Traseiştii brăileni se dau «imuni» la decizia de neconstituţionalitate a ordonanţei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Traseiştii brăileni se dau «imuni» la decizia de neconstituţionalitate a ordonanţei

Traseiştii brăileni au motive de îngrijorare după ce Curtea Constituţională (CC) a decis, recent, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Hotărârea judecătorilor este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând să fie însoţită de o motivare. La Brăila, nu sunt puţini cei din administraţia publică locală care au profitat de "ordonanţa traseiştilor", în urmă cu câteva luni. Mai exact, în Consiliul Local Municipal Brăila există 5 astfel de cazuri, în Consiliul Judeţean - 9. De asemenea, avem patru primari, dar şi consilieri locali din judeţ care au decis să schimbe tabăra. Situaţia în ceea ce-i priveşte pe aceştia este extrem de tensionată, deoarece Parlamentul are posibilitatea să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă. Mai exact, după publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, parlamentarii vor trebui să stabilească cu exactitate ce se întâmplă cu cei care au migrat la alte partide. "Când va modifica legea, Parlamentul trebuie să specifice şi ce se întâmplă în intervalul în care acea ordonanţă a produs efecte. Sunt câteva variante posibile: fie Parlamentul modifică legea pentru viitor şi o asemenea ordonanţă nu va mai putea fi dată de acum înainte, dar schimbările din consilii vor rămâne în picioare, fie anulează plecarea aleşilor locali şi aceştia trebuie să se întoarcă la partide, fie se consideră că au încălcat legea şi li se anulează mandatul. Parlamentul va decide", au precizat surse juridice pentru redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei". Cu toate acestea, un lucru este cert, decizia Curţii Constituţionale ar putea fi considerată un plus pentru partidele "văduvite", în condiţiile în care au decis să îşi dea în judecată foştii oameni, pentru că au migrat la alte organizaţii.

Simionescu: "O astfel de prevedere este neretroactivă, deci nu mai discutăm despre ce a fost"

Primarul Aurel Simionescu nu a dorit să facă prea multe comentarii legate de acest subiect până la publicarea motivării judecătorilor CC în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, edilul a specificat că, cel mai probabil, decizia nu va influenţa cele întâmplate, decât în cazul în care au fost intentate procese vizavi de migrările politice. "Nu ştiu să vă spun ce se va întâmpla. O să trebuiască să vedem motivarea. O astfel de prevedere este neretroactivă, deci nu mai discutăm despre ce a fost. Va trebui să vedem motivarea şi cazurile care sunt în momentul de faţă în diverse stadii de judecată. Sunt unii care şi-au atacat, în timp, propriii oameni care au plecat dintr-un partid în altul. Repet, vreau să vedem care este motivarea şi după aceea sigur că se poate discuta, dar cred că va fi o discuţie de la caz la caz. E de văzut reacţia fiecărui partid din care au făcut parte. În momentul în care există un caz pe rolul instanţei, legat de subiectul respectiv, atunci probabil că se va face apel la hotărârea Curţii Constituţionale şi se va spune că nu mai pot justifica trecerea de la un partid la altul în aceste condiţii", a declarat Simionescu. Totodată, edilul a precizat că, deocamdată, situaţia consilierilor locali traseişti rămâne neschimbată.

Traseiştii nu sunt îngrijoraţi

Contactaţi telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", câţiva dintre aleşii locali care au decis să treacă în barca puterii au afirmat că nu sunt îngrijoraţi în privinţa faptului că Ordonanţa 55 a fost declarată neconstituţională. Este şi cazul consilierului municipal UNPR Cosmin Păvăloiu, până nu demult membru PPDD Brăila. "Ce să spun? Am întrebat juriştii pe care îi avem la partid. Se pare că nu ar fi nicio problemă pentru că hotărârea nu se aplică retroactiv, ci doar de acum înainte. Am înţeles că această ordonanţă nu o să mai poată fi dată vreodată. Nu sunt îngrijorat", a declarat Păvăloiu. În ceea ce-l priveşte pe Ionel Gheorghe, primarul din Însurăţei, care în baza ordonanţei lui Liviu Dragnea a decis să părăsească PDL şi să întregească rândurile PSD Brăila, acesta s-a arătat extrem de şocat de decizia judecătorilor CC. "Oricum, în momentul ăla era vorba de o lege a ţării care era în vigoare. Acum, ce zic superiorii asta se va întâmpla. Dar eu cred că ţara asta ar trebui guvernată după nişte legi. Era ordonanţă de guvern în vigoare? Era! Ce vină avem noi? Cine a dat-o poate că are o vină, dar cei care au aplicat-o, eu zic, nu au nicio vină. Aşa poate fi o ordonanţă pe taxe şi impozite, eu nu plătesc până nu aflu dacă e constituţională sau nu? Dacă este în vigoare, asta este. Putem să ne aşteptăm la orice acum. Ce-o fi o fi, vom vedea noi", a afirmat edilul.
În apărarea traseiştilor a sărit şi deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea, a cărui organizaţie a câştigat câţiva consilieri ca urmare a Ordonanţei 55. Acesta le-a transmis noilor membri UNPR că nu au de ce să se îngrijoreze, fiind vorba despre o hotărâre ce nu se poate aplica retroactiv. "După ce m-am consultat cu colegii mei jurişti, am înţeles că, deşi ordonanţa a fost declarată neconstituţională, decizia are efecte pentru viitor. Adică din acest moment nici nu se mai poate da o altă ordonanţă care să aibă aceeaşi formă şi nici nu sunt afectaţi cei care au făcut acest pas. Eu sunt convins că nu li se poate întâmpla nimic celor care deja au făcut acest pas", a afirmat Petrea.

Boboc: "Ordonanţa a fost promovată de PSD care are majoritate. Nu văd ce se poate întâmpla"

În ceea ce-l priveşte pe senatorul PNL Cătălin Boboc, acesta a explicat că, deşi o rezolvare a problemei traseiştilor ar putea veni din partea Parlamentului, nu se aşteaptă la vreo decizie spectaculoasă, având în vedere că majoritatea este a PSD-iştilor. "Curtea Constituţională pronunţă decizii care au efect pentru viitor. De această dată nu mai este cazul, pentru că ordonanţa şi-a încetat aplicarea fiind valabilă pe un termen scurt. Faptul că ea a fost neconstituţională se reglează în Parlament printr-o lege de respingere a ordonanţei. Efectele pe care le produce o ordonanţă pe durata aplicării ei pot fi lămurite prin lege de respingere a acesteia. Adică, Parlamentul fie poate spune că ordonanţa şi-a produs efecte până acum şi asta e, fie poate să spună că se întâmplă altceva - se anulează etc. Acum, având în vedere că ordonanţa a fost promovată de PSD şi că are majoritate în Senat şi Camera Deputaţilor şi având în vedere cum au votat prima oară - chiar dacă în Cameră s-a respins ordonanţa, în Senat au votat în favoarea acesteia -, deci din acest punct de vedere, stric legal, nu văd ce mare lucru se poate întâmpla. PSD-ul e clar că nu înţelege nimic", a declarat Boboc. Acesta a ţinut să mai precizeze că Ordonanţa 55 a fost lansată de PSD-işti în contextul în care clasa politică din România a condamnat de nenumărate ori traseismul politic. "Mai nou, a venit şi Curtea Constituţională care a spus că e şi neconstituţional. Cu toate astea, eu sunt convins că PSD-ul nu a învăţat nimic şi că nu îi va păsa. Vor spune «asta e, s-au produs efectele, în memoria USL-ului o lăsăm aşa, avem grijă de aici încolo să nu o mai facem, promitem!». Asta cred eu că se va întâmpla", a conchis Boboc.
Trebuie însă să specificăm că liberalii brăileni au câştigat câţiva consilieri locali în baza ordonanţei, dar au şi pierdut un consilier judeţean şi un primar.

Drăghincescu, supărată pe rămânerea lui Dan Păun în CLM

Vineri, 19 decembrie, în cadrul şedinţei ordinare a CLM, consilierul local PNL Simona Drăghincescu a ţinut să protesteze din nou în privinţa rămânerii lui Dan Păun în mini-parlamentul local, în contextul în care acesta şi-a anunţat independenţa politică înaintea Ordonanţei 55. Fosta PDL-istă a primit un răspuns scris din partea administraţiei locale în care era informată că, până la publicarea motivării Curţii Constituţionale în privinţa Ordonanţei 55/2014, nu se va lua nicio decizie faţă de Dan Păun. Drăghincescu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de răspunsul primit, subliniind că, din punctul său de vedere, consilierul municipal ex-PUER nu mai are ce căuta în CLM.

Lista neagră

Reamintim că la CLM Brăila, foştii PPDD-işti Cosmin Păvăloiu şi Gigel Cismaş au profitat de "ordonanţa traseiştilor" şi au intrat sub umbrela UNPR, la fel şi ex-PNŢCD-istul Laurenţiu Chiru, ex-PPDD-istul Georgică Sterian şi ex-PUER-istul (autoproclamat între timp independent) Paul Creţu, care au decis să urce în barca PNL. Tot de această ordonanţă s-a agaţat şi consilierul (autorproclamat independent) Dan Păun, deşi acesta şi-a anunţat trecerea la alt partid înainte de intrarea în vigoare a OUG propusă de Liviu Dragnea.
În ceea ce priveşte CJ Brăila, lista traseiştilor se prezintă în felul următor: consilierul Cătălin Dudulea (ex-PER) a devenit independent, Emilian Dumitriu, Bogdan Dumitru şi Ernest Mocanu (ex-PPDD) - au trecut la UNPR, în timp ce Ivan Cristian şi Stelian Muşat (ex-PPDD) au trecut la PSD. De asemenea, tot din fosta barcă a partidului lui Dan Diaconescu a sărit şi Tănase Iorgoveanu, însă pentru a deveni independent. La rândul său, Radu Silviu (ex-PDL) a profitat de conjunctură şi s-a declarat independent, deşi îşi pierduse sprijinul politic cu mult timp înaintea ordonanţei, decizie pe care a urmat-o şi Ancuţa Cristian (ex-PNL).
Demn de menţionat ar fi şi că la nivelul judeţului partidele de opoziţie din Brăila au pierdut patru primari: Gheorghe Ionel de la Însurăţei (ex-PDL, actual PSD), Dima Priceputu - Viziru (ex-PDL, actual PSD), Ganea Nicolae - Galbenu (ex-PDL, actual PSD) şi Alexandru Moşescu - Mircea Vodă (ex-PNL, acum independent).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro