Galeria de Artă "Gheorghe Naum" a găzduit, ieri, un eveniment cultural interesant, dedicat Zilei Muzeului Brăilei "Carol I". În prezenţa a câteva zeci de brăileni, managerul instituţiei, Ionel Cândea, a făcut un scurt istoric al recunoaşterii activităţii Muzeului şi a prezentat medalia Regele Ferdinand I, "Întregitorul României, 150 de ani de la naştere (1865-2015)". "Pe 23 august, în 1881, la Sinaia, regele de frumoasă amintire semna decretul numărul 2134 prin care se consacra activitatea la Brăila a două instituţii fundamentale: Biblioteca Publică şi Muzeul Ştiinţific. (...) Pentru că după 1989 ne-am îngăduit să subliniem la fiecare 23 august acest moment din istoria culturală şi din devenirea acestui oraş, astăzi (n.r. ieri), 2015, evenimentul nu poate sta decât sub semnul foarte greu, foarte important, al unui mare jubileu în istoria naţională: 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I, întregitorul României, primul rege al tuturor românilor, la 24 august 1865", a declarat Cândea.
În acelaşi context, brăileanca Maria-Denise Theodoru a lansat şi în oraşul nostru cartea - "10 Mai / Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944)", o culegere de documente din Arhivele Societăţii Române de Radiodifuziune, Editura Casa Radio Bucureşti, realizată în colaborare Muzeul Brăilei. De asemenea, lingvistul Xavier Montoliu, lector de literatură şi limbă catalană la Universitatea din Bucureşti în perioada 1992 - 1996, a ţinut să îi aducă un omagiu scriitorului Panait Istrati. Acesta va sta o lună de zile la Brăila pentru a traduce "Chira Chiralina" în limba catalană.
La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, care a ţinut la rândul său o scurtă cuvântare despre Panait Istrati.