• cei trei campioni sunt: Radu Ioan Stoian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori 2023; Amalia Marina Popîrțac, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, care a câștigat mențiune la proba individuală și locul II la proba pe echipe la Olimpiada Internațională de Limba Engleză; Daria Madadi, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, care a câștigat premiul III tot la engleză
Zi de gală pentru olimpicii internaționali ai Brăilei! Pe 12 decembrie, Ministerul Educației a organizat festivitatea de premiere a elevilor laureați la olimpiadele internaționale pe discipline școlare desfășurate în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților de învățământ în care elevii studiază/au studiat. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului Educației, Ligia Deca, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (sala „Ion Caramitru”). Printre laureați s-au numărat și trei olimpici din Brăila. Aceștia sunt:
- Radu Ioan Stoian, elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, profesor coordonator Liliana Iacob;
- Amalia Marina Popîrțac, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, a câștigat mențiune la proba individuală și locul II la proba pe echipe la Olimpiada Internațională de Limba Engleză, profesor coordonator Monica Mortu;
- Daria Madadi, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, a câștigat premiul III la Olimpiada Internațională de Limba Engleză, profesor coordonator Luminița Mocanu.
Pe lângă aceștia, un alt elev din Brăila a fost premiat de Ministerul Educației. Este vorba despre Bogdan Mihai Ciocîrlan, fost elev al Colegiului Național “Gh. M. Murgoci”, în prezent elev al Liceului Internațional de Informatică București. Acesta a obținut o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică de anul acesta.
Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Educației, în total au fost premiați 144 elevi olimpici pentru cele 174 de medalii, premii și mențiuni obținute la 30 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori și seniori), 166 de profesorii coordonatori și 72 unități de învățământ.
Din totalul celor 174 de medalii/premii, elevii români au obținut șase medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 53 de medalii de aur/premii I, 61 medalii de argint/premii II, 32 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de mențiuni/diplome echivalente.
Premiile oferite de Ministerul Educației au fost următoarele: 20.000 lei - premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei - premiul I/medalie de aur, 12.500 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei - mențiune (sau diplome echivalente).
Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei - premiul I/medalie de aur, 6.000 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei - mențiune (sau diplome echivalente).
Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar se acordă în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.
Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.
Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației a fost de peste 3.900.000 lei.