• potrivit primarului Fănel George Chiriță, în luna decembrie va fi finalizat proiectul pe fonduri europene prin care orașul Ianca va avea în sfârșit un serviciu de transport public • patru autobuze hibrid au fost comandate și urmează să fie livrate în octombrie-noiembrie, iar în prezent este în desfășurare și o licitație pentru înființarea unui sistem de tarifare și emitere e-ticketing
Miile de locuitorii din orașul Ianca vor putea circula cu autobuzul din luna decembrie a acestui an. Asta ne-a declarat primarul Fănel George Chiriță, la finalul lui 2023 urmând să se încheie proiectul ”Transport public urban modern în Orașul Ianca”.
Proiectul prevede achiziționarea a patru autobuze hibrid, ce au fost comandate și urmează să fie livrate undeva în perioada octombrie-noiembrie. Două au o capacitate totală de 40 persoane (din care 26 plus 1 locuri pe scaune și 14 locuri în picioare) și două autobuze cu o capacitate totală de 50 persoane (din care 31 plus 1 locuri pe scaune și 19 locuri în picioare). Licitația pentru această achiziție a fost lansată la începutul anului în curs și a avut o valoare de aproape 6 milioane lei.
Recent, Primăria a lansat o altă licitație pentru achiziționarea unui sistem de tarifare și emitere e-ticketing, în valoare de peste 2,4 milioane lei.
”În proporție de 99% vom finaliza proiectul până în luna decembrie. În luna octombrie vor veni autobuzele, cele patru autobuze hibrid. Sunt comandate, contractul prevede să fie livrate în noiembrie, însă ni s-a transmis că e posibil să le aducă mai devreme, în octombrie. Și sperăm ca din decembrie să se poată circula. Și stațiile sunt aproape gata, avem 39 de stații de autobuz. Platformele sunt făcute, sunt montate, mai trebuie aduse geamurile din sticlă și să fie racordate la curentul electric. Știu că este un proiect mult așteptat de locuitori, dar merg greu hârtiile...”, ne-a declarat primarul din Ianca.
Proiectul ”Transport public urban modern în Orașul Ianca” are o valoare totală de circa 24 milioane lei, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional. Printre obiectivele proiectului se numără înființarea a patru trasee de transport în comun care să deservească toate localitățiile aflate în administrarea orașului Ianca: localitățile Târlele Filiului, Oprișănești, Gara Ianca, Perișoru, Plopu, Berlești și orașul Ianca. Iată și care sunt cele patru trasee: Ianca – Berlești, Ianca -Tarlele Filiu, Ianca- Gara-Oprișenești Ianca intern. De asemenea, în cadrul proiectului sunt prevăzute și alte lucrări, cum ar fi amenajarea unui terminal (locul de parcare și pornire în cursă), înființarea de 39 stații de autobuz pentru așteptare și adăpost călători, înființarea de locuri de parcare auto (288 locuri) în zona stațiilor de autobuz sau a stațiilor CF, înființarea de piste de biciclete și locuri de parcare pentru biciclete, dar și introducerea de sisteme de informare a pasagerilor și e-ticketing. Tot în acest proiect au fost incluse și lucrări de intervenție la carosabilul străzilor pe care vor circula autobuzele.