• este vorba despre Coridorul Sudic de Gaz, în valoare de 41,5 miliarde de dolari, unul dintre proiectele energetice prioritare pentru UE • ieri, Guvernul a aprobat Memorandumul de înţelegere între Ministerul Energiei şi Transgaz din România şi Consiliul Consultativ al Coridorului de Sud de gaze
În şedinţa de ieri a Executivului, a fost aprobat Memorandumul de înţelegere între Ministerul Energiei şi compania Transgaz, condusă de brăileanul Ion Sterian, din partea României şi Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, privind potenţialul de cooperare în utilizarea infrastructurii de transport al gazelor oferită de interconectorul RO-BG şi conducta BRUA în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze în Balcani şi Europa Centrală.
România este un susţinător activ al proiectului Coridorului Sudic de gaze şi al planurilor sale de extindere, fapt demonstrat şi prin implicarea sa în implementarea Coridorului Vertical, proiect de importanţă deosebită care va lega sistemele de transport gaze naturale din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria şi care ar putea prelua potenţialele volume de gaze disponibile prin intermediul Coridorul Sudic.
Gazoductul BRUA, componentă importantă a Coridorului Vertical, implementat pe teritoriul României prin intermediul companiei Transgaz, va contribui la asigurarea unui grad adecvat de interconectare cu ţările vecine, va crea o nouă rută de transport gaze naturale la nivel regional, va asigura transportul gazelor naturale din diferite surse de aprovizionare, inclusiv infrastructura necesară pentru preluarea şi transportul potenţialelor volume de gaze din zona Mării Negre. Implementarea proiectului BRUA va avea drept rezultat asigurarea posibilităţii fizice de curgere bidirecţională permanentă pentru interconectările cu Bulgaria şi cu Ungaria, asigurându-se după finalizarea Fazei II, o capacitate de transport spre Ungaria de 4,4 miliarde Smc/an, respectiv de 1,5 miliarde Smc/an spre Bulgaria.
Anul trecut, la prima participare a ţării noastre la reuniunea ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, România a subliniat angajamentul de a se implica în mod concret în dezvoltarea proiectului Coridorului Sudic, prin adăugarea de noi elemente de infrastructură care să crească interconectivitatea energetică dintre CSG şi Europa de Est şi Centrală, cum este Interconectorul Giurgiu–Ruse dintre România şi Bulgaria şi proiectul BRUA. Interconectorul dintre România şi Bulgaria, precum şi proiectul BRUA au o relevanţă deosebită la nivel regional, asigurând posibilitatea integrării surselor de gaze naturale din bazinul Caspic, Mediteraneean, din zona Orientului Mijlociu sau a Asiei Centrale, cu pieţele din centrul şi vestul Europei.
Reuniunea ministerială din acest an a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a avut loc la Baku, Republica Azerbaidjan, în data de 20 februarie 2019. România a transmis şi cu acest prilej mesajul clar de sprijin constant şi activ pentru implementarea Coridorului Sudic de gaze, precum şi interesul României de a se implica în extinderea acestui proiect important de infrastructură energetică, către Balcani şi Europa Centrală. Astfel, în continuarea demersurilor de anul trecut, România a propus Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze evaluarea interesului de semnare a unui Memorandum de înţelegere pentru analizarea oportunităţilor de utilizare a infrastructurii de transport oferită de Interconectorul RO-BG şi gazoductul BRUA, în etapele viitoare de extindere a Coridorului Sudic de gaze. Este o iniţiativă care are potenţialul de a avea un impact pozitiv pentru multe ţări din regiune, de a spori securitatea energetică regională, de a diversifica sursele şi rutele de aprovizionare cu energie şi de a reduce vulnerabilităţile energetice. România consideră că această iniţiativă este în armonie cu interesele extinderii infrastructurii Coridorului Sudic în Balcani şi Europa Centrală şi poate asigura o infrastructură de transport sigură şi eficientă. Propunerea României a fost apreciată şi în cadrul întâlnirii bilaterale cu ministru azer al energiei Parviz Shahbazov organizată în marja lucrărilor reuniunii Coridorului Sudic, ca “fiind una foarte bună, cu potenţial semnificativ pentru extinderea proiectului Coridorului Sudic de gaze”.
Semnarea acestui Memorandum de înţelegere poate deschide perspective noi în vederea valorizării şi maximizării potenţialului gazoductului BRUA, dar şi a potenţialului energetic al României, precum şi a rolului strategic, de jucător important, pe care ţara noastră îl poate avea în ecuaţia securităţii energetice regionale.
Coridorul Sudic de Gaz, în valoare de 41,5 miliarde de dolari, este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru UE. Acesta prevede transportul gazelor din regiunea caspică spre ţările europene prin Georgia şi Turcia.
În etapa iniţială, gazul ce urmează să fie produs în cadrul etapei a 2-a de dezvoltare a câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan este considerat ca sursă principală pentru proiectele Coridorului Sudic de Gaze. Alte surse se pot conecta, de asemenea, la acest proiect într-o etapă ulterioară.
În cadrul celei de-a doua etape a dezvoltării câmpului Shah Deniz, gazele vor fi exportate în Turcia şi pe pieţele europene prin extinderea conductei Caucazului de Sud şi prin construirea conductelor de gaze naturale Trans Anatolian şi a conductelor Trans-Adriatice.