Tragedia de la „Colectiv": Medicii cer să fie lăsaţi să-şi vadă de treabă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tragedia de la „Colectiv": Medicii cer să fie lăsaţi să-şi vadă de treabă

Ieri, bilanţul tragediei de la Clubul Colectiv a ajuns la 48 de morţi. Dintre cei 76 de răniţi internaţi, 24 se aflau în stare critică şi gravă. Astăzi ar urma să fie transferat la o unitate medicală din Germania unul dintre pacienţii de la Spitalul de Arşi. Între timp, pentru patronii Clubului morţii s-a prelungit arestul preventiv, măsură decisă inclusiv pentru unul dintre angajaţii ISU, reţinuţi de procurorii DNA.
În acest context, doctorul Gabriel Diaconu, coordonator al Grupului integrat de intervenţie în criză, a explicat că, din punct de vedere psihologic, la răniţii din Colectiv şi la rudele acestora s-au întâlnit simptome neurovegetative în principal, amintiri intruzive, coşmaruri, gradele de severitate fiind extrem de diverse. „Din punctul meu de vedere şi al Grupului integrat de intervenţie în criză această misiune se va termina în momentul în care şi ultimul pacient va fi reabilitat social".

„Acum, vă rugăm, lăsaţi-ne să lucrăm!"

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a făcut, ieri un apel către cei care au criticat medicii să-şi înceteze pentru moment atacurile şi să îi lase pe aceştia să lucreze pentru a putea trata şi salva pacienţii. „Totul seamănă cu o tristă mineriadă împotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, în limitele umane pe care le au, pentru a trata şi salva nişte pacienţi. Vă rugăm foarte mult, lăsaţi-ne să lucrăm! După ce vom termina de tratat şi, dacă putem, de salvat aceşti oameni, puteţi să faceţi ce vreţi, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică. Acum, vă rugăm, lăsaţi-ne să lucrăm!", a spus Săndesc. În opinia lui, „în faţa tragediei pe care o trăieşte poporul român, avem două oglinzi paralele. De o parte, este oglinda profesioniştilor, a unor profesionişti internaţionali, o oglindă obiectivă, neutră şi curată. În această oglindă, după cum aţi văzut, cuvântul comun cel mai des utilizat de toate cele cred că opt delegaţii din cele mai dezvoltate sisteme sanitare este impresionant . Aceşti colegi au apreciat tot ce s-a făcut: faptul că spitalele au cu ce să îi trateze pe pacienţi, profesionalismul, devotamentul, colaborarea profesioniştilor. De partea cealaltă, este oglinda societăţii româneşti, în care imaginea acestei realităţi este total diferită", a afirmat el.
Privind lucrurile din alt punct de vedere, medicul Cristian Radu, care lucrează în Germania a afirmat că răniţii din clubul Colectiv au primit acelaşi tratament pe care l-ar fi avut şi în Germania. „În ultimele zile am văzut aproximativ 50 de pacienţi, mulţi dintre ei într-o stare foarte bună. Au primit acelaşi tratament pe care l-am fi acordat şi noi în Germania. Ne gândim acum că sunt patru sau cinci pacienţi care trebuie transferaţi", a adăugat el.

Ucidere din culpă

În plan juridic, cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au rămas în arest preventiv, după ce Tribunalul Bucureşti le-a respins contestaţiile, decizia fiind definitivă. Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu au fost arestaţi pe 3 noiembrie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 4, fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Procurorii de la Parchetul General susţin că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro