Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, transmite Radio Chişinău.
Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa, la data de 8 martie 2016, iar acum se află în etapa de avizare din partea mai multor instituţii, conform sursei citate.
Ulterior, cererea va fi examinată de către şeful statului, potrivit Serviciului de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova.
Deşi termenul legal este de un an, solicitarea fostului preşedinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chişinău, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al Preşedinţiei Republicii Moldova.
De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.
În aprilie 2015, fostul şef de stat a făcut o vizită la Chişinău, fiind decorat de către preşedintele Nicolae Timofti.
„Am declarat că în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", declara atunci Traian Băsescu.
La rândul său, Nicolae Timofti spunea că Traian Băsescu ar putea primi cetăţenia moldovenească, luând în considerare meritele sale pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România.
Înregistrarea partidului Mişcarea Populară, respinsă definitiv de instanţă
Înregistrarea partidului Mişcarea Populară, condus de Traian Băsescu, a fost respinsă definitiv de instanţă, potrivit news.ro.
Tribunalul Bucureşti admisese în 15 decembrie 2015 cererea de înregistrare a formaţiunii politice „Mişcarea Populară", reprezentată de Traian Băsescu, Eugen Tomac, Cristian Diaconescu şi Dorel Onaca.
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Vineri, instanţa a admis apelul procurorilor, a schimbat sentinţa Tribunalului Bucureşti şi a respins cererea de înregistrare a partidului.
Decizia de la Curtea de Apel a fost luată cu opinie separată a judecătorului Aglaia Vălan, în sensul respingerii apelului ca nefondat.