Mergi la conţinutul principal

Trei minori depistați că muncesc „la negru”. Sancțiuni de peste 400.000 de lei aplicate de ITM

• în luna iulie a.c., inspectorii de muncă brăileni au desfășurat aproape 200 de acțiuni de control la tot atâția angajatori • în timpul controalelor, au fost depistate 16 persoane care desfășurau muncă nedeclarată („la negru”) • trei dintre cei care munceau „la negru” erau minori, astfel că ITM a sesizat poliția și parchetul

 

Amenzi de sute de mii de lei aplicate, în luna iulie, de inspectorii de muncă brăileni pentru nereguli identificate, dar și pentru primirea la muncă a 16 persoane cărora nu le fuseseră încheiate contracte de muncă, potrivit legii. Printre cei care munceau „la negru” erau și trei minori. 

Astfel, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire (foto), în luna iulie 2023, inspectorii de muncă au desfășurat 102 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 91 în cel al securității și sănătății în muncă (SSM), acțiuni finalizate cu amenzi în valoare totală de 433.600 lei, aplicate „pentru nerespectarea prevederilor legale”.

„Menționăm că la un număr de 7 angajatori au fost depistate 16 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 270.000 lei. Cele 16 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în cadrul CIM cu timp parțial, în următoarele domenii de activitate: finisarea materialelor textile, comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei, curățenia clădirilor, activități cămine și creșterea animalelor”, ne-a precizat inspectorul șef al ITM Brăila.

În urma controalelor având ca obiectiv identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la trei angajatori, inspectorii de muncă au identificat trei minori care prestau activități fără forme legale de angajare. În aceste împrejurări, Inspectoratul Teritoral de Muncă Brăila a înaintat documentația necesară organelor de cercetare penală, pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de „încadrare în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor”.

Dintre deficiențele frecvent constatate în timpul controalelor, amintim: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; persoane depistate prestând activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul CIM cu timp parțial; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizare EIP din dotare, corespunzător activității desfășurate; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic.

În toate controalele efectuate, ITM Brăila a urmărit în permanență conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență, a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro