"Trebuie sa intelegem ca Braila nu va ramine in limitele actuale" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Trebuie sa intelegem ca Braila nu va ramine in limitele actuale"

Candidatul PSD la Primaria municipiului Braila, Aurel Simionescu, este principalul contracandidat al actualului edil-sef, liberalul Constantin Cibu. Dupa 8 ani in care a detinut functia de presedinte CJ, dupa inca patru ani in care a reprezentat Braila in Senatul Romaniei, Simionescu crede ca acum, in 2008, poate reprezenta solutia cea mai buna pentru municipiul Braila.

- De ce v-ati decis sa mai candidati inca o data pentru functia de primar al Brailei?
- A fost o discutie mai lunga, am vorbit cu membrii organizatiei noastre, am vorbit cu brailenii, a fost si o decizie a organizatiei judetene intr-un moment in care au existat aprecieri cu privire la sansele si rezultatele pe care le putem obtine. A fost dorinta mea de a face ceva, pentru ca la o anumita virsta trebuie sa te gindesti ce lasi in spate. Dupa 8 ani in care am fost presedintele CJ, dupa 4 ani la Senat, am considerat ca si din postura de primar pot lasa ceva dupa mine. Asta a contribuit cel mai mult la decizia pe care am luat-o.
- A fost un moment cel putin ciudat, in care l-ati inlocuit, pe ultima suta de metri, pe cel care fusese prezentat drept candidatul PSD la Primarie, Viorel Balcan. Cum stau lucrurile la acest capitol?
- A fost un moment mai sensibil atunci, am discutat si cu Viorel la momentul respectiv, iar relatia este amiabila. Am lucrat impreuna 12 - 15 ani, nu se pune vreo problema sa nu ne intelegem acum. Evident ca nimanui nu-i face placere un astfel de moment, dar cred ca am avut puterea sa trecem peste el si sa ne regasim in echipa PSD.
- Ce ati realizat concret pentru Braila, in calitate de senator?
- Calitatea de parlamentar iti da putina posibilitate sa lucrezi vizibil, concret, pentru Braila. Eu am facut insa demersuri legislative, care vizeaza in primul rind unele aspecte legate de problemele brailenilor. Impreuna cu deputatul PSD Mihai Tudose am reusit sa trecem o lege care a modificat Legea 15, astfel incit tinerii care primesc teren in baza acestei legi sa il si poata cumpara dupa ce construiesc pe el. Am introdus in Legea 215 o prevedere prin care primariile, CLM, pot angaja asistenti comunitari, care la nevoie pot fi folositi si in centrele medicale de permanenta de la tara. Si s-au angajat astfel de asistenti comunitari. Au fost demersuri, intrebari, interpelari pe care le-am facut. Exista o serie de informatii pe care noi le avem si pe care le-am prezentat administratiei locale, in legatura cu faptul ca in decembrie expira prevederile intelegerii semnate cu UE legate de canalizare si statia de epurare. Am facut demersuri in legatura cu situatia militarilor angajati pe baza de contract si sper ca legea sa iasa in perioada urmatoare. Am facut si lobby, iar acestea s-au manifestat in zona bugetara. Au venit o groaza de bani la Braila, iar noi nu am discutat niciodata despre asta pentru ca am zis ca asta e obligatia noastra, dar vad ca vin unii acum si se lauda cu ce bani au adus ei la Braila. Dar noi am facut aceste demersuri. Legate de Braicar, de reabilitarea unor scoli, de construirea unor sali de sport, de lucrarile de la catedrala. In judet la fel, se lucreaza la multe sali de sport, apoi, interventia pentru a obtine finantare pentru blocurile ANL de la Apollo a fost facuta tot de catre mine. Dar nu e ceva de lauda. Mi-am facut pur si simplu datoria fata de braileni.

"Cartierul Siret e o cruce pe care o ducem"

- Va considerati responsabil pentru povestea cu mia de hectare data Galatiului, care s-a petrecut pe perioada mandatului dumneavoastra la CJ?
- Eu am spus si o repet. Din punct de vedere administrativ, al functiilor pe care le-am avut la Braila, nu a existat nici un fel de implicare a noastra, nici de consultare, nici de semnatura, acord, ceva in legatura cu acea suprafata. E adevarat ca suprafata era a statului si nu a judetului, dar ar fi trebuit sa fim macar consultati. Nu s-a intimplat, desi Guvernul era PSD. Este o hotarire nefericita a Guvernului Nastase, sint membru al acestui partid, deci mi se poate reprosa si ni se poate reprosa in continuare asta. E o cruce pe care o ducem si alte discutii nu isi mai au rostul. Noi acum trebuie sa valorificam acest spatiu disponibil intre cele doua orase si sa colaboram, sa atragem investitori, pentru ca astfel ne putem dezvolta.
- Ce proiecte aveti in vedere pentru dezvoltarea Brailei?
- Nu mai discutam de cele urgente gen canalizare, asfaltari, gunoaie, pentru ca astea sint o obligatie a Primariei si trebuie neaparat facute. Trebuie sa intelegem ca Braila nu va ramine in limitele actuale si cei care vor veni sa investeasca trebuie sa aiba niste conditii. Vor dori partea de infrastructura rezolvata. Nu putem sa le dam un teren viran si atit. Trebuie sa gindim o extindere a retelei de utilitati in zona adiacenta Brailei, astfel incit sa poata fi si locuita, sa se poata construi si parcuri, dar si obiective economice. Trebuie sa aducem investitori pentru a se crea locuri de munca bine platite. Trebuie sa ne gindim la viitor, nu sa punem buline rosii pe cladirile de patrimoniu si sa nu mai facem nimic. Pe partea sociala, trebuie sa regindim sistemul acordarii de abonamente gratuite. Trebuie sa le oferim oamenilor posibilitatea sa aleaga intre tramvai si autobuz, dar sa le acordam in functie de venituri, nu de virsta. Legat de cantina sociala, activitatea ar putea fi realizata, partial, de Biserica cu sprijinul Primariei. Sint deja 12 astfel de cantine sociale si ar trebui sa incurajam mai multe. Apoi, in afara de problemele si proiectele mari, trebuie sa ne gindim si la problemele mici, care ne fac viata grea. De la puful plopilor la ciinii comunitari, de la modul in care arata orasul la ordinea publica. Toate astea si multe altele pot fi rezolvate, uneori fara ca Primaria sa cheltuiasca un leu, prin diverse colaborari. Trebuie doar sa se vrea. (Interviu realizat de Liliana SERBAN)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro