Bilanţul celor decedaţi în incendiul din clubul Colectiv a ajuns, ieri dimineaţa, la 50, în timp ce peste 70 de răniţi sunt internaţi în continuare în spitalele bucureştene, iar alţi 36 au fost transportaţi, în ultimele zile, pe calea aerului, spre unităţi medicale din străinătate, dintre care 7 au decedat. Doi dintre pacienţii transferaţi în Marea Britanie au murit, unul în cursul serii de marţi, iar celălalt miercuri dimineaţa, scrie agerpres.ro.
Pacienţii care au decedat se numărau printre cele nouă persoane transportate, duminică, în spitale din Marea Britanie. Tot ieri urmau să mai fie transferate în străinătate alte persoane rănite.
Piedone iese din arest
Între timp, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone să fie eliberat din arest, decizia fiind definitivă. Din arest preventiv au fost eliberate şi cele două funcţionare din Primăria sectorului 4 - Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu. Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţiile formulate de Piedone şi cele două funcţionare la decizia de arestare din 7 noiembrie luată de Tribunalul Bucureşti, respingând, ca nefondată, propunerea DNA de arestare a celor trei. Decizia de eliberare a fost luată de judecătorul Constantinescu Constantin Luchian.
Potrivit DNA, în calitate primar, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL.
Prin aceasta, Piedone a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.
A semnat ca primarul?
Procurorii susţin că, pentru a autoriza funcţionarea, Cristian Popescu-Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL ar fi îndeplinit cerinţele legale necesare avizării. În cadrul procesului de săptămâna trecută de la Tribunalul Bucureşti, Piedone le-a cerut judecătorilor să nu fie arestat deoarece are probleme cu sănătatea (afecţiuni cardiace).
De asemenea, avocaţii au susţinut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizaţia de funcţionare în cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentaţiei ar aparţine subordonaţilor săi.
Explicaţiile unui psiholog
În acest context, psihologul Daniel David, şeful Clinicii Universitare de Psihologie a Universităţii „Babeş-Bolyai", a estimat că tragicul eveniment care a intrat deja în conştiinţa românilor drept „incendiul de la clubul Colectiv" a descătuşat în oameni frustrări acumulate, legate de însăşi esenţa statului. „Românii doresc schimbări de profunzime care să-i sincronizeze cu modernitatea europeană. Eu i-am spus „Timpul autonomilor!", dar cred că cel mai frumos a surprins lucrurile regele Mihai prin formula „Timpul României voastre a început!", a spus David.
În opinia lui, reacţia românilor nu este neapărat surprinzătoare, mai ales pentru o persoană care „se uita la ţară printr-o grilă psihoculturală". Potrivit lui Daniel David, aceste evenimente au fost bine anticipate şi de ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidenţiale.
„Tinerii cu un profil psihocultural mai vestic au provocat mereu în ultimii ani structura veche şi scârţâitoare a societăţii româneşti. Dar de data aceasta a fost prea mult şi nu cred că mai doresc doar funcţionarea mai bună a structurii actuale şi/sau cârpirea şi poleirea acesteia cu instituţii europene moderne, ci doresc chiar schimbarea structurii vetuste, prin reconstruirea statului pe temelia instituţiilor socio-culturale vestice", a mai arătat psihologul clujean.