Mergi la conţinutul principal

"Trebuie sa traiesc cu toata fiinta mea si sa ard pina la ultima picatura"

O voce inconfundabila, un spirit care a trait intens fiecare clipa, o personalitate complexa si rafinata. Acesta a fost Florian Pittis. Melodiile lui nemuritoare peste ani si pletele nonconformiste l-au facut idolul generatiilor care vin si trec. A avut curaj ca in perioada comunista sa realizeze spectacolul "Poezia muzicii tinere" unde difuza melodii din repertoriul formatiei Beatles sau al lui Bob Dylan. Sensibil, cultivat, discret si profund, Florian Pittis si-a dus suferinta fizica si sufleteasca demn, pina la sfirsit. Cei care l-au cunoscut spun ca a fost un adult cu suflet de copil, o persoana care avea vocatia prieteniei, un artist care nu era bintuit de orgolii desarte si de vanitati inutile. Era valoros. Si-a trait viata curajos si parea tot timpul sub semnul unei pasiuni incandescente. Cine nu-si aduce aminte de modul in care Florian Pittis cinta "Vinovatii fara vina" sau de inegalabila recitare a poeziilor. Publicul respira si traia odata cu marele artist. In urma cu citiva ani, Florian Pittis a poposit pentru citeva ore la Braila pentru a discuta despre problemele tinerilor. Director al canalului de Radio Romania Tineret, el a incercat sa cultive rafinamentul ascultatorilor in domeniul muzical. A fost printre putinii care mai constientizau ca iubirea inseamna totul. Il durea faptul ca tinerii au devenit apatici si regreta ca nu-si mai gaseste timp sa bea o halba de bere cu prietenii. Acum avea un proiect in colaborare cu Centrul de Creatie Braila pentru promovarea formatiilor rock apartinind liceenilor din sud- estul Romaniei. N-a mai apucat sa-l duca la capat. Credea in tineri si a fost sufletul lor pina-n ultimul moment. Iata ce spunea marele artist in interviul de pe malul Dunarii.


- Ce mai face artistul Florian Pittis?
- Traieste.
- Traieste sau supravietuieste?
- Nu, de ce? De ce sa supravietuiasca? Eu vreau doar sa traiesc, nimic mai mult.
- Cum reusiti sa va integrati in aceasta lume? Cind va intreb aceste lucruri, ma gindesc la faptul ca exista multe framintari care va pot coplesi, tocmai din cauza faptului ca reusiti sa percepeti foarte multe dintre alunecarile spirituale din ziua de azi.
- Nu eu sint de vina, ci ceea ce fac pe acest pamint. Ca actor sint obligat sa ma conduc dupa principiul "carpe diem". Pentru mine, ziua de ieri nu exista, ziua de miine nu exista. Pot spune ca in fiecare dimineata ma trezesc tot astazi. Trebuie sa traiesc cu toata fiinta mea si sa ard pina la ultima picatura. Marturisesc ca sint momente cind simt ca ma sufoc. De la tigari, in nici un caz. De furie, s-ar putea.
- Cum va regasiti echilibrul, linistea, seninatatea?
- Poate ca tine de semnul nasterii. Eu sint Balanta. Aceasta zodie inseamna pentru multi echilibru. Sa te fereasca Dumnezeu sa fii in preajma unei Balante furioase!
- Poate face un post de radio ceva pentru rafinarea gustului publicului sau acesta trebuie sa se muleze dupa preferintele ascultatorilor?
- E politica fiecarui post. Daca e post comercial, normal ca se va orienta dupa ce vrea publicul. Radio Romania Tineret este un post public si e interesat de cu totul alte lucruri.
- Va place unde a ajuns Romania dupa mai bine de un deceniu?
- Putea sa ajunga mult mai departe. Asteptarile au fost mult mai mari in comparatie cu realizarile. Sintem intr-o perioada in care planeta se grabeste. De fapt, se grabeste de ani buni. Daca noi nu facem mai mult decit celelalte tari, distanta se tot mareste.

"Este grav ca din ce in ce mai multi tineri sint apatici"

- Cum i-ati caracteriza pe tinerii de astazi? Credeti ca sint diferiti de cei din alte generatii?
- Absolut deloc. Sint tineri si asta e de ajuns. Nu-mi place sa judec lucrurile prin comparatie. Nu pot spune ca, in vremea mea, tinerii erau altfel sau ca erau mai buni.
- Spuneati ca aveti chinuri mari in ceea ce priveste educatia in Romania. As dori sa nuantati suferinta dumneavoastra.
- Nu e vorba doar de educatia din Romania, ci de ceea ce se intimpla la nivel mondial. Din ce in ce mai multi tineri, din ce in ce mai multi parinti ajung la concluzia ca scoala, la urma urmei, nu foloseste la nimic. Important este sa faca rost de bani ca sa poata trai cit mai bine. In momentul acesta se produce un adevarat cataclism, o ruptura totala intre cei care stiu si cei care nu stiu si nu vor sa afle. Categoria aceasta a persoanelor care nu stiu si nu vor sa afle este egala pentru mine cu marea masa de manevra, asa numita "carne de tun" din vremea perioadelor de trista amintire, din timpul celui de-al doilea razboi mondial. E vorba despre "carnea de tun" manevrata de hitleristi. Ceea ce se intimpla pune sub semnul intrebarii chiar existenta democratiei.
- Cine e vinovat de ceea ce se intimpla cu tinerii de azi?
- Totul tine de conditiile social-economice. Dar nu numai de la noi din tara. Grav este ca prea multi tineri sint apatici. Asta nu se poate. Amintiti-va ce virsta aveau cei care au facut revolutia franceza. Ioana D'Arc avea doar 19 ani atunci cind a fost arsa pe rug, iar la 21 de ani, Nicolae Balcescu facea puscarie politica.
- Credeti ca tinerii din Romania se pot salva sau e esential sa fie sprijiniti? Ma gindesc la faptul ca apatia vine din imposibilitatea de a avea familii, locuinte, un serviciu sau de a urma o facultate.
- Bineinteles ca se pot salva singuri. Nu trebuie sa astepte favoruri de la altii. Trebuie sa-si ia soarta in propriile miini. Aceste drepturi trebuie cistigate. Sa bata cu pumnul in masa si sa spuna: "Existam!". Sa nu mai astepte ceva anume de la partidele politice.
- Ce mai faceti in afara de faptul ca sinteti director al canalului de Radio Romania Tineret?
- Traduc piese de teatru, scriu texte pentru alte formatii. Acest din urma lucru imi iese mai greu in ultimul timp, deoarece nu prea mai am timp. Apoi, sint actor angajat la Teatrul Bulandra.

"Iubirea nu e o marfa pe care sa o schimbi la tirg"

- De la cine ati mostenit vocea?
- Refuz sa mi se puna etichete. Cind am terminat Institutul de teatru mi se spunea "Pittis - cel care se misca frumos" sau "Pittis - cel care face pantomima". M-am enervat in asemenea hal incit n-am mai facut pantomima. Poate, de aceea, am pus mai mult accent pe expresia vocala. Pot sa va spun ca atunci cind am dat prima data la teatru, am avut un defect de dictie. Graseiam.
- Care credeti ca mai e locul iubirii in sistemul de valori din Romania?
- Iubirea inseamna totul. In continuare, ideile lui Isus sint adevarate.
- Credeti ca iubirea mai este apreciata la adevarata valoare?
- Iubirea nu este o marfa pe care sa o schimbi la tirg. Ea nu trebuie apreciata de cineva. Eu, daca iubesc, iubesc. Atit si nimic mai mult.
- Cind ati iubit prima data?
- Nu stiu, nu am constientizat. Cred ca dintotdeauna. Din toate celulele corpului meu, am strigat: "Iubesc viata!"

"Tinerii s-au indepartat de caile obisnuite de a ajunge la Dumnezeu"

- S-au apropiat sau s-au indepartat tinerii de Dumnezeu, in ultimii ani?
- Generatia noastra nu a avut educatie religioasa. Fiecare s-a salvat cum a putut. Pe unii i-au salvat parintii, pe altii prietenii, iar altii s-au salvat singuri. Nu stiu daca putem vorbi despre o apropiere sau despre o departare de Dumnezeu. In momentul de fata este vorba mai mult despre o departare de caile obisnuite de apropiere de Dumnezeu. Din cauza nemultumirilor fata de religia oficiala, sint cautate alte poteci, dar tot in speranta de a ajunge la Dumnezeu.
- Ce regretati in ultimul timp?
- Innebunesc de durere ca nu mai gasesc o ora libera sa pot merge la "Carul cu bere" sa beau o halba cu prietenii.
- Sper din tot sufletul sa regasiti acest moment de ragaz. (interviu realizat de Daniela TUPEA)

Florian Pittis va fi inmormintat astazi, la Cimitirul Bellu

Florian Pittis va fi inmormintat astazi dupa-amiaza, la Cimitirul Bellu,
pina atunci trupul neinsufletit al actorului fiind depus in foaierul Salii
Izvor a Teatrului Bulandra, a declarat un apropiat al familiei
actorului. Cortegiul funerar va pleca la ora 13.00, de la Teatrul
Bulandra spre Cimitirul Bellu.
Trupul neinsufletit al actorului a fost depus ieri, la ora 12.10, in
foaierul Salii Izvor. Citeva zeci de cunoscuti si prieteni, printre care
Nicu Alifantis si Virgil Iantu, se adunasera deja ieri pentru a-i aduce
un ultim omagiu.
Florian Pittis a murit duminica, la Institutul Oncologic Fundeni. Avea
63 de ani si suferea de peste un an de cancer la prostata.
Actor, interpret de folk, om de radio si televiziune, Florian Pittis a
colaborat cu regizori ca Liviu Ciulei si Alexandru Tocilescu si a
regizat el insusi spectacole. Se numara printre fondatorii trupei
Pasarea Colibri si a condus posturile Radio Romania Tineret si
Radio3Net.
In memoria artistului, Consiliul de Administratie al Societatii
Romane de Radiodifuziune (SRR) a hotarit schimbarea denumirii
postului Radio3net in Radio3net - Florian Pittis. Din 16 noiembrie
2004, Radio Romania Tineret s-a transformat in Radio3Net si a
emis exclusiv pe internet, la adresa www.radio3net.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro