”Oamenii din orașul Brăila nu sunt diferiți de alți oameni din alte locuri. Au aceleași bucurii și necazuri, aceleași speranțe și împliniri. Ca în oricare alt loc din lume și la Brăila există familii cu copii, tineri, adulți și bătrâni cu diferite dizabilități.
Când în familia ta se naște un copil cu dizabilități și începi să mergi alături de el pe drumul marginalizării, al cuvântului NU, iei hotărârea că TREBUIE să faci totul pentru a-i oferi o viață mai bună, că TREBUIE să găsești soluții, să construiești din speranțe și iubire o viață cât mai aproape de normalitate. Pentru fiecare din noi există oameni, fapte, locuri sau întâmplări care ne marchează drumul în viață sau mai bine spus destinul. Pentru mine, ILIE TEODORA-MAMA, Irina a reprezentat motivul pentru care am început și am continuat deși am căzut și am îngenunchiat de multe ori. În anul 2016 mi-am demonstrat mie și altora pentru a nu știu câta oară că nu există alte bariere în calea dizabilității decât cele ridicate de lumea exterioară și am reușit să aduc lumină în ochii Irinei deși în proporție de 100% am fost descurajată de specialiști. Din durere, umilință, uși închise am învățat că noi, părinții trebuie să fim primii apărători ai drepturilor copiilor noștri cu dizabilități, sa fim din toate câte puțin, și doctori, și profesori, și actori, și logopezi… să fim incomozi, diplomați, încăpățânați dar mai ales încrezători că soarele va răsări și pe strada noastră .
Când un om visează singur, acesta e doar un vis.
Când mai mulți oameni visează împreună, acesta e începutul unei realități.
Fiecare din noi singur nu poate schimba O LUME ,
dar împreună putem schimba lumea CUIVA” ILIE TEODORA
Totul a început în toamna anului 1996, pe 23 noiembrie, când un grup de părinți purtând in inimă curajul începutului și credința că fac totul pentru copiii lor, încurajați de o tânără studentă din Brăila Carmen Goreș, au constituit Organizația pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale TREBUIE – Filiala Brăila a Organizației Naționale TREBUIE. Așa s-a născut o mică organizație de părinți care a început să crească frumos ajungând azi la frumoasa vârstă de 25 de ani.
Putem spune ca am CRESCUT 25 de ani sau la fel de bine că am REZISTAT 25 de ani. Având ca resurse de bază voluntariatul părinților, la care s-a adăugat sprijinul financiar al organizației suedeze Radda Barnen (Salvați Copiii) și consultanța din partea organizației Naționale, în mai puțin de un an, la 1 septembrie 1997, s-a deschis Centrul de Pedagogie Curativă și Educație Specială IRIS pentru 14 copii care nu aveau acces nici măcar în școlile speciale din cauza dizabilităților intelectuale severe.
Nici o etapă de dezvoltare nu fost ușoară astfel că unii au renunțat de tot, alții au plecat dar s-au întors, în timp ce inima acestui grup de inițiativă nu s-a oprit niciodată.
S-a valorificat orice finanțare, orice cale bună de urmat pentru ca ușa Centrului să se deschidă în fiecare zi, timp de 25 de ani. Au fost momente când s-a continuat programul doar cu voluntari sau când TREBUIE! a existat și și-a încărcat bateriile din proiecte mici de 500-1000 de dolari. Pentru TREBUIE! filiala Brăila, o șansă în plus a fost înscrirea în rețeaua ONPHR și întâlnirea cu Fundația Principesa Margareta a României, întâlniri ce au deschis o nouă cale de urmat – aceea a profesionalizării activității organizației, a trecerii de la faza de pionierat a organizației de părinți la stadiul de organizație activă în domeniul promovării drepturilor tuturor oamenilor cu dizabilități
TREBUIE! a devenit astfel un actor important în dezvoltarea de politici de integrare educațională, socială și profesională a persoanelor cu dizabilități.
Filozofia de bază a echipei și părinților de la TREBUIE! este că FAMILIA reprezintă mediul cel mai bun pentru creșterea și dezvoltarea unui om. Dar viața de familie trebuie completată cu o viață activă în comunitate deoarece toți oamenii au nevoie de prieteni, de comunicare și mai ales de manifestarea personalității și valorii lor în prezența celorlalți pentru că nici o familie, oricât de bună ar fi, nu poate să suplinească nevoia de viață socială.
Astfel TREBUIE! a decis să militeze pentru dezvoltarea de servicii în comunitate oferind modele de bună practică devenind un actor important pe scena serviciilor locale pentru copii și adulții cu dizabilități.
În anul 1997, deschide primul Centru de pedagogie curativă și educație specială a copiilor cu deficiențe mintale severe din Brăila
În anul 2002, TREBUIE inaugurează Centrul de Abilitare pentru Trai Independent într-o locație proprie, printr-un proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Local Municipal Brăila și Grupul școlar “Ana Aslan” cu finanțare prin Programul PHARE ACCES al Uniunii Europene cu sprijinul necondiționat al unor reprezentanți ai administrației brăilene- Radu Mușat care a pledat și convins, Anton Lungu care a semnat acordul fără de care nu se putea depune proiectul, Carmen Macovei care s-a luptat pentru înființarea unui spațiu de joacă în Vidin condiție obligatorie a proiectului.
În timp Organizatia TREBUIE! Brăila a traversat mai multe etape de acreditare și licențiere pentru furnizarea de servicii sociale.
Pentru TREBUIE, toamna 2020 a adus Licențierea serviciului Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Teodora. Doar cei care au parcurs etapele de acreditare ale unui furnizor de servicii sociale și cele de licențiere ale unui serviciu social de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, ne pot înțelege bucuria și mândria. Centrul de zi desfășoară următoarele activități: Informare și consiliere socială, Consiliere psihologica, Abilitare si reabilitare, Deprinderi de viata independenta, Dezvoltarea abilităților lucrative, pregătirea pentru muncă, angajarea în muncă și sprijin pentru menținerea locului de muncă, Integrare si participare socială și civică.
De-a lungul timpului, beneficiari direcți ai proiectelor au fost peste 150 de copii, tineri și adulți cu dizabilități mintale/asociate severe, aflați în ocrotirea familiei.
Dar cea mai importantă resursă a fost credibilitatea născută din toate acțiunile in folosul copiilor și oamenilor cu dizabilitati, din credința cu tărie in egalitatea de șanse .
Expertiza în domeniu și promovarea principiilor eticii au determinat cooptarea asociației în comisii si grupuri de lucru, precum și recunoașterea publică la nivel local. Informații detaliate pe site www.trebuie.ro domeniul Istoric.
Deși este o organizație de părinți, cu buget anual mic și cu număr mic de beneficiari, Organizația TREBUIE! Brăila, a fost pionierul multor inițiative:
FURNIZARE DE SERVICII- Programe de recuperare/reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități: Centru de pedagogie curativă și educație specială a copiilor cu deficiențe mintale severe, Servicii tip “Centru de Zi” în Centrul de Abilitare pentru Trai Independent – CATI, Clasă specială pentru copii autiști, Centrul de pedagogie curativă și educație specială, Centru de terapie ocupationala pentru tineri cu dizabilități medii și ușoare - miniatelier de confecționat lumânări și obiecte artistice (felicitări, ornamente, tablouri, icoane), Cabinet de kinetoterapie și masaj ALPHA cu activități specifice: gimnastică medicală, exerciții fizice de recuperare a mobilității, de stabilire a echilibrului, exerciții de stretching, exerciții de bază, ridicare de greutăți și diferite tipuri de mers, masaj terapeutic, masaj de relaxare (somatic), Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Teodora etc.
La acestea s-au adăugat activități de integrare în viața comunității (socializare, participarea la competiții culturale, artistice, sportive, activități de club, tabere, excursii, pelerinaje etc), sprijin al familiilor și persoanelor cu dizabilități aflate în dificultate, formare de personal, voluntariat, acțiuni de strângere de fonduri.
EPILOG
De luni până vineri, în fiecare dimineață, Irina - o autistă și alți prieteni și colegi, își simt bătăile inimii crescând în asteptarea microbuzului care îi ia pe fiecare de acasă și îi duce la Centrul de zi, din cartierul Vidin al orașului Brăila. Ei sunt NOROCOȘII pentru că puțini oameni cu dizabilități au această șansă – șansa de a fi activi în mijlocul comunității lor.
În spatele acestei șanse stau nopți nedormite ale părinților, ani de bătălii pe față sau ascunse cu rigiditatea sistemului de asistență socială, cu lipsa de resurse sau cu indiferența dar și prietenia și solidaritatea unor oameni care au recunoscut și respectat valoarea umană a persoanelor cu dizabilități. Pășind în Centru de Zi de la TREBUIE ai sentimentul că descoperi o altă Românie, cu oameni și fapte simple, neatinși de toate trăirile josnice, cu o pace și o liniște care fac viața frumoasă. De la echipa, părinții și tinerii de la TREBUIE! oricine poate învăța două lecții – Lecția recunoștinței de a fi sănătos și Lecția de a trăi frumos în obișnuit.
AȘTEPTĂRI – doar două
Prima cea mai importantă –ATUNCI CÂND NU VOM MAI FI NOI-FAMILIA SAU NU VOM MAI PUTEA SĂ LE ASIGURĂM HRANA, CĂLDURA, IGIENA ȘI UN SĂRUT LA CULCARE ...SĂ EXISTE INSTITUȚII CARE SĂ-I OCROTEASCĂ MĂCAR AȘA CUM AM FĂCUT-O NOI...
A doua – Să nu uitați să donați, oricât, oricând!
Organizația pentru Copii și Adulti cu Nevoi Speciale TREBUIE! - filiala Brăila
Str.Industriei, nr.18, bl.D2, sc.4, ap.64, loc. Brăila, cod postal 810341
Tel mobil: 0723 192 394
E-mail: rotrebuiebr@yahoo.com
Web-site: www.trebuiebraila.ro
Facebook: https://www.facebook.com/organizatiatrebuiebraila.organizatia
CONT LEI: RO30 RNCB 0048 0259 1507 0001 BCR Braila
CONT EURO: RO46 RNCB 0048 0259 1507 0004 BCR