Trecerea taxelor sociale din sarcina angajatorului la angajat scoate sindicaliştii în stradă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trecerea taxelor sociale din sarcina angajatorului la angajat scoate sindicaliştii în stradă

• zeci de membri ai “Cartel Alfa” - filiala Brăila vor picheta Prefectura, vizavi de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat • aceştia cer şi modificarea Legii 62/2011 – legea dialogului social • sindicaliştii susţin că prin transferul taxelor de la angajator la lucrător, se elimină răspunderea socială a companiilor, creându-se un dezechilibru, se va desfiinţa fondul de şomaj şi va scădea sustenabilitatea sistemului public de pensii • acţiunea de astăzi va fi urmată de un miting amplu la Bucureşti, programat pe 4 octombrie

 

În jur de 30 de membri ai Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa” protestează, astăzi, în faţa Prefecturii, între orele 12.00 – 13.30. Aceştia sunt revoltaţi de decizia Guvernului Tudose de a trece contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi cer modificarea Legii 62/2011 a dialogului social, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

Într-un comunicat de presă emis de “Cartel Alfa”, sunt detaliate ambele revendicări ale protestului de astăzi. “Propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători.  (…) Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Concret, principalele efecte negative suportate de lucrători sunt: scăderea veniturilor nete din muncă , eliminarea răspunderii sociale a angajatorilor, desfiinţarea fondului de şomaj, scăderea sustenabilităţii sistemului public de pensii. (…) Eliminarea cu totul a contribuţiei pentru accidente de muncă şi boli profesionale înseamnă de fapt lipsa totală de răspundere a companiilor pentru organizarea locurilor de muncă în condiţii normale pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor (în contradicţie cu legea 319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă), în condiţiile în care calitatea locurilor de muncă în România este dintre cele mai scăzute din UE. Desfiinţarea contribuţiei pentru concedii medicale înseamnă că salariaţii vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuţiei pentru creanţe salariale lasă descoperiţi lucrătorii în cazul insolvenţei companiei, fără să-şi mai poată recupera salariile (...)”, se arată în comunicatul de presă.

 

«Contractul colectiv de muncă la nivelul sectorului sanitar este expirat de anul trecut!»

Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, dr. Octavian Georgescu, preşedintele filialei Brăila a Confederaţiei “Cartel Alfa” a declarat că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat înseamnă, practic, scăderea veniturilor nete. În plus, acea mărire de 25% a salariilor promisă de guvern s-ar traduce, în realitate, printr-o creştere salarială de doar 3-4%. “Acţiunea de mâine (astăzi -n.r.) se înscrie pe linia acţiunilor sindicale naţionale vizavi de acea ticăloşie guvernamentală a trecerii tuturor dărilor de la angajator la angajat care va duce, indiscutabil, la scăderea veniturilor reale nete ale angajaţilor. Aşa cum am subliniat în Comisia de Dialog Social de astăzi (ieri – n.r.) de la Prefectură, statul este incapabil să colecteze dările de la angajator, motiv pentru care sunt găuri mari la buget, nu are cum să intervină vizavi de angajator, în timp ce, dacă angajatul nu-şi plăteşte dările, intră sub incidenţă penală. Este simplu! Asta este toată treaba! Pe de altă parte este angajamentul statului că de la 1 ianuarie va mări cu 25% salariile. Această măsură nu face altceva decât ca această creştere salarială să fie una de 3-4% în realitate. În aceste condiţii, fără discuţie, trebuie să stăm în stradă pentru că nu putem admite să-şi facă cabinetul Tudose de cap şi după aceea să începem să plângem de milă unii altora.

Al doilea aspect pe care-l revendicăm mâine (astăzi – n.r.) este modificarea Legii 62/2011. Aduceţi-vă aminte că, în 2010, sindicaliştii au stat în stradă ca să nu se modifice fosta Lege 53 a Dialogului Social – legea sindicatelor - şi să nu se modifice Codul Muncii. Triada ticăloasă Băsescu – Boc – Botiş au transformat legea 53, o lege corectă a sindicatelor şi a dialogului social, în aşa zisa lege 62/2011, care este un fiasco, o nenorocire, şi asta la comanda multinaţionalelor şi a marilor întreprinzători români, cu ghilimelele de rigoare. Actualii guvernanţi, care la vremea aceea erau în opoziţie, promiteau pe toate căile de comunicare că dacă vin ei la putere, schimbă legea. Declaraţii sforăitoare. Noi, liderii de sindicat, nu i-am crezut niciodată pentru că îi cunoaştem şi pe ticăloşii ăştia de social-democraţi. Cert este faptul că de când au venit la putere, ne tot rugăm de ei pentru modificarea acestei legi. Contractul colectiv de muncă este ceva relativ acum. Spre exemplu, contractul colectiv de muncă la nivelul sectorului sanitar este expirat de anul trecut. Ei spun că se lucrează, dar s-au împotmolit de vreo 4-5 luni la un articol. Nu se poate debloca. Nu există voinţă politică, nu există o lege care să impună semnarea într-un anumit termen, aşa cum stabilea Legea 53. Sunt foarte multe aspecte. Faptul că nu poţi să declari grevă decât în anumite condiţii, sunt multe...Oamenii ies în stradă pentru că s-au săturat. Mulţi întreabă ce a făcut sindicatul din 2010 încoace? Adevărat! Sindicatul n-a putut să facă mai nimic tocmai pentru faptul că este legat la gură şi împiedicat cu lanţuri la picioare de această lege 62/2011”, ne-a declarat dr. Georgescu.

După pichetarea de astăzi, cel puţin 50 de membri ai filialei brăilene vor participa pe 4 octombrie la Bucureşti, la un miting amplu, alături de alţi zeci de mii de membri din toată ţara, pe aceeaşi temă.

 

Jandarmii, prezenţi la protest pentru asigurarea ordinii publice

În acest context, Jandarmeria Brăila a transmis că lucrătorii din subordine vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, în Piaţa Independenţei din municipiu, pe timpul acţiunii de protest organizată de Uniunea Sindicală Teritorială “Cartel Alfa”“ - filiala Brăila. “Jandarmeria Brăila recomandă participanţilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile ce se vor lua, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să evite conflictele de orice natură”, a precizat plt. maj. Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro