Mergi la conţinutul principal

Trei accidente de muncă mortale în anul 2022

• acestea s-au petrecut la SC DUNAV SRL, SC TURADRI CONS SRL și SC VIRSILV AGRO PROD SRL Brăila • tot anul trecut a mai fost și accidentul colectiv de muncă de la Baldovinești, din martie, când un TIR a fost spulberat de tren la trecerea la nivel cu calea ferată • pentru neregulile constantate în timpul controalelor, inspectorii de muncă brăileni au aplicat, anul trecut, amenzi de 222.500 de lei

 

Potrivit bilanțului pe anul 2022 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, activitatea desfășurată de compartimentele Securitate și Sănătate în Muncă (SSM) a fost orientată în mod deosebit, pe „consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă și de îmbolnăvire profesională, prin acțiuni care s-au focalizat pe înformare, conștientizare, îndrumare și control”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire. S-a urmărit, totodată, îmbunătățirea securității și sănătății în muncă, în special în sectoarele economiei naționale cu riscuri majore de accidentare și îmbolnăvire profesională, „prin conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor asupra importanței asigurării unor locuri de muncă sigure și sănătoase și a necesității respectării legislației în domeniu”. În mod inevitabil, au fost înregistrate și accidente de muncă, trei dintre acestea mortale.

În anul 2022, ITM Brăila a verificat, în domeniul SSM, nu mai puțin de 1.036 de angajatori brăileni, sancționând 826 dintre aceștia cu amenzi totale de 222.500 lei.

Tot anul trecut, au fost cercetate, de către ITM Brăila, un incident periculos, trei accidente de muncă mortale, un accident colectiv cu trei victime (vezi cazul „Baldovinești”, prezentat mai jos), cinci accidente mortale petrecute în afara muncii și patru accidente cu invaliditate. În total, în anul 2022, au fost înregistrate la ITM Brăila accidente de muncă cu 42 de persoane accidentate (față de 46 în anul precedent), trei fiind accidente mortale de muncă. Acestea au fost înregistrate la SC DUNAV SRL, SC TURADRI CONS SRL și SC VIRSILV AGRO PROD SRL Brăila.  

În același timp, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 au fost înregistrate și soluționate 23 de sesizări în care au fost semnalate aspecte cu privire la nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă

 

Accident colectiv de muncă la Baldovinești

Printre alte evenimente petrecute anul trecut, ITM Brăila a cercetat și accidentul din dimineața zilei de 2 martie 2022, de la Baldovinești, în urma căruia au fost răniți trei ceferiști.

Reamintim că, în dimineața zilei de miercuri, 2 marie 2022, un TIR a fost lovit de tren la Baldovinești, în apropiere de municipiul Brăila, accident rutier în urma căruia au fost cinci persoane rănite, după cum au relatat, la vremea respectivă, autoritățile implicate în anchetă.

„În această dimineață, șoferul unui TIR, în vârstă de 59 de ani, din județul Galați, în timp ce se deplasa pe raza localității Baldovinești, la trecerea la nivel cu calea ferată, nu ar fi observat semnalele luminoase și acustice și a fost lovit de un tren InterRegio ce se deplasa pe sensul de mers Brăila-Galați. Din primele date, ar fi rezultat vătămarea corporală a cinci persoane. Atât șoferul tirului, cât și mecanicul de locomotivă în vârstă de 42 de ani, din Brăila, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, anunțau, atunci, reprezentanții ISU. În urma accidentului feroviar de la Baldovinești, au fost avariate locomotiva și patru vagoane ale trenului.

„Referitor la evenimentul din data de 2 martie 2022, care a avut loc în localitatea Baldovinești, precizăm că acesta se încadrează în categoria accidentelor colective de muncă și va fi cercetat de către ITM Brăila”, preciza, într-un comunicat trimis cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire. Potrivit art. 3, lit. d. din Legea nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, constituie „accident colectiv de muncă” evenimentul în care sunt accidentate/rănite cel puțin trei persoane aflate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, „în același timp și din aceleași cauze”.

Cei trei muncitori răniți în accidentul de tren de la Baldovinești sunt doi meseriași de cale și un electromecanic. Primii doi efectuau revizii la calea ferată și sunt angajați ai CN CFR SA București - Sucursala Regională Galați, iar cel de-al treilea, electromecanicul, se afla în locomotivă, alături de mecanic, în momentul impactului, fiind angajat al SC Electrificare CFR SA - Sucursala Galați. Dacă primii doi muncitori s-au prezentat la spital imediat după accident, al treilea a fost diagnosticat cu leziuni abia ulterior, de aceea evenimentul nu a fost încadrat, inițial, în categoria „accidente colective de muncă”.

Cercetările în acest caz sunt în curs de definitivare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro