• Radu Andrei şi Alex Tatomir de la “Bălcescu”, alături de Irina Nicoleta Păun de la “Murgoci”, sunt cei trei tineri brăileni care au fost felicitaţi de Liviu Pop în cadrul unei ceremonii organizate ieri la Palatul Parlamentului • în total au fost recompensaţi 168 de elevi câştigători ai 228 de distincţii la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori)
Trei elevi brăileni au fost premiaţi de Ministerul Educaţiei pentru rezultatele remarcabile obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale din cursul acestui an. În cadrul unei festivităţi ce a avut loc ieri la Palatul Parlamentului, Radu Andrei şi Alex Tatomir de la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, alături de Irina Nicoleta Păun de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, au fost felicitaţi de ministrul Liviu Pop pentru performanţa lor.
În anul şcolar 2016-2017, Radu, elev în clasa a XII-a, a câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, tânărul fiind pregătit de profesorii Aurelia Stroe, Nicoleta Becheanu, Liliana Iacob şi Iulian Danielescu. Alex, elev tot în clasa a XII-a, a obţinut şi el două medalii: un aur la Olimpiada Balcanică de Informatică şi un aur la Turneul Internaţional de Informatică de la Şumen, Bulgaria, fiind îndrumat de prof. Cristian Toncea şi Nicolae Tatomir, tatăl său.
Irina, elevă în clasa a XI-a, a câştigat premiul III (individual) la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză şi premiul I la proba pe echipe, fiind coordonată de prof. Mihai Lefter şi prof. Daniela Petre.
La festivitatea de premiere organizată ieri la Palatul Parlamentului au fost recompensaţi 168 de elevi câştigători ai 228 de distincţii (3 premii I absolute, 61 de medalii de aur şi premii I, 77 de medalii de argint şi premii II, 60 de medalii de bronz şi premii III şi 27 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, au fost premiaţi cei 203 profesori care i-au pregătit, precum şi cele 89 de şcoli din care provin laureaţii.
Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru acest tip de distincţii, cuantumurile premiilor sunt următoarele: 12.545 lei - premiul I absolut (obţinut cu punctaj maxim), 9.720 lei - premiul I/medalie de aur, 8.330 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei - menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei - premiul I/medalie de aur, 3.785 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei - menţiune (sau diplome echivalente).
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.
Fondul total de premiere alocat de MEN a fost de peste 2.500.000 lei.