Mergi la conţinutul principal

Tragedia din „Colectiv" confirmă haosul generalizat

Pacientul rămas neidentificat între răniţii de la club Colectiv a murit luni, au declarat aseară pentru surse medicale pentru agerpres.ro. Rănitul se afla în stare critică la Spitalul de Arşi.
În acest fel, numărul persoanelor decedate în incendiul de la Colectiv a ajuns la 31. Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi, Cristian Niţescu, preciza luni la prânz că pacientul neidentificat se afla într-o stare foarte gravă, prezentând carbonizări la nivelul mâinilor, antebraţelor.
Intre timp, ies la iveală tot mai multe nereguli şi absurdităţi tipic româneşti, care confirmă haosul colectiv din această ţară.

O clinică de arşi, nefolosită

Clinica de Arşi de la Spitalul Floreasca, inaugurată în aprilie în urma unei investiţii de câteva milioane de euro, nu poate fi folosită pentru persoanele rănite în incendiul din clubul Colectiv pentru că, potrivit şefului clinicii, Ioan Lascăr, capacitatea este foarte mică şi nu există personal.
„Din două motive nu am folosit-o cu ocazia apariţiei acestui tragic eveniment. Având în vedere numărul mare de bolnavi gravi arşi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă, respectiv 14, dimensiunile Unităţii de Arşi care este reprezentată de cinci paturi pentru îngrijirea bolnavilor arşi sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacienţilor. Din motive de strategie terapeutică, am convenit şi am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă", a declarat, la Digi24, şeful Clinicii de Arşi din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Ioan Lascăr.
El a mai spus că „ar fi ilogic" să alerge cadrele medicale „între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc".
Lucrările la Clinica de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au fost finalizate în 2010, însă aceasta a fost deschisă abia în aprilie 2015, până atunci neexistând aparatura necesară. Unitatea este dotată cu o uzină de aer steril care intră prin plafon şi o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară.

Bombele cu ceas din sute de cluburi

Pe de altă parte, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Cosmin Balcu, a declarat luni, pentru agerpres.ro, că majoritatea cluburilor şi localurilor din fosta Capitală Culturală Europeană, inclusiv hala unde se joacă cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, „Faust"-ul regizat de Silviu Purcărete, funcţionează ilegal şi prezintă pericol de incendiu.
Întrebat de corespondentul AGERPRES câte cluburi şi localuri din municipiul Sibiu funcţionează ilegal din punct de vedere al pericolului de incendiu, Cosmin Balcu a răspuns: „majoritatea".
Potrivit acestuia, inspectorii ISU Sibiu nu pot închide cluburile şi localurile care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, pentru că nu apărut normele de aplicare ale legii. „Deocamdată nu putem închide niciun local, pentru că nu au apărut normele de aplicare ale legii. Bineînţeles că o să închidem, numai să apară normele de aplicare", a spus Cosmin Balcu.
De asemenea, întrebat dacă este posibil să se repete la Sibiu tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, şeful ISU Sibiu a răspuns afirmativ. „Răspunsul meu e da convingător. Pentru asta dăm amenzi. De la începutul anului, am făcut peste o sută de controale", a spus Cosmin Balcu.
Foarte multe baruri şi pub-uri din centrul istoric al municipiului Sibiu, unde vin cei mai mulţi turişti, sunt amplasate la subsolul unor clădiri vechi, în foste pivniţe, unde există doar o singură uşă de acces, ceea ce reprezintă un pericol, potrivit pompierilor.

Patronul clubului „Expirat": „Închid clubul, din 2003 am pus viaţa a mii de oameni în pericol"

Patronul clubului Expirat din Capitală Andrei Şoşa scrie, pe pagina personală de Facebook, despre lipsa controalelor din localurile bucureştene şi despre cum „a pus viaţa clienţilor în pericol", din 2003, anunţând că îşi dă demisia şi va închide clubul.
„Din 2003 am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Weekend de weekend. şi câteodată şi în timpul săptămânii. Poate să-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac... Am terminat o facultate tehnică, aş fi putut fi un bun inginer pentru patrie... M-am eşuat în meseria asta de cârciumar. Mi-am asumat cunoaşterea în amănunt a tuturor legilor. Chiar dacă eu ar fi trebuit, după calificarea mea, să văd câţi amperi sunt în tabloul de siguranţe şi dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am făcut suficient de bine. Am avut destule avarii electrice în ăştia 14 ani. şi multe improvizaţii...", povesteşte acesta pe Facebook.
„Încă nu conştientizăm conceptul de demisia de onoare. Nu implică asumarea vinovăţiei, ci asumarea unui sistem în care eşti şi care nu funcţionează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar care, la un anumit dat, nu a funcţionat. Eu îmi dau demisia. Expirat-ul din Bucureşti se închide. De astăzi nu mai pot să-mi asum vieţi. Sau poate pot. Om vedea", spune patronul Expirat.

Clubul Rockstadt din Braşov se închide temporar

Clubul Rockstadt din Braşov anunţă că îşi suspendă temporar activitatea, pentru o perioadă de zece zile, în care se vor efectua lucrări de renovare, după ce s-a constatat că izolarea fonică a fost făcută cu acelaşi material care a fost folosit şi la clubul Colectiv din Bucureşti.
„Ca o reacţie imediată a celor întâmplate la Bucureşti, am decis reevaluarea condiţiilor de siguranţă aflate în clubul Rockstadt. Deşi clubul dispune în acest moment de căi de ieşire în caz de urgenţă, hidrant şi stingătoare, la o analiză amănunţită asupra buretelui de izolare fonică s-a constatat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosită în Colectiv", se arată într-un postare pe pagina de Facebook a clubului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro