Fostul preşedinte Traian Băsescu a simţit nevoia să demonstreze că este la curent cu tot ce mişcă în ţară. Astfel, el consideră inacceptabil ca Liviu Dragnea, aflat „în plin proces de restabilire a autorităţii" sale în partid, să îi cheme „la ordin" pe miniştrii cabinetului Ponta.
Descriindu-l pe Dragnea, pe care îl ştie de pe vremea când era în PDL, fostul locatar de la Cotroceni l-a prezentat ca „tipul omului de la ţară, isteţ şi crescut între blocuri". „Multă instruire nu are, dar e isteţ şi a luat şmecheria oraşului", a spus Băsescu, concluzionând că „e clar că, de acum înainte, premierul Victor Ponta va trebui să ia pentru orice aprobare de la partid". În context, fostul şef al statului a apreciat că nici PSD şi nici PNL „nu mai au lideri", cei care conduc cele două formaţiuni fiind „erodaţi", „reeşapaţi", „spălaţi şi coafaţi", scrie agerpres.ro.
Atacând Codul fiscal, Băsescu a declarat că, în opinia sa, decizia preşedintelui Klaus Iohannis, de a trimite documentul Parlamentului spre reexaminare a fost influenţată de BNR. „Cred că poziţia Băncii Naţionale a fost cea care l-a influenţat pe Iohannis. Nu sunt de acord cu ce a făcut Banca Naţională, pentru că nu e treaba lor. Era treaba Consiliului fiscal, nu a Băncii Naţionale, dar a vrut Mugurel (guvernatorul Mugur Isărescu-n.r) să se înfoaie puţin. (...) Banca Naţională nu este instituţia care îl consiliază, preşedintele are Guvernul şi Consiliul fiscal (...). Iohannis a făcut o greşeală - nu a consultat Guvernul înainte de a trimite Codul înapoi la Parlament", crede Băsescu.
Serviciile sunt funcţionale!
El a recunoscut că este „supărat" pe conducerea BNR, pentru că a minţit spunând că din cauza cotei unice s-a ajuns în situaţia economico-socială critică din 2009, lucru care nu a fost adevărat. În ceea ce priveşte creşterea deficitului bugetar, Băsescu a opinat că este o mare greşeală, iar creşterile salariale, pensiile speciale şi alte „daruri ale guvernului" vor avea efecte negative care se vor vedea în următorii doi ani.
În altă ordine de idei, Băsescu a afirmat că serviciile de informaţii din România sunt funcţionale, dar nu perfecte şi a criticat faptul că Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe „au control civil foarte redus". El a spus că problemele serviciilor de informaţii se reglează în CSAT, dar că „există şi un moment anume care este numai al preşedintelui".