Trei cărţi cu informaţii despre Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei cărţi cu informaţii despre Brăila

În cadrul Zilelor Bibliotecii s-au lansat, joi seara, trei cărţi ce au ca subiect oraşul Brăila, oamenii săi şi cultura locului.

"Brăila - Studiu Monografic", scrisă de Ioan Munteanu, a fost apreciată de prof. univ. dr. Ioan Cârâc drept un foarte bun instrument de lucru pentru cercetători, ce dă totuşi posibilitatea şi nespecialiştilor de a se bucura de o lectură atractivă şi instructivă. Profesorul Vasile Zbarcea a lăudat la rândul său volumul important de informaţii culese prin cercetarea a 91 de scrieri de referinţă despre Brăila şi a 22 de studii şi articole. Profesorul Viorel Mortu a evidenţiat şi câteva neajunsuri, precizând, totuşi, că acestea nu ştirbesc din valoarea cărţii. "Am citit tot ce a scris Ioan Munteanu şi aş spune că această carte pare a fi scrisă cam repede, din punct de vedere stilistic, ca rigoare a frazei, dar şi a informaţiei. Aceasta este o carte importantă, dar nu este marea carte despre Brăila, pe care eu continui să o aştept. Dincolo de statistici, dincolo de procente, ceva rămâne enigmatic, ceva scapă şi de 100 de ani nu avem un text care să rezume destinul omului de la Dunăre. Nu sunt destule date despre calitatea vieţii în Bărăgan. Ar fi fost de dorit mai multe hărţi în volum, să se prezinte şi structurile precreştine şi creştine. O altă temă pe care aş fi vrut să o văd bine prinsă este evocarea raialei Brăila. Brăila în anii comunişti este o temă amânată, deşi 50 de ani de comunism ar fi o temă importantă. O secvenţă pe care nu o pot lăuda este capitolul deportări. Brăila a fost o Siberie pentru cei care care au populat-o cu intelectuali rebeli. Un capitol tragic, dar evocat acum doar statistic, sumar, ca o amintire oarecare. Nu cred că e chiar aşa. De asemenea, aş fi vrut ca Stroe Ivaşcu să fie evocat nu numai ca partener de divan cu Ion Roată, ci şi ca bunic al lui Nae Ionescu, pentru că aici este tot jocul, vâna ţărănească a unuia dintre cei mai mari oameni din perioada interbelică", a explicat prof. Viorel Mortu.

"Ne risipim într-o ridicolă peticărie, cu nedorite consecinţe asupra puterilor creatoare ale mai multor generaţii"

Următorul volum lansat, "Dicţionarul scriitorilor brăileni", lucrat de mai mulţi ani de către colectivul Bibliotecii Judeţene, a fost analizat de prof. univ. dr. Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei. Acesta, în preambulul discursului său, a citit un fragment din cuvântul înainte al "Dicţionarului biografic al literaturii române", scris de Aurel Sasu şi apărut în 2006. "În ultimul deceniu, lexicografia literară a fost invadată periculos şi agresiv de un amatorism ce a accentuat ideea de improvizaţie şi nedeplinătatea literaturii române. Ne aflăm încă într-o nefericită perioadă de tranziţie, dominată, în cultură mai ales, de iniţiative arbitrare, paralele, de orgolii reciclate, management defectuos şi o înţelegere meschin conjuncturală a problemelor grave de interes naţional. Ne risipim într-o ridicolă peticărie, cu nedorite consecinţe asupra puterilor creatoare ale mai multor generaţii. Panorame construite din recenzii, note de lectură adunate sub pompoase titluri de istorii literare, who's who-uri satisfăcând contra cost vanităţi postmoderne, monografii şi cărţi de interviuri scrise sub incidenţa unui reciproc beneficiu globalist, bătălia surdă în contribuţii regionale pentru arondarea scriitorilor patrimoniului local împreună cu impiegaţi, agronomi, globtrotteri, lăutari, interpreţi, antrenori". Ca urmare, prof. univ. dr. Zamfir Bălan a spus că având în vedere contextul, că fiecare judeţ are un dicţionar al scriitorilor săi aşează volumul sub o suspiciune anume. S-a precizat că autorii au apelat în redactarea cărţii la un criteriu neutru, care nu aşează scriitorii într-o ierarhie valorică. "Lucrurile se derulează într-o manieră a informaţiei inventariate, într-o manieră bibliografică, care elimină subiectivismul. Autorii sunt selectaţi din domeniile: literar, lingvistic, etnologic, folcloristic, traducători, editori. Nu ştiu dacă aş fi avut o listă atât de cuprinzătoare, pentru că totuşi este vorba de scriitori. Cel mai important dezavantaj este faptul că simpla prezenţă a unor cărţi în paginile acestui dicţionar nu este o garanţie a calităţii de scriitor a celui consemnat acolo". Calităţile dicţionarului au fost remarcate şi de scriitorul Constantin Gherghinoiu, care a subliniat însă o eroare regretabilă. Din dicţionar lipsesc două nume de referinţă pentru Brăila, Anton Dumitriu şi Nae Ionescu. De altfel, nici Petre Andrei nu este trecut.

Despre cum s-a lucrat la acest volum şi ce dificultăţi au întâmpinat au vorbit doi dintre autori, Dan Bistricean şi Aurel Furtună, care au spus că l-au alcătuit din perspectiva bibliotecarilor, nu a specialiştilor în literatură.

Documente interzise timp de aproape 60 de ani, acum la dispoziţia publicului

Tot joi s-a lansat şi "Indexul de subiect al Analelor Academiei Române", realizat de şeful colecţiilor speciale din bibliotecă, Ion Volcu. El a menţionat faptul că în broşură sunt cuprinse doar titlurile existente în colecţiile bibliotecii brăilene, care o lungă perioadă, între 1948 - 2007, nu au fost accesibile publicului. Titlurile sunt prezentate pe serii: literatură, istorie, ştiinţe, dezbateri administrative, memorii şi notiţe. În cadrul fiecărei teme s-a utilizat indicele alfabetic. La finalul broşurii există un indice de nume, organizaţii şi localităţi. Documentele pot fi consultate doar la sediul bibliotecii, secţia colecţii speciale.

Lansările au fost moderate de directorul Dragoş Neagu.

Publicarea acestor cărţi s-a făcut cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, la editura "Proilavia", ce aparţine Bibliotecii Judeţene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro