Mergi la conţinutul principal
Aşii caselor inteligente, la Solar Decathlon

Trei brăilence premiate în Dubai

• Nicoleta Cruceanu, Laura Vintilă şi Ruxandra Micu fac parte din echipa EFdeN şi împreună cu alţi 30 de studenţi români au participat în perioada 14-29 noiembrie la cea mai mare competiţie din lume de locuinţe verzi, inteligente şi eficiente energetic: Solar Decathlon Dubai • tinerii au avut la dispoziţie 14 zile pentru a asambla locuinţa şi aceasta să fie gata pentru cele 10 probe de jurizare • creativitatea şi perseverenţa tinerilor români s-a concretizat în patru distincţii: premiul  I la Comunicare, premiul II la Inginerie şi Construcţie, premiul II la Confortul Casei şi premiul III la Sustenabilitate • competiţia a reunit 15 echipe din 12 ţări de pe patru continente, România clasându-se pe locul 4 mondial

 

O echipă, o casă, un vis! Un grup de 33 de tineri studenţi români de la patru facultăţi, printre care şi trei brăilence, au demonstrat că sunt printre cei mai buni din lume când vine vorba de cercetare şi inovare. Nicoleta Cruceanu, Laura Vintilă şi Ruxandra Micu fac parte din echipa EFdeN şi împreună cu colegii lor au participat în perioada 14-29 noiembrie la cea mai mare competiţie de locuinţe verzi, inteligente şi eficiente energetic - Solar Decathlon Dubai, competiţie la care au fost acceptate să participe 15 echipe din 12 ţări de pe 4 continente. Munca la casa solară EFdeN Signature cu care tinerii români s-au prezentat la concursul din Orientul Mijlociu a durat doi ani şi a reunit studenţi de la facultăţile de Arhitectură, Construcţii, Politehnică şi Universitatea din Bucureşti. Conform cerinţelor impuse de organizatori, locuinţa a fost construită mai întâi în România, apoi a fost transportată pe mare 3.381 de km, în nouă containere, din portul Constanţa până în Dubai. Ajunşi acolo luna aceasta, studenţii au avut la dispoziţie doar 14 zile pentru a reasambla casa, iar aceasta să fie gata pentru cele 10 probe de jurizare. Membrii echipei recunosc că tot acest proces nu a fost deloc uşor, întâmpinând pe parcurs numeroase provocări, însă în final tot efortul a meritat. Creativitatea şi perseverenţa acestora s-a concretizat în patru premii acordate de juriul exigent al Solar Decathlon Dubai: premiul I la Comunicare, premiul II la Inginerie şi Construcţie, premiul II la Confortul Casei şi premiul III la Sustenabilitate. Şi ce omagiu mai frumos poate fi adus României în Anul Centenarului decât aceste premii care demonstrează valoarea tinerilor noştri! Echipa EFdeN, echipa României, se va întoarce acasă cu patru premii şi cu locul IV mondial, o performanţă cu care se poate mândri întreaga comunitate din Brăila şi din întreaga ţară.

 

Nicoleta, Laura şi Ruxandra, trei studente de top

Nicoleta Cruceanu, Laura Vintilă şi Ruxandra Micu sunt studente ale Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti şi sunt cele trei tinere care fac cinste oraşului Brăila. Timp de doi ani, acestea au muncit cot la cot alături de ceilalţi 30 de studenţi români din echipa EFdeN pentru a ajunge la Solar Decathlon Dubai, competiţie care a reunit echipe din ţări puternice, cum ar fi Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Olanda sau Australia. Numele EFdeN vine de la ONG-ul cu aceeaşi denumire şi este, de fapt, singura organizaţie de acest tip din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, alături de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi, specialişti, cât şi pentru publicul larg.

Absolventă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, profilul matematică-informatică, Nicoleta are 24 de ani şi este pasionată de eficienţă energetică şi locuinţe sustenabile. În prezent studiază la Facultatea de Arhitectură de Interior, fiind Coordonator de Proiect în cadrul echipei EFdeN, şi vorbeşte cu emoţie şi mândrie despre colegii ei, despre reprezentarea ţării şi judeţului Brăila la cea mai mare competiţie de case solare din lume. “Printre primele lucruri pe care le-au reţinut colegii despre mine când am intrat în echipă a fost că vin din Brăila. Acum când vorbesc despre echipă şi competiţie, printre primele lucruri care îmi vin în cap este că reprezentăm România. Sentimentul e asemănător, ce diferă este amploarea şi bucuria faptului că împărtăşesc experienţa asta cu 40 de oameni extraordinari, uniţi de un scop comun şi de o dorinţă de a fi mai buni, indiferent de unde ar veni”, afirmă aceasta.

Laura este şi ea absolventă a Colegiului “Murgoci”, are 21 de ani, studiază Arhitectura şi este membru în departamentul responsabil de Construcţie în cadrul EFdeN, proiect din care şi-a dorit să facă parte încă din liceu.

“Urmăresc activitatea echipei EFdeN încă din liceu şi mă impresiona mereu modul în care făceau lucrurile în care credeau şi ambiţia de care dădeau dovadă. Aşa că nu mi-a fost greu să ştiu că vreau să mă implic 110% şi să fac parte dintr-un colectiv care mereu vrea mai mult pentru el şi pentru oamenii din jur. Am simţit că aici îmi este locul şi am fost sigură că împreună vom face lucruri mari şi ne vom depăşi limitele fără să ne dăm seama”, mărturiseşte Laura.

Ruxandra are 21 de ani, studiază Arhitectura de Interior, iar în echipă este membru al departamentelor de Interior şi Comunicare. Este absolventă a Colegiului Naţional “N. Bălcescu”, profilul matematică-informatică, iar când era mică visa să devină pictoriţă. În liceu a realizat că arhitectura i se potriveşte mănuşă personalităţii ei, aşa că atunci când a auzit despre ONG-ul EFdeN şi despre activitatea lui nu a stat pe gânduri şi s-a înscris ca voluntar. Tânăra le-a povestit redactorilor “Obiectiv” despre ce a însemnat acest proiect şi competiţia Solar Decathlon Dubai, despre câtă muncă fizică şi psihică au depus toţi cei implicaţi în realizarea acestuia, despre nopţile nedormite şi provocările întâlnite pe parcurs. Şi nu au fost puţine, după cum ne-a mărturisit chiar ea! Iar una dintre cele mai recente “peripeţii” s-a petrecut chiar la sosirea echipei în Dubai. În prima zi de asamblare cele nouă containere în care au fost transportate materialele necesare pentru construcţia casei nu ajunseseră încă, lucru ce le-a dat peste cap toată programarea făcută, dar au reuşit să gestioneze situaţia şi locuinţa a fost gata la timp. Însă aceasta recunoaşte că cea mai mare provocare a fost aceea de a aduna fondurile necesare construcţiei prototipului casei şi participării în competiţie, adică circa 300.000 euro.

“Nu a mers totul ca pe roate tot timpul, dar acesta este un proces educaţional şi învăţăm din fiecare greşeală a noastră. Câteodată a fost şi este demoralizant să ştii că vrei să faci ceva, dar nu sunt fonduri. Fiind un ONG nu avem bani. Pe noi nu ne-a suţinut nicio facultate financiar, tot ce am făcut am reuşit prin sponsorizări. În momentul de faţă avem peste 100 de sponsori. Dar am trecut peste toate provocările, ne-am motivat unii pe alţii, am lucrat de două ori mai mult, am lucrat interdisciplinar şi am reuşit să facem totul siguri”, ne-a declarat Ruxandra.

Odată ce s-au apucat de construcţia casei EFdeN Signature pe şantierul amenajat de organizatorii din Dubai, tânăra ne-a povestit că toţi oamenii care vizitau zona îi numeau pe studenţii români “Yellow Team” (“Echipa galbenă”), după tricorurile galbene pe care aceştia le purtau. Vizitatorii asociau echipa României şi cu expresia “The ones with the pretty house” (“Cei cu casa frumoasă”), aducând astfel un compliment locuinţei realizate de aceştia.

Trecând prin această experienţă şi reuşind să ajungă acolo unde şi-a dorit, Ruxandra are şi un mesaj pentru tinerii brăileni.

“Nu renunţaţi la persoana care urmează să deveniţi! Este normal să nu ştii încotro să o apuci atunci când eşti la liceu, la graniţa dintre copil şi aproape-adult, însă să nu vă fie niciodată frică să încercaţi să luaţi contactul cu cât mai multe domenii pentru a afla ce vă place cu adevărat să faceţi. Pentru mine, proiectul EFdeN a reprezentat puntea dintre mine şi alte domenii care nici nu ştiam că mă pasionează până nu le-am încercat!”, susţine tânăra.

 

EFdeN Signature, o casă a viitorului

Casa EFdeN Signature a fost proiectată pentru a face faţă atât climei din România, cât şi condiţiilor extreme din Dubai, aceasta fiind una dintre cerinţele competiţiei. Având o suprafaţă de 147 mp şi 6,5 m înălţime, EFdeN Signature propune un concept de “casă în casă”. Astfel, cel mai evident element al locuinţei este structura exterioară, o carapace ce umbreşte un spaţiu de relaxare în aer liber, asigurând în acelaşi timp o luminozitate optimă în casă. Pe plan energetic, casa îşi ia energia de la soare prin intermediul sistemului de 32 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperiş, iar surplusul de energie este stocat cu ajutorul bateriilor pentru a putea fi folosit pe timp de noapte. Locuinţa are spaţii de locuit convertibile, obiecte de mobilier modulare şi sisteme controlate printr-o automatizare inteligentă. Utilizatorul casei poate controla iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a uşii şi o parte dintre electrocasnice prin intermediul unei aplicaţii, inclusiv atunci când acesta este plecat de acasă. Iar cum locuinţa a fost proiectată pentru a fi prietenoasă cu mediul înconjurător, la amenajarea de interior s-au folosit materiale naturale, mai ales lemnul şi pluta. 

Prototipul casei a fost construit mai întâi în România, EFdeN fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.  Locuinţa a fost deschisă vara aceasta vizitatorilor în incinta unui centru comercial din Bucureşti, apoi a fost demontată şi transportată în Dubai, acolo unde studenţii au avut la dispoziţie doar 14 zile pentru a reasambla prototipul.

 

O lecţie de creativitate şi perseverenţa. Patru premii la Solar Decathlon Dubai

Solar Decathlon Dubai este o competiţie complexă, iar cele 15 echipe finaliste au concurat în probele de monitorizare şi jurizare, fiecare din cele 10 probe fiind punctate individual: Arhitectură, Inginerie şi Construcţie, Managementul Energiei, Eficienţă Energetică, Condiţii de Confort, Funcţionalitatea Casei, Transport Sustenabil, Sustenabilitate, Comunicare şi Inovaţie. Probele jurizate au constat în susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu şi nimeni nu a reuşit să îşi promoveze mai bine proiectul decât echipa României. EFdeN a fost declarată campioana probei de Comunicare, iar munca depusă timp de doi ani de cei 33 de studenţi a fost răsplătită şi cu alte trei premii importante: premiul 2 la Inginerie şi Construcţie, premiul 2 la Confortul Casei şi premiul 3 la Sustenabilitate. Rezultate excelente au obţinut şi în probele de Funcţionalitatea Casei - locul 4, Eficienţă Energetică - locul 4 şi Transport Electric - locul 4. Iar toate aceste premii clasează echipa pe un frumos loc 4 în topul mondial.

În Anul Centenarului, atât de aproape de ziua de 1 Decembrie şi de momentul în care vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, studenţii din echipa EFdeN, tineri din toate colţurile ţării, se întorc victorişi de la Solar Decathlon Dubai şi ne oferă încă un motiv de a ne simţi mândri că suntem români. Însă cel mai mare câştig este acela că proiectul EFdeN lasă în urmă specialişti care pot construi locuinţe ale viitorului aici, în România.

Felicitări, EFdeN! La mulţi ani, România!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro