• anul acesta la admiterea la liceu s-au înregistrat doar nouă situaţii speciale • în urma repartizării computerizate s-au transferat doar cinci elevi, doi pentru a fi mai aproape de domiciliu, iar alţi trei, având fraţi gemeni, au dorit să înveţe în aceeaşi clasă cu ei
Anul acesta, în urma repartizării computerizate pentru admiterea în clasa a IX-a s-au înregistrat nouă situaţii speciale. Mai exact, vorbim despre elevi care s-au transferat de la un liceu la altul pentru a fi mai aproape de casă, elevi care nu şi-au depus dosarul în prima etapă de admitere şi elevi gemeni care au dorit să înveţe în aceeaşi clasă cu fraţii lor.
Conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar, cele nouă situaţii speciale au fost justificate în felul următor: doi elevi nu şi-au depus dosarul în prima etapă de admitere şi au fost admişi la liceu ulterior (Liceul “C. Brâncoveanu” şi “Ed. Nicolau”), alţi doi elevi au dorit să fie redistribuiţi pentru a fi mai aproape de şcoală, fiind acum admişi la “G. Vâslan” Făurei, la Mecanică şi la “N. Titulescu” Însurăţei, la Electromecanică. La aceştia se adaugă încă doi elevi care deşi au susţinut proba de aptitudini pentru admiterea la Liceul de Arte nu au depus fişa de înscriere din neglijenţa conducerii şcolii. În final, mai sunt trei elevi, gemeni, care au dorit să înveţe în aceeaşi clasă cu fraţii lor, ei fiind admişi la Liceele “P. Cerna”, “Perpessicius” şi “N. Iorga”.
Precizăm că, potrivit legislaţiei, transferul elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă. Viitorii liceeni se pot transfera de la o grupă/clasă la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ sau de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/clasă. În ceea ce îi priveşte pe gemenii, tripleţii etc. aceştia se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui, tutorelui sau susţinătorului legal cu aprobarea directorului unităţii de învăţământ.
Anul trecut s-au înregistrat transferuri suspecte
Anul trecut s-au descoperit abateri grave de la metodologia soluţionării cererilor privind transferul elevilor în alte unităţi de învăţământ decât cele în care au fost repartizaţi după admiterea computerizată. Atunci, 69 de elevi brăileni s-au transferat în alte licee sau la alte secţii decât cele în care fuseseră distribuiţi iniţial de calculator, în funcţie de medii şi opţiuni, înregistrându-se situaţii în care copii cu note de 6 şi 7 la Evaluarea Naţională au ajuns de la “Cerna” sau “Sebastian”, la “Iorga”, “Murgoci” sau “Bălcescu”.
În vara anului trecut, Brăila s-a aflat pe lista neagră a celor 22 de judeţe în care oficialii Ministerului Educaţiei au descoperit fraude privind transferurile elevilor.