Reabilitarea Secţiei de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Brăilei "Carol l" din Parcul Monument ar putea reveni ca temă pentru administraţia brăileană în acest an. Subiectul a fost readus în discuţie de către managerul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu şi câţiva consilieri judeţeni. Acesta a cerut ca membrii CJ Brăila să îşi îndrepte neapărat atenţia şi către aripa din Parcul Monument a muzeului. "Fac un apel referindu-mă la secţia de Ştiinţe ale Naturii. Va trebui să rămână! Să fie o investiţie serioasă şi de perspectivă a Consiliului Judeţean, poate şi cu Primăria împreună, deşi nu sunt eu cel care să facă recomandări în această direcţie", a afirmat Cândea. Acesta a continuat prin a atrage atenţia că în prezent secţia din Parcul Monument a muzeului se află în acelaşi stadiu în care se găsea în anul 1987, ceea ce este inadmisibil. "Cârmuire după cârmuire, la Brăila, s-a promis un proiect pentru acea secţie. Răposatul primar Anton Lungu a închis acolo o suprafaţă de 5,3 ha. E într-adevăr un spaţiu numai bun pentru a putea amplasa o secţie a Ştiinţelor Naturii, modernă din toate punctele de vedere. Însă vreau să vă atrag atenţia că avem următorul handicap: secţia de Ştiinţe ale Naturii are un singur biolog, în acelaşi timp doctor în ornitologie şi om de toată isprava (n.r. - Onea Nicolae), dar e numai unul. E adevărat că e cercetător ştiinţific, dar în asemenea situaţie sigur că trebuie făcut un colectiv. Şi rămâne de asigurat ceea ce s-ar chema baza materială acolo", a mai completat sursa citată. Ca răspuns, şeful judeţului, Viorel Mortu, a punctat că într-adevăr există un proiect în acest sens, aflat în analiză. "Am dat proiectul în lucru. Vom lupta să îl finalizăm", a dat asigurări preşedintele CJ Brăila.
Trebuie subliniat că, în ultimii ani, starea de declin a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii a fost semnalată de nenumărate ori şi de către cititorii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", care s-au plâns în privinţa faptului că secţia nu a mai fost îmbunătăţită cu nimic după 1989.
Pregătiri pentru "Brăila, 650 de ani"
În aceeaşi ordine de idei, Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei "Carol l", a precizat că ar vrea ca în acest an, cu aprobarea Consiliului Judeţean, să prindă în bugetul instituţiei şi o nouă secţie: Institutul Dunării. "Nu pot să mai las chestiunea aşa. Totul trebuie discutat acum sub egida «Brăila 650» (n.r. - în 2018 se vor împlini 650 de ani de la atestarea documentară oraşului Brăila). Mai avem încă 2 ani şi în ianuarie 2018 ne pomenim în faţa jubileului «Brăila 650». CJ Brăila nu trebuie decât să aprobe bugetul care va fi propus. Nu înseamnă altceva în puls decât o secţie nouă a muzeului cu un număr de cercetători, obligatoriu. Se va face cercetare ştiinţifică pe două, cel mult trei coordonate care privesc Dunărea de la izvor, la vărsare - cu precădere, se înţelege, pe spaţiul românesc. Aceasta e chestiunea nouă pe care o susţin şi o propun ca analiză", a conchis Cândea. De precizat că şeful Consiliului Judeţean nu s-a arătat împotriva ideii.