Se vede treaba că pentru ai noştri edili eforturile pentru a avea un centru istoric demn de o viitoare capitală culturală europeană se concentrează doar pe zone adiacente Pieţei Poligon şi Pieţei Traian, unde se mai văd ceva investiţii şi lucrări în derulare. Altfel nu se explică de ce dezordinea este la ea acasă, pe unele străzi lăturalnice.
Un prim exemplu îl constituie intersecţia str. Polonă cu Goleşti. Şi cum "ceea ce nu se vede nu se ştie", aici zona abundă în lăstăriş şi bălării care cresc ca pe nu ştiu ce pârloagă din Bărăganul brăilean. Evident că niciun riveran nu se apleacă, gospodăreşte, să îndepărteze vegetaţia sălbatică din faţa casei, aşteptându-se doar intervenţiile Primăriei, Seroplant şi SUPAGL. "Peisagiul" este nefericit completat de o gură de canalizare rămasă fără grătar, periculoasă pentru şoferi şi plină cu gunoaie, iar cadavrul unui animal aruncat aici emană un miros pestilenţial.
Aproape de intersecţia străzii Mihai Eminescu cu str. Ana Aslan încep din nou bălăriile, iar pe Str. Ana Aslan, din dreptul Poliţiei, ajungem acolo unde cresc superbii platani (protejaţi de lege) ai Brăilei. Şi aceştia sunt sufocaţi de lăstărişul ce alternează nefericit cu trotuarele invadate de buruieni. Ierburile şi-au făcut loc şi în curtea celor două bijuterii arhitectonice, de la nr. 27 - 29, clădiri recent reabilitate de Consiliul Judeţean. Porţile masive din fier forjat, mai mereu închise, nu pot fi o scuză, ci doar o consecinţă nedorită a "conservării" vegetaţiei sălbatice de stepă.