Trei milioane de lei noi pentru modernizarea Ambulatoriului din cadrul Maternitatii brailene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei milioane de lei noi pentru modernizarea Ambulatoriului din cadrul Maternitatii brailene

Consiliul Judetean Braila aprobat ieri, in plen, documentatia de avizare a lucrarilor de interventii, a indicatorilor tehnico-economici si a contributiei locale, in suma de 1,2 milioane RON, pentru modernizarea Ambulatoriului de specialitate integrat in cadrul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie. Proiectul amintit va fi propus spre Finantare de Directia Strategii, Integrare europeana, Relatii Internationale din cadrul CJ, pe Programul Operational Regional 2007-2013, componenta "Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate".
Potrivit datelor prezentate consilierilor, Ambulatoriul de specialitate din cadrul Maternitatii brailene este unica unitate de profil din judet, deservind o populatie feminina adulta de 190.000 de persoane, ce reprezinta 51% din totalul populatiei judetului. "Interventia este prioritara si datorita faptului ca acest spatiu si dotarile aferente ar putea sa nu mai obtina autorizatia de functionare de la Ministerul Sanatatii Publice. Aceasta capacitate va fi amenajata intr-o zona dezafectata a cladirii spitalului, la etajul 1, unde pot fi separate functionalitatea si accesul la serviciile asigurate in Ambulatoriul de specialitate. Pentru functionarea intr-un spatiu adecvat, la etajul I, se impune interventia asupra incintei cu lucrari de reparatii capitale si modernizari (fara a se afecta structura de rezistenta a cladirii si fara a demola vreun perete), pe structura existenta. Grupul tinta al Ambulatoriului de specialitate este format dintr-un numar mediu anual de 11.000 de pacienti, conform fluxului inregistrat in perioada 2005-2007. In prezent, activitatea de ambulatoriu se desfasoara intr-un spatiu impropriu, lipsind complet saloanele de internare zi, iar aparatura de specialitate este uzata fizic si moral. In cazurile de internare a pacientilor, Ambulatoriul utilizeaza saloanele spitalului, situate in corpuri de cladire separate de incinta acestuia. Acest lucru pune in pericol sanatatea pacientilor, prin lipsa de igiena si confort cauzate de deplasarea persoanelor internate si a medicilor prin curtea spitalului, pentru a putea participa la consultatii si la sedintele de tratament", se arata in raportul prezentat consilierilor.
Investitia de baza la proiectul amintit se va realiza pe o perioada de 6 luni, in anii 2008-2009, fiind esalonata astfel: in anul I - proiectarea si asistenta tehnica, iar in anul II, executia lucrarilor si achizitia echipamentelor. Valoarea totala a proiectului este de 2,6 milioane RON, din care 2,14 milioane reprezinta fonduri nerambursabile, 55.000 RON este contributia financiara a solicitantului la cheltuielile eligibile, iar 412.141 RON, TVA-ul. Consiliul Judetean Braila va asigura, astfel, daca proiectul primeste finantare, contributia financiara a solicitantului, TVA-ul, precum si o suma suplimentara de 737.120 RON, necesara cheltuielilor pina la rambursarea de catre Autoritatea de Management.

"Politica CJ a fost aceea de a sprijini in mod gratuit absolut toate institutiile care au solicitat ajutorul"

Intrebat de un consilier in ce mod se selecteaza spitalele pentru care se solicita finantari, directorul Gabriel Ioan, din cadrul CJ, a raspuns: "Este vorba despre Programul Operational Regional, pe asistenta medicala, dar exista si o componenta de asistenta sociala. Dumneavoastra aveti la mapa proiectul privind Spitalul de Ginecologie, iar in lucru pentru o viitoare sedinta este un alt proiect, vizind interventia la Spitalul TBC. Vreau sa precizez ca, la momentul la care apare orice oportunitate de finantare, noi informam toti potentialii beneficiari, in scris. Conform legii, aparatul de specialitate al CJ poate sa acorde asistenta tehnica si consultanta pentru accesarea acestor programe de finantare. Politica - daca pot s-o numesc asa - CJ a fost aceea de a sprijini in mod gratuit absolut toate institutiile care au solicitat ajutorul. In acest moment nu avem nici o solicitare de la nici un spital. In ce priveste interventia la Spitalul TBC, acesta va fi doar pentru dotarea cu aparatura, pentru ca acolo este o situatie deosebita, aparatele de microradiografii, incepind din octombrie 2008, nu mai sint permise si acest spital va ajunge, practic, in imposibilitate de a realiza orice tip de analize. In ceea ce priveste proiectul de la Maternitate, acolo lucrurile au inceput cu un proiect reusit al CJ, de circa 300.000 de euro, prin care aproximativ jumatate din spatiile pentru pacienti au fost reabilitate si s-a umblat la instalatiile de infrastructura care deservesc cladirea. Proiectul respectiv al CJ a fost apreciat atit de finantator, cit si de alti evaluatori independenti, printre care si cei de la Banca Mondiala".
Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a tinut sa precizeze, la rindul sau, ca sint incorecte acuzatiile la adresa sa, privind faptul ca ar trata in mod inegal unele spitale, in raport cu altele, cind e vorba despre finantari: "Nu am fost decit o singura data la spitalul de Obstetrica-Ginecologie, dar nu mi-a parut rau ca am fost, pentru ca am vazut ceea ce s-a realizat pe proiectul acela de 300.000 euro si am ramas impresionat de curatenia si de modul in care este organizat acest spital. Este clar ca are un administrator care merita toata consideratia noastra, ca are un director care priveste in viitor si are o mentalitate mult schimbata fata de altii care lucreaza in sistem. Asta nu ma face decit sa constat ca daca oamenii sint de buna credinta, pot face multe. Trebuie ca doamnele care nasc in Maternitatea din Braila sa beneficieze de niste conditii corespunzatoare de igiena, in primul rind. Sint atitea nenorociri care se intimpla in tara si vreau sa cred ca la Braila nu vom avea asa ceva. In continuare, se vor cumpara, prin finantare de la CJ, in acest an, niste frigidere, urmeaza cazarmamentul necesar, inclusiv in zona de ATI, care va fi ultramoderna. In ce priveste Spitalul TBC, acesta are o problema de cladiri, sint chestiuni in disputa privind proprietatea cladirilor acestea, insa noi avem obligatia pe lege sa informam toate spitalele care tin de CJ despre toate programele europene pe care pot obtine finantari si cine vrea sa scrie proiecte, scrie si are sustinerea noastra, cine nu vrea, este problema lor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro