Tratamente gratuite de peste 30 milioane de lei pentru brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tratamente gratuite de peste 30 milioane de lei pentru brăileni

Viaţa brăilenilor cu afecţiuni grave şi foarte grave depinde în fiecare zi de administrarea unor medicamente. Costul lor este atât de mare, încât contravaloarea tratamentului necesar pentru o lună ajunge la valori incredibile. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, peste 11.600 de brăileni sunt încadraţi în programele naţionale de sănătate, iar costul tratamentelor de care au beneficiat aceştia în cursul anului trecut depăşeşte 30 milioane lei. "Programele de sănătate s-au derulat în 2013 cu continuitate, fără sincope cauzate de lipsă de buget sau alte motive, întrucât creditul de angajament acordat de către CNAS pentru fiecare program de sănătate a fost acoperitor necesităţilor pacienţilor din judeţul Brăila. Chiar dacă iniţial creditul de angajament acordat a avut o valoare mai mică, pe parcursul anului s-au primit suplimentări ale bugetului alocat programelor de sănătate urmare a solicitărilor transmise de noi către CNAS, astfel încât la finele anului 2013 întreg consumul înregistrat pe fiecare program de sănătate a fost acoperit de bugetul de stat", a precizat dr. Camelia Nedelcu, preşedinte-director al CJAS Brăila. Programele de sănătate se derulează prin CJAS Brăila fie prin farmaciile cu circuit deschis datorită contractelor de furnizare medicamente din cadrul programelor naţionale de sănătate, fie prin Spitalul Judeţean. 

Concret, pentru programul naţinal de oncologie s-au alocat aproape 24 milioane lei, din care s-au consumat 11 milioane lei prin farmacii, iar diferenţa prin Spitalul Judeţean, pentru 2.071 pacienţi. Din suma totală consumată, 43% o reprezintă terapia standard, de care au beneficiat 2.002 bolnavi. Medicamentele ce necesită aprobare de la CJAS reprezintă doar 1,8% din totalul sumei, iar numărul de beneficari este de 67 de bolnavi, însă mai mult de jumătate din consum, anume 55,3% îl reprezintă costul pentru medicamentele ce necesită aprobarea comisiei de experţi de la nivelul CNAS. "Menţionăm că în ultimii ani se remarcă o creştere a numărului de aprobări primite de la CNAS pentru molecule scumpe, astfel încât s-a mărit şi numărul de bolnavi care beneficiază de aceste tratamente", a subliniat dr. Nedelcu.
Programul de diabet zaharat a avut alocată o sumă de 5 milioane lei pentru medicamente, iar la materiale sanitare aproape 615.000 lei. Numărul total de bolnavi care au beneficiat de medicamente sau materiale sanitare în cursul anului trecut este de 9.010 pacienţi, în creştere faţă de anul 2012. Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a avut alocat un buget total de 102.000 lei, la care se adaugă şi stocul avut la începutul anului, de 66.500 lei. Consumul a fost de 62.000 pentru nouă bolnavi de hemofilie şi 69.000 lei pentru doi pacienţi cu talasemie, dintre care o fetiţă beneficiază de un tratament scump, aprobat de către CNAS.
Programul naţional de boli rare a avut alocată suma de peste 658.000 lei, din care s-au consumat 526.000 lei pentru şapte copii cu mucoviscidoză şi 74.000 lei pentru 12 bolnavi cu scleroză laterală amiotrofică. Programul naţional de boli endocrine a avut alocată o sumă de 34.000 lei, din care s-au consumat 19.000 lei în spital pentru 306 pacienţi şi 4.900 lei în farmacii pentru primele trei paciente ce au intrat în tratament cu un nou medicament introdus în programul de osteoporoză.
Programul naţional de ortopedie a avut alocat un buget de 177.000 lei, la care s-a adăugat şi stocul existent la începutul anului, de aproape 89.000 lei. Consumul înregistrat a fost de 205.000 lei pentru 147 bolnavi care au beneficiat de endoproteze în cursul anului 2013. Programul naţional de organe, ţesuturi şi celule de origine umană a avut alocată suma de 882.000 lei, din care s-au consumat 844.000 lei, beneficiari fiind 46 de bolnavi cu stări post-transplant. În ceea ce priveşte programul HIV/SIDA şi cel pentru tuberculoză, acestea au fost preluate de către Ministerul Sănătăţii, de la 1 aprilie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro