Mergi la conţinutul principal

Tragedie la Maternitate. O femeie a murit în timpul operaţiei de cezariană

• aceasta nu-şi făcuse niciun fel de analize pe perioada sarcinii şi provenea dintr-un focar de tuberculoză • femeia era la cea de-a cincea naştere • în timpul operaţiei de cezariană, a intrat în stop cardiorespirator, iar medicii nu i-au mai putut salva viaţa, în ciuda eforturilor depuse

 

Tragedie pe masa de operaţii la maternitatea brăileană (corpul D al Spitalului Judeţean de Urgenţă). O femeie în vârstă de 28 ani a murit în timpul operaţiei de cezariană, după ce a intrat în stop cardiorespirator. În ciuda eforturilor medicilor de a o menţine în viaţă, pacienta a pierdut lupta în faţa morţii. Aceasta era suferindă de tuberculoză, ba chiar provenea dintr-un focar de TBC, iar soţul şi cei 4 copii se află sub tratament de specialitate pentru această boală. Mai mult, pe parcursul celor 9 luni de sarcină, femeia nu a fost văzută de niciun doctor, pentru întocmirea anamnezei, adică strângerea tuturor datelor medicale despre eventualele boli şi evoluţia lor, despre antecedentele medicale etc., potrivit dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Gravida s-a prezentat, vineri, la maternitate, pentru că-i venise sorocul. Sâmbătă, a intrat în travaliu, dar pentru că fătul era mare şi cântărea 3.900 grame, medicii au decis să-i facă cezariană. La scurt timp, după ce bebeluşul a ajuns pe lume, femeia a intrat în stop cardiorespirator şi a decedat în sala de operaţii. “Este vorba despre o pacientă în vârstă de 28 ani, care s-a internat pentru a cincea naştere, o pacientă care avea tuberculoză activă şi  care provenea dintr-un focar de tuberculoză. Toată familia, inclusiv cei patru copii, sunt în tratament la Spitalul de Pneumoftiziologie. Gravida nu a fost investigată pe parcursul celor 9 luni de sarcină, s-a prezentat doar pentru naştere. Cel de-al cincilea copil a fost un făt mare, care a necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă, respectiv operaţie cezariană. În schimb, din nefericire, imediat după ce a fost scos copilul, pacienta a intrat în stop cardiorespirator şi a decedat. Copilul este foarte bine, are 3.900 grame, se află în prezent în cadrul secţiei de neonatologie”, ne-a precizat dr. Alina Neacşu.

Directorul medical al SJU Brăila a ţinut să tragă un semnal de alarmă în legătură cu gravidele care nu merg la medic, măcar o dată în timpul celor 9 luni de sarcină. “Este una dintre situaţiile nefericite în care gravidele nu sunt evaluate din punct de vedere medical în timpul sarcinii. Noi ştiam că are tuberculoză activă, pentru că atât a declarat ea la internare. Din păcate, este una din situaţiile în care nu există profilaxie, o evaluare a gravidei în timpul celor 9 luni de sarcină. Este o mare problemă, aceste femei vin doar să nască şi atât, iar medicii nu ştiu mai nimic despre ele şi despre anamneză. Medicii sunt foarte afectaţi pentru că aceste gravide nu sunt monitorizate, vin doar să nască şi se întâmplă asemenea tragedii. E o problemă de strategie de sănătate...De când sunt director medical - de 3 ani -, e primul caz de deces”. a adăugat sursa citată.

Trupul femeii a fost transportat la Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei.  “I-a fost efectuată autopsia. Cauza decesului este embolie pulmonară intraoperatoriu, o complicaţie posibilă şi imprevizibilă. Avea tuberculoză pulmonară, tuberculoza a fost o problemă. Sub nicio formă nu vorbim de malpraxis”, ne-a precizat şi dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro