Trei ore de sport pe saptamina in scoli | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei ore de sport pe saptamina in scoli

Si elevii romani vor avea cite trei ore de educatie fizica pe saptamina, alaturi de ceilalti elevi europeni. Aceasta a fost hotarirea luata de Parlamentul European pentru ca in urma studiilor realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a ajuns la concluzia ca sedentarismul afecteaza din ce in ce mai multi copii, care se ingrasa de la virste tot mai mici. Legislatia comunitara va impune ca obligatorii trei ore de educatie fizica pe saptamina.
La noi, sint obligatorii acum doua ore pe saptamina de la clasele I la a VII-a si la clasele a IX-a si a X-a. La clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a este obligatorie doar o ora de educatie fizica pe saptamina.
Pentru a veni in sprijinul elevilor, in toate scolile, la clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a conducerile scolilor au aprobat ca unul dintre optionale sa fie educatia fizica, astfel incit si elevii acestor clase sa aiba macar doua ore de educatie fizica pe saptamina. Pentru a veni in sprijinul elevilor mici, la clasele I - IV educatia fizica se face de doi ani cu profesori de specialitate.
Posibilitatea ca elevii sa aiba trei ore de educatie fizica pe saptamina, ridica insa probleme. Deja numarul total de ore pe saptamina al elevilor este maxim, iar o ora in plus ar insemna scoaterea unei alte ore din programul copiilor. Directorul Liceului "Iorga", prof. Mircea Morosan a spus ca sint unii elevi de liceu care au aproape in fiecare zi sapte ore, in special la clasele cu program intensiv sau bilingv si ca ar trebui sa se umble la numarul de ore, la programele scolare, la manuale si la descentralizare. Pe de alta parte, cresterea numarului de ore ar pune in dificultate infrastructura. La "Iorga", de exemplu, unde exista, din fericire, o sala de sport noua, cresterea numarului de ore ar insemna ca sala de sport sa fie folosita de cite doua clase simultan timp de sapte ore pe zi. Calitatea orelor ar avea de suferit. Nici nu se pune problema ca in sala sa intre cite trei clase, a mai explicat prof. Mircea Morosan, directorul Liceului "Iorga".
Si la scolile generale situatia este aceeasi. Numarul actual de ore pe zi al elevilor este maxim si introducerea unei ore de sport ar insemna scoaterea alteia. In privinta infrastructurii, sint si mai putine scoli generale cu sali de sport decit licee.
In Braila sint cinci scoli generale care asteapta de trei ani constructia sailor de sport, intre acestea fiind si Scoala "Vlaicu Voda". La "Iorga" nu exista posibilitatea ca elevii sa faca educatia fizica in curte pentru ca nu exista spatiu, iar la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" nu exista deloc sala de sport, iar curtea este improprie si nu au existat fondurile necesare pentru repararea ei. "Edmond Nicolau" este cel mai mare grup scolar din judet, iar efectuarea orelor de educatie fizica in actualul context inseamna un compromis continuu. Marirea acestui numar de ore nu ar duce la imbunatatirea situatiei atita timp cit nu se asigura o infrastructura corespunzatoare.
Medicii atrag atentia ca numarul copiilor obezi este in crestere din cauza stilului de viata sedentar si al alimentatiei nesanatoase. Un studiu realizat in Romania a aratat ca 37% din populatia Romaniei sufera de obezitate, boala care apare tot mai frecvent la copii. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca obezitatea poate provoca o serie de boli cronice precum diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiuni cardiace. Boala apare mai ales ca urmare a obiceiurilor copiilor de a minca nesanatos, dar si din cauza lipsei de miscare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro