Mergi la conţinutul principal
Încă un pas pentru România

Transgaz, parteneriat pentru promovare internaţională pe piaţa energetică

• compania publică, condusă de brăileanul Ion Sterian, a bătut palma cu un ONG având o experienţă de peste 30 de ani în consolidarea cooperării internaţionale • ţinta principală comună stabilită astfel este promovarea unor proiecte investiţionale la nivel regional, european şi transcontinental 

 

Transgaz, operatorul licenţiat al Sistemului de Transport Gaze Naturale din România şi al conductelor de transport internaţional al gazelor naturale Isaccea – Negru Vodă, a perfectat, zilele trecute, la Monte Carlo, un parteneriat de promovare cu Forumul Crans Montana, un ONG înfiinţat în 1986 având ca misiune consolidarea cooperării internaţionale. Cei doi parteneri au semnat în acest sens un memorandum şi se bazează în reuşita viitoarei colaborări pe experienţa de peste 30 de ani a organizaţiei neguvernamentale în facilitarea stabilirii de contacte directe între reprezentanţii mediului de afaceri, guvern şi personalităţi politice din diferite ţări, în medierea unui dialog permanent între reprezentanţii sectorului public şi cel privat şi factorii decizionali cheie, precum şi în promovarea dezvoltării cooperării între Europa de Vest şi ţările din Europa Centrală şi de Est.

“Părţile (...) intenţionează să analizeze posibilitatea de a dezvolta proiecte comune în beneficiul ambelor părţi, în baza acestui Memorandum de Înţelegere. (...)Prin semnarea prezentului Memorandum, Părţile recunosc beneficiile unei colaborări reciproc avantajoase şi declară că vor coopera în scopul identificării următoarelor oportunităţi de cooperare: Promovarea proiectelor în derulare şi avute în vedere de către Părţi la nivel regional, european şi transcontinental; Facilitarea dezvoltării comunicării cu entităţile europene privind realizările şi obiectivele Părţilor; Participarea la schimburi internaţionale de experienţă; Atragerea de fonduri şi investiţii în proiectele de interes ale Părţilor; Creşterea vizibilităţii Părţilor în regiunea şi sectorul de activitate al fiecărei Părţi”, se arată în documentul amintit anterior, toate acestea prin prisma prevederilor Strategiei privind Securitatea Energetică la nivel european aşa cum este definită în Comunicatul emis de Comisie către Parlamentul şi Consiliul European.

Practic, cei doi parteneri şi-au propus, printre altele, să conceapă un plan comun de acţiune privind aspectele prioritare de interes comun, să promoveze proiecte energetice la nivel regional, precum şi să participe la conferinţe, seminare şi forumuri privind proiectele comune.

Reamintim că Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, condusă de brăileanul Ion Sterian, este angrenată în mai multe proiecte de gazoducte care vor transforma compania într-una multinaţională la nivel regional. Un exemplu în acest sens este proiectul BRUA care constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care să conecteze Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. De asemenea, în vara lui 2017 Transgaz a semnat alături de reprezentanţii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia, Bulgaria, Ungaria şi cei ai companiei care dezvoltă interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria, Memorandumul pentru Coridorul Vertical, proiect promovat de Comisia Europeană, şi care va lega sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia. Cele două sisteme, BRUA şi Coridorul Vertical, vor fi interconectate şi vor transforma România într-un jucător pe piaţa energiei din regiune. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro