Transgaz. Rating mai bun ca al Guvernului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Transgaz. Rating mai bun ca al Guvernului

• despre siguranța energetică a României, dar și despre faptul că untem plasați pe locul I în UE ca producători de gaz a oferit explicații în presa centrală brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz

 

Agenţia de rating Fitch a menținut la stabilă perspectiva de rating a transportatorului național de gaze Transgaz, în ciuda revizuirii perspectivei României la negativ.

Dacă profilul de credit de sine stătător al Transgaz de „bbb-” devine mai puternic decât ratingul României, compania ar putea fi evaluată cu până la două trepte peste cea a guvernului. Aceeași situație a fost între aprilie 2020 și martie 2023, când Perspectiva Transgaz era stabilă, în timp ce România era pe perspectivă negativă, arată Fitch.

Fitch a revizuit recent perspectiva pentru două companii românești controlate de stat, Nucleareclectrica și Romgaz la negativ din stabil, din cauza revizuirii perspectivei României. O retrogradare a ratingului suveran ar duce la o retrogradare a ambelor companii.

Electrica poate fi, de asemenea, evaluată cu până la două trepte în ceea ce privește România, dar profilul său de credit de sine stătător actual de „bbb-” se află sub presiune negativă din cauza dependenței sale de finanțarea pe termen scurt și de alți factori. Acest lucru are ca rezultat o perspectivă negativă pentru ratingul „BBB-” al Electrica din 2022 și niciun impact din recenta revizuire a perspectivei ratingului suveran.

 

Pe de altă parte, într-un interviu acordat revistei Energymagazine, brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz, oferă argumente palpabile cu privire la nivelul ridicat al securității energetice la care a ajuns României. ”În primul rând, când vorbim despre securitate energetică, vorbim unde a ajuns România astăzi. Investițiile Transgaz în infrastructura de gaze, realizate în special începând din 2018 prin construcția gazoductului BRUA, construcția a opt stații de comprimare noi cu tehnologie de ultimă generație, la nivelul anului 2025, au dus la creșterea securității energetice a României.Astfel, nu mai avem problemele cu asigurarea echilibrării sistemului de gaze naturale care erau până acum șapte-opt ani, când temperaturile scădeau mai multe zile consecutiv sub -15 grade Celsius. Odată cu aceste investiții, s-a mărit și line pack-ul, zestrea conductei, de la circa 33-34 de milioane m³, la 75-80 de milioane m³. Aceasta înseamnă o creștere a stocării în conductele de transport gaze de circa 45-50 de milioane m³ de gaze”. Sursa citată a dat asigurări că putem trece peste iarnă fără import de gaz: ”Suntem plasați pe locul 1 în UE ca producători în Europa, după ce Olanda și-a redus producția la facilitățile din zona de producție Groningen și Marea Nordului. De aceea am trecut pe primul loc. Dar producția actuală este undeva la 24-25 de milioane m³.

Am făcut o simulare cu colegii de la Transgaz, luând evoluția temperaturilor și a iernii pe ultimii șapte ani: putem să trecem peste iarnă fără import de gaz, în orice situație. Dacă va fi necesar și iarna va fi ca acum 10-20-30 de ani, atunci se va apela la un import pentru câteva zile, între 3 și 5 milioane m³ de gaze pe zi”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro