Trei olimpici de la “Bălcescu”, câştigătorii unor burse de studiu în Germania | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei olimpici de la “Bălcescu”, câştigătorii unor burse de studiu în Germania

• în urma premiilor obţinute la Olimpiada Naţională de Limba Germană din 2016, Corina Andreea Preda, Răzvan Curcă şi Ştefan Popa au fost invitaţi să participe în perioada 27 iunie-18 iulie la un program de studii oferit de Ambasada Germaniei • pe parcursul a trei săptămâni, aceştia au văzut cum arată viaţa unui elev german, au participat la cursuri într-un liceu nemţesc şi au mers în excursii în mai multe oraşe, îmbunătăţindu-şi astfel cunoştinţele de limbă şi cultură germană

 

În vacanţa de vară, trei elevi din Brăila au avut ocazia să îşi aprofundeze cunoştinţele de limbă şi cultură germană în cadrul unui stagiu de pregătire în Germania. Corina Andreea Preda (XI), Răzvan Curcă (XI) şi Ştefan Popa (XII), elevi ai Colegiului Naţional “N. Bălcescu”, au fost răsplătiţi pentru performanţele obţinute la Olimpiada Naţională de Limba Germană de anul trecut cu burse de studiu oferite de Ambasada Germaniei. În perioada 27 iunie-18 iulie, aceştia au mers în oraşul Wiesentheid, bursa fiind oferită prin programul de schimburi de elevi al Serviciului de Schimburi Pedagogice (PAD). La etapa naţională a olimpiadei de anul trecut, Corina a obţinut premiul II (proiect), Răzvan premiul III (proiect), iar Ştefan premiul II (individual).

Corina: “Pentru mine a fost ceva extraordinar. Chiar mi-a zis cineva înainte să plec că o să mă întorc cu o altă perspectivă de acolo şi aşa a fost. Am întâlnit persoane interesante şi simt că m-am maturizat. Am stat trei săptămâni acolo. Am fost la şcoală acolo, am mers la cursuri cu elevii care se ocupau de noi şi am fost în foarte multe excursii. Toţi au fost foarte prietenoşi şi s-au străduit să ne facă să ne simţim bine. M-a impresionat foarte mult relaţia dintre profesori şi elevi. Profesorii se adresau elevilor la persoana a doua singular şi se vedea că se crease o relaţie între ei. M-am apropiat foarte mult de alţi elevi de acolo, iar profesorii care au lucrat cu noi au fost foarte încântaţi de grupul nostru, de cel al românilor”.  

Răzvan: “A fost super frumos. Chiar dacă eram invitaţi a trebuit să ne «supunem» regulilor şi să respectăm un anumit program, m-am distrat. Am fost în excursii în mai multe oraşe, unde am avut ce vedea. Ne-au dat şi bani, un fel de diurnă, ca în acele excursii să nu cheltuim bani din buzunarul nostru. A fost frumos şi programul foarte bine organizat. Am plecat cu cunoştinţe mai bune de limba germană şi chiar mi-am făcut prieteni”.  

Ştefan: “Pentru mine experienţa a fost superbă, m-a ajutat mult cu limba, mi-am făcut prieteni germani, am socializat cu foarte multă lume şi am fost plăcut suprins să văd ce deschişi erau unii dintre elevi şi chiar şi profesori”.

În total, 12 elevi români au primit anul acesta burse prin programul PAD. Pe parcursul celor trei săptămâni, aceştia au văzut cum arată viaţa unui elev german, au mers la cursuri într-un liceu nemţesc şi au participt la tot felul de activităţi alături de alţi elevi de de liceu. Pe lângă ore, olimpicii au mers în mai multe excursii, lucru care le-a adus mai multe cunoştinţe despre cultura, istoria şi geografia ţării. Oraşele vizitate au fost: Nuremberg, Strasbourg, Saalburg, Bad Homburg, Frankfurt, Wurzburg, Rodelsee şi Prichsenstadt. Una dintre cele mai frumoase amintiri pentru elevii brăileni este cea în care au locuit o noapte la o familie de nemţi.

Corina: “Am stat la o familie de nemţi alături de alte două fete din România şi mi-a plăcut foarte mult această experienţă, gazda noastră fiind foarte primitoare. În seara când am ajuns la familia respectivă, ne-am culcat direct, iar dimineaţa am găsit în sufragerie o masă imensă, plină cu de toate. Au făcut micul dejun pentru noi şi a fost foarte drăguţ. Am vorbit foarte mult cu ei şi eu le-am povestit despre Brăila şi le-am dat şi o carte despre oraşul nostru. Ei s-au arătat interesaţi de Brăila şi chiar m-au pus să le arăt oraşul pe hartă. A fost extraordinar”.

Ştefan: “Şi la mine una dintre cele mai frumoase amintiri a fost când am stat la familia gazdă. Am vorbit despre noi, despre ţările noastre, despre politică la un moment dat, am luat la rând toate subiectele până s-a făcut târziu. A fost foarte frumos”.

Răzvan: “Eu nu am avut ocazia să locuiesc pentru puţin timp la o familie de nemţi, însă am avut alte activităţi interesante”.

Cei trei elevi au fost însoţiţi în Germania de prof. Nicoleta Darabană, de la Liceul Teoretic “V. Alecsandri” din Iaşi. Aceştia ne-au spus că vor participa şi anul acesta la olimpiada de germană şi speră să se califice la etapa naţională. Până atunci, Corina şi Ştefan continuă proiectele adresate iubitorilor de limba germană din Brăila, ei fiind co-fondatorii Asociaţiei Jugendverein Brăila (Asociaţia Tinerilor din Brăila), filială a Asociaţiei Gutenberg Cluj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro