O brăileancă în vârstă de 40 de ani, gravidă în luna a opta, a murit din cauza unor complicaţii survenite la naştere. Elena Baciu, asistentă medicală la Secţia Ortopedie a Spitalului de Urgenţă, a fost internată vineri la Maternitate, în stare foarte gravă, însă medicii nu au mai putut să salveze decât copilul, o fetiţă prematură, de numai 1,600 kg. Femeia, care mai avea un băieţel de 10 ani, a fost diagnosticată cu eclampsie, sindrom întâlnit la femeile gravide la sfârşitul sarcinii şi manifestat prin pierderea cunoştinţei, crampe, convulsii şi comă. Medicii spun că un caz de o asemenea gravitate nu s-a mai înregistrat la maternitatea brăileană de aproape 14 ani şi că au făcut tot posibiliul pentru a salva viaţa mamei. Cu toate acestea, într-o sesizare primită pe adresa redacţiei, medicii care au avut-o în grijă pe Elena Baciu sunt acuzaţi de culpă medicală. "A fost diagnosticată cu eclampsie şi supusă la 2 intervenţii chirurgicale, la ultima intervenind şi starea decesului. Doctorul de gardă a fost Coltofeanu, care s-a ocupat de aceste intervenţii. Este greu de crezut că se poate ajunge într-o stare atât de gravă şi cu final dramatic în condiţii în care eşti monitorizată de personal autorizat, iar la sfârşit să dea din umeri, să spună c-au făcut tot ce-au putut iar pacientul sa fie trimis la morgă", se arată în sesizare. Reclamantul susţine că boala ar fi putut fi depistată în faza ei de debut, preeclamsia, iar în aceste condiţii gravida ar fi avut şanse de supravieţuire. "Semnele de preeclampsie le avea prezente, dar diagnosticul i-a lipsit doctorului Sălcudeanu, în condiţiile în care a fost internată în urmă cu câteva zile pentru concediu medical. Ea a fost lăsată acasă, dar fără să ştie că este în pericol. În practica medicală, preeclampsia se tratează sub supraveghere în spital, cu monitorizare strictă vizând în primul rând salvarea mamei, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. E foarte trist că o mamă tânară a murit şi a lăsat o familie îndurerată acasă, cu doi copii. E şi mai trist că e suspectă culpa medicală în acest caz, făcând ca viitoarele mămici să fie îngrozite de Maternitatea din Brăila şi de aroganţa medicilor nepregătiţi profesional", se spune în sesizare.
Dr. Adrian Coltofeanu, cel care a operat-o pe gravidă Gravida s-a simţit rău, dar nu s-a prezentat la spital
De partea cealaltă, conducerea Spitalului de Obstetrică Ginecologie şi dr. Adrian Coltofeanu, medicul care a fost de gardă când a fost adusă gravida, susţin că femeia a ajuns la maternitate în ultima fază a bolii şi că au fost efectuate toate procedurile medicale care se impuneau în acest caz. Gravida a fost adusă la spital pe data de 9 iulie, de către familie, care le-a spus medicilor că timp de o săptămână ea s-a plâns că are dureri puternice de cap, însă nu a vrut să meargă la spital. "Pe data de 9 iulie am fost de gardă şi am primit un caz foarte grav, o femeie în vârstă de 40 de ani, gravidă, cu o sarcină de 33 de săptămâni. Simptomele ei de la internare erau cefalee atroce, iar din relatările familiei, soţ şi soră, reiese că de o săptămână avea dureri mari de cap, însoţite de vărsături şi în urmă cu 7 zile, măsurându-şi tensiunea, a constatat că avea hipertensiune arterială de 16 cu 10. Şi-a administrat din proprie iniţiativă Furosemid, care i-a agravat starea. Sunt convins că dacă în perioada asta de o săptămână s-ar fi prezentat la un medic specialist, să spună ce are, pentru noi avea cu totul altă semnificaţie şi era internată direct la terapie intensivă, aşa cum se întâmplă cu toate preeclamsiile. Rudele care au adus-o la spital au spus că «femeia a tras pur şi simplu de ea, a făcut eforturi pentru a se putea urca în maşină şi a fi transportată la spital». Când s-a prezentat la camera de gardă pacienta era foarte agitată, confuză, nici măcar nu a putut fi examinată. Invitată să urce pe masă pentru un consult, a refuzat. Măsurând tensiunea arterială, s-a constatat că avea o valoare de 18 cu 10, ceea ce este enorm pentru o femeie gravidă. În contextul acestei simptomatologii, diagnosticul nostru a fost de eclampsie, era momentul de debut al unei come eclamptice", a precizat dr. Coltofeanu. În ceea ce priveşte prezentarea gravidei la controalele periodice, dr. Mioara Sălcudeanu, managerul spitalului, a subliniat faptul că ultimul consult a fost făcut în urmă cu trei săptămâni, când femeia a fost internată pentru prelungirea concediului medical. "Pe data de 18 iunie, pacienta s-a prezentat la dr. Vasile Sălcudean, cel care o avea în evidenţă. Medicul a insistat atunci ca gravida să rămână în spital pentru supraveghere, însă aceasta a refuzat, spunând că se simte bine. Medicul i-a spus chiar că nu o să îi mai prelungească concediul medical dacă nu se internează. Simptomele au apărut ulterior controlului efectuat de dr. Sălcudean, deci după 20 de zile de când fusese consultată. Medicul nu avea cum să ştie starea pacientei în condiţiile în care aceasta nu s-a prezentat la spital. În plus, eclampsia apare după a 32 săptămână de sarcină, iar femeia avea deja 33 de săptămâni când s-a internat", a spus managerul maternităţii.
Dr. Mioara Sălcudeanu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila "Mi-aş dori din suflet să fac minuni!"
Femeia a fost internată la Terapie Intensivă, i s-a administrat tratament de urgenţă, însă au apărut complicaţii. S-a constatat o dezlipire prematură a placentei, aceasta fiind cea mai gravă complicaţie a hipertensiunii arteriale la femeia gravidă. "În situaţii de acest fel este consultat de urgenţă medicul şef de secţie. Toate protocoalele terapeutice prevăd asemenea conduită. Indicaţia era clară de intervenţie chirurgicală", a spus dr. Coltofeanu. Fiind vorba despre o eclampsie severă, cu dezlipire placentă, viaţa fătului era pusă în pericol. După operaţia de cezariană, evoluţia pacientei a fost bună, timp de 3 ore, după care au apărut complicaţii, ceea ce i-a obligat pe medici să o supună la o a doua operaţie, deoarece nu a putut fi oprită hemoragia vaginală. "S-a intervenit în urgenţă şi s-a făcut histerectomie totală, chiar şi după ce a fost scos, uterul arăta normal, nu prezenta semne ale afecţiunii. Cu tot tratamentul anticoagulant administrat în terapie, pacienta nu prezenta semne de ameliorare. Au apărut complicaţii, respectiv insuficienţă hepato-renală acută severă, encefalopatie, edem cerebral masiv (creştere în volum a creierului, consecutivă unei creşteri a conţinutului de apă al ţesuturilor sale), care, din păcate, au fost letale", a adăugat dr. Coltofeanu. Medicii spun că asemenea cazuri sunt foarte rare, poate unu la o sută, de-a lungul timpului cele mai multe paciente diagnosticate cu eclampsie fiind salvate. La maternitatea brăileană ultimul caz de deces al mamei a fost în urmă cu 6 ani, survenit însă în urma unui avort. "Faptul că familia a fost mereu prezentă aici, pas cu pas, că a fost totul foarte transparent, cred că risipeşte orice bănuială vizavi de lipsa de profesionalism, de lipsă de interes din partea noastră, de lipsă de asistenţă medicală acordată. Asemenea cazuri grave fac parte din viaţa unui spital, nu ne putem alege cazurile, important este ca la un caz de acest fel să duci totul până la capăt, faci tot ce se poate, deşi nu este uşor. Un asemenea caz am mai avut în urmă cu aproximativ 14 ani, a fost vorba de o gravidă de 19-20 de ani, care a decedat. Mi-aş dori din suflet să fac minuni! Dar nu se poate. Însă dacă ar veni acum un caz similar, l-aş trata în acelaşi fel", a încheiat dr. Coltofeanu.
După decesul gravidei, medicii de la maternitate împreună cu familia gravidei au sesizat Serviciul de Medicină Legală. Cazul a fost raportat la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de Sănătate Publică, fiind sesizată şi poliţia. Medicul legist care a efectuat necropsia femeii de 40 de ani a confirmat faptul că decesul a survenit în urma unei eclampsii. "Este vorba de deces prin complicaţia survenită în ultimul trimestru de sarcină, eclampsie. Evoluţia acestei afecţiuni este foarte rapidă, în momentul în care gravida vine cu o asemenea intensitate a bolii este foarte greu de salvat", a precizat dr. Gina Ilie, şeful SML. În urma sesizării primite, poliţia a demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a decedat brăileanca de 40 de ani.