Mergi la conţinutul principal

Transgaz – profit pentru binele populației

* cota de 50% a dividendelor încasate de la Transgaz va contribui la susținerea pachetului de măsuri în domeniul energiei pentru a proteja populația de efectele creșterii prețurilor * investițiile pentru securitatea energetică a României continuă în următorii doi ani, fiind vorba de peste 3 miliarde lei * la cârma societății se află brăileanul Ion Sterian

 

Guvernul a aprobat săptămâna trecută repartizarea la bugetul de stat pentru exercițiul financiar al anului trecut sub formă de dividende a unei cote de 50% din profitul contabil al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale “Transgaz” SA, banii urmând să fie folosiți pentru susținerea pachetului de măsuri în domeniul energiei pentru protejarea populației.

"A fost adoptată hotărârea de Guvern privind aprobarea repartizării la bugetul de stat pentru exercițiul financiar al anului trecut sub formă de dividende a unei cote de 50% din profitul contabil al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA rămas după deducerea impozitului pe profit. Fondurile la bugetul de stat din cota de 50% a dividendelor încasate de la Transgaz vor contribui la susținerea pachetului de măsuri în domeniul energiei pentru a proteja populația de efectele creșterii prețurilor. Pe de altă parte, ca și în cazul Nuclearelectrica și Romgaz, diferența de 50% va fi păstrată de companie pentru a putea susține proiectele de investiții necesare pentru a moderniza și extinde infrastructura pe care o gestionează", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

După cum se știe, director general al SNTGN Transgaz SA este brăileanul Ion Sterian. Din această poziție, alături de echipa de conducere, Sterian s-a preocupat activ pentru menținerea securității energetice a României prin investițiile pe care le-a derulat și pe care le derulează Transgaz. Aceste investiții au permis creșterea nivelului de interconectare al României cu țările vecine, au permis dezvoltarea rețelei de transport de gaze naturale, și, la fel de important, au permis dezvoltarea de proiecte regionale strategice, precum gazoductul Ungheni-Chișinău.

 

Investiții de miliarde în următorii doi ani

Prin Bugetul de Venituri și Cheltuieli, societatea a fundamentat pentru perioada 2022-2024 cheltuieli de investiții de 3,4 miliarde lei. Investițiile sunt vitale pentru dezvoltarea Transgaz și a țării, dezvoltarea infrastructurii naționale de transport gaze naturale și extinderea acesteia având un puternic impact economic și social asupra dezvoltării sustenabile a comunităților locale și a României. Pentru a asigura o dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, Transgaz s-a angajat într-un amplu program investițional care să permită alinierea Sistemului Național de Transport (SNT) la cerințele de transport și operare ale rețelei europene de transport gaze naturale.

 

Viitorul - gazele naturale din regiunea Mării Caspice și cele descoperite în Marea Neagră.

În identificarea proiectelor necesare a fi dezvoltate în Sistemul Național de Transport gaze naturale s-a pornit de la principalele cerințe pe care acesta trebuie să le asigure în actuala dinamică a pieței regionale de gaze naturale. Având în vedere ultimele evoluții și tendințe în domeniul traseelor de transport gaze naturale la nivel european, este evidentă profilarea a două noi surse importante de aprovizionare cu gaze naturale: gazele naturale din regiunea Mării Caspice și cele descoperite în Marea Neagră, informează conducerea Transgaz. “În acest context, este foarte important ca societatea să implementeze într-un timp foarte scurt proiectele, pentru a conecta piețele central europene la  aceste resurse și a se redefini ca un important operator de transport gaze naturale”, declară directorul general Ion Sterian.

De altfel, strategia de administrare a societății în perioada 2021-2025 vizează atât continuarea acțiunilor de dezvoltare strategică și eficientizare a companiei cât și acțiuni noi determinate de necesitatea alinierii la prevederile Acordului Verde European, de stabilirea și implementarea unei strategii de modernizare și adaptare a infrastructurii existente de transport gaze naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării, dezvoltarea activității de cercetare privind posibilitatea acceptării mix-ului de hidrogen în SNT și modalități de introducere a acestuia în SNT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro