• în numai două zile, femeile aflate la o vârstă înaintată, toate din municipiu, au primit telefon de la falşi fii sau poliţişti • după arhicunoscutul scenariu, li s-a aruncat bomba cu victimele unui accident grav • una dintre bătrâne a pierdut astfel 5.000 lei, iar celelalte două au aruncat practic pe geam câte 3.000 lei
Ţepele prin metoda «Accidentul» sunt, din păcate, în continuare o bună metodă de îmbogăţire peste noapte. Asta dacă cei care sună pe telefonul fix şi pozează în fiii sau fiicele unor unor bătrâni, victime ale unor evenimente grave, prind la celălalt capăt al firului o persoană care le dă crezare. Sunt în special oameni neinformaţi şi care intră în panică atunci când aud bocetele apelantului.
De astfel de experienţe traumatizante, care le-au făcut să dea importante sume de bani, peste 10.000 lei în total, au avut parte trei bătrâne, faptele fiind comise chiar zilele trecute.
Astfel, şirul sesizărilor a început în cursul dimineţii de duminică, 11 septembrie, când o bătrână de 91 de ani, din municipiul Brăila, a sunat la poliţie şi a anunţat că a fost înşelată prin metoda “Accidentul”. Ea le-a relatat poliţiştilor cum s-a derulat tot filmul: a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a dat drept fiul său, i-a spus că a făcut un accident şi are nevoie de suma de 12.000 lei pentru a fi operat. Pretinsul fiu i-a spus bătrânei că va trimite pe cineva să ia banii, aşa că, la scurt timp, aceasta a ieşit la poartă, unde s-a întâlnit cu un bărbat necunoscut. Fără a-şi mai pune alte întrebări, femeia disperată i-a dat toţi banii pe care îi avea în casă, respectiv 5.000 lei. Abia după aceea, femeia a făcut ceea ce trebuia să facă de la început: i-a telefonat fiului adevărat şi a aflat că nu a fost implicat în niciun accident.
O altă înşelătorie trasă la indigo a avenit la scurt timp, în cursul aceleiaşi zile. Un bărbat din municipiul Brăila a sesizat poliţiştilor faptul că mama sa, în vârstă de 71 de ani, a fost înşelată prin metoda “Accidentul”, cu suma de 2.700 lei.
Ultima dintre cele trei persoane lăsate de escroci fără economii a fost o brăileancă în vârstă de 84 de ani. Ea a primit telefon de la un fals poliţist, în cursul zilei de 12 septembrie care a anunţat-o că fiica sa ar fi fost victima unui accident rutier şi este internată în spital în stare gravă. “Discuţia telefonică a continuat cu un pretins medic, care a convins-o să-i trimită 3.000 lei, reprezentând contravaloarea intervenţiei chirurgicale pe care urma să o suporte fiica sa. Astfel, la locuinţa bătrânei s-a prezentat o persoană care s-a dat drept asistent medical şi căreia aceasta i-a înmânat suma de 3.000 lei. Şi de această dată, persoana înşelată a luat legătura cu fiica sa, pentru a verifica vestea implicării într-un accident, abia după ce a rămas fără bani”, a precizat agent şef adj. Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Alte două brăilence, de 72 şi 70 de ani, tot din municipiu, au primit vestea implicării fiilor lor în accidente rutiere dar au verificat informaţiile primite şi au realizat că se încerca păcălirea lor, astfel că au anunţat poliţia.
Copiii trebuie să ţină permanent legătura cu părinţii
Întrucât vârstnicii sunt ţinta escrocilor, poliţiştii recomandă brăilenilor să îşi contacteze în fiecare zi părinţii pentru a-i asigura că sunt bine. În plus, ei trebuie să le relateze despre modul în care se operează prin metoda “Accidentul” tocmai ca bătrânii să fie pregătiţi atunci când primesc o astfel de veste. Uneori, şocaţi de vestea primită la telefon, bătrânii nici nu mai ştiu dacă fiul are sau nu permis de conducere şI acceptă să dea banii. De reţinut este şi faptul că, uneori, infractorii nu acţionează la întâmplare, ci obţin pe diferite căi date referitoare la numele şi prenumele potenţialelor victime. Când spun umele membrilor de familie şi locurile de muncă ale acestora, bătrânii apelaţi nici nu îşi mai pun semne de întrebare ci doar sar să îşi ajute copiii.
Cel mai important este ca, înainte de a da vreo sumă, oamenii să ia legătura cu familia pentru a vedea dacă este real ceea ce se transmite la telefon. În caz contrar, cel apelat plăteşte cu vârf şi îndesat. Cel mai important, chiar dacă apelantul izbucneşte în lacrimi şi încearcă să convingă despre calitatea sa de fiu, bătrânii trebuie să se ţină tari şi să nu se lase impresionaţi de “suferinţă”. Nici suma de bani nu trebuie scoasă imediat şi mai ales înmânată unei persoane necunoscute.