• inculpatul Tarău Nicuşor, prins în flagrant de procurorii DIICOT, în luna octombrie, în timp ce încerca să comercializeze cannabis unor consumatori, a fost trimis în spatele gratiilor • judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe afaceristul cu droguri în vârstă de 31 de ani la o pedeapsă totală de 4 ani închisoare, la care se adaugă 602 zile închisoare rămase neexecutate dintr-o pedeapsă anterioară • poliţiştii şi procurorii DIICOT Brăila au desfăşurat o acţiune pentru prinderea traficantului Tarău, asupra lui fiind găsite comprimate tip ecstasy “Strawberry” şi doze de cannabis
De la afaceri cu droguri, din nou la închisoare. Specializat în trafic cu stupefiante, ecstasy şi cannabis, pe care le vindea consumatorilor din municipiu, inculpatul Tarău Nicuşor a intrat în vizorul poliţiştilor şi procurorilor DIICOT. El a fost trimis în faţa instanţei, iar acum a primit o pedeapsă cu închisoarea care îl cam ustură. Traficantul va sta mai mulţi ani în spatele gratiilor, asta pentru că la condamnarea de 4 ani închisoare aplicată de Tribunalul Brăila pentru trafic de droguri s-a mai adăugat şi un rest de pedeapsă, de aproape 2 ani, rămas neexecutat dintr-o pedeapsă anterioară. Sentinţa nu este definitivă, astfel că tânărul a formulat deja apel, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi, unde se va lua decizia finală.
Şi-a recunoscut fapta
Afacerile cu droguri ale inculpatului au fost spulberate în luna octombrie 2018, când poliţiştii şi procurorii au desfăşurat o acţiune pentru prinderea în flagrant a traficantului. El avea asupra sa mai multe comprimate tip ecstasy “Strawberry” şi doze de cannabis, în urma percheziţiei efectuate la domiciliul acestuia fiind găsite mai multe cantităţi de droguri. Tânărul acuzat de trafic de droguri de risc a ajuns la arest şi tot acolo se află şi acum.
Tribunalul Brăila a dat sentinţa la data de 15 februarie, fiind admisă cererea inculpatului Tarău Nicuşor de judecare a cauzei în procedura recunoaşterii învinuirii. Chiar dacă şi-a recunoscut fapta, el nu a scăpat prea uşor. “Condamnă pe inculpatul Tarău Nicuşor la pedeapsa principală de 4 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 Cod penal. Revocă liberarea condiţionată a restului de pedeapsă de 602 zile închisoare rămas neexecutat din pedeapsa de 6 ani închisoare aplicată inculpatului Tarău Nicuşor prin sentinţa din 2015 pronunţată de Judecătoria Galaţi, definitivă la data de 05.04.2016 a Tribunalului Galaţi şi dispune ca inculpatul să execute acest rest de pedeapsă alături de pedeapsa de 4 ani închisoare stabilită mai sus. În total, inculpatul va executa o pedeapă principală rezultantă de 4 ani şi 602 zile închisoare. Din pedeapsa principală de 4 ani şi 602 zile închisoare, aplicată inculpatului, deduce durata reţinerii de 24 ore şi durata arestării preventive din data de 25.10.2018 la zi. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului”, au stabilit judecătorii primei instanţe.
Aceştia au dispus confiscarea de la inculpat în folosul statului a mai multor cantităţi de droguri: 1,1 grame cannabis rămasă după efectuarea analizelor de laborator, depusă la camera de corpuri delicte din cadrul IGPR; 1 comprimat care conţine MDMA (n.r. - substanţă psihoactivă ecstasy), rămasă din probă după efectuarea analizelor de laborator, depusă la camera de corpuri delicte; cantitatea de 1,89 grame cannabis rămasă după efectuarea analizelor de laborator; cantitatea de 4 comprimate care conţin MDMA; cantitatea de 4 comprimate care conţin MDMA; cantitatea de 9,66 grame cannabis rămasă după efectuarea analizelor de laborator; un grinder metalic cu urme de THC (n.r. - substanţa activă principală din cannabis). S-a dispus distrugerea tuturor drogurilor confiscate cu păstrarea de contraprobe. În plus, de la inculpat au fost confiscate sumele de bani obţinute în cadrul operaţiunii de cumpărare de droguri din octombrie 2018. “Dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Tarău Nicuşor în vederea introducerii profilului genetic al acestuia în Sistemul Naţional de Date Genetice. Cu apel”, au mai dispus magistraţii.
După cum se arată pe site-ul instanţei, până acum inculpatul nu a declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Brăila.
Flagrantul care a dus la prinderea traficantului
Traficantul încerca să vândă cantităţi de cannabis şi ecstasy, însă a fost întrerupt din activitatea infracţională. La data de 24 octombrie, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Brăila, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Oorganizată şi Terorism – Biroul Teritorial Brăila, au desfăşurat o acţiune pentru prinderea brăileanului de 31 de ani care făcea trafic cu droguri. În urma flagrant-ului, poliţiştii au descoperit asupra lui cinci comprimate tip ecstasy “Strawberry” şi cinci doze de cannabis. Inculpatul tocmai încerca să comercializeze drogurile unor consumatori, când anchetatorii i-au dat planurile peste cap. Ulterior, au fost efectuate trei percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate, de la locuinţa bărbatului, încă cinci comprimate tip ecstasy şi 21 de doze de cannabis. Mai multe persoane au fost conduse atunci la sediul Poliţiei şi la sediul DIICOT pentru audieri.
Procurorul DIICOT Brăila a emis împotriva celui prins în flagrant, care s-a dovedit a fi Tarău Nicuşor, după cum se arată pe site-ul instanţei, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Ulterior, tănărul a fost prezentat Tribunalului Brăila care a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive pentru 30 de zile, pentru infracţiunea de trafic de droguri. Măsura arestului a fost apoi prelungită, lună de lună. Ultima prelungire s-a făcut în luna ianuarie 2019. “Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Tarău Nicuşor cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată, prevăzută de art. 2 din Legea nr. 143/2000 (republicată), cu aplicarea art. 35 Cod penal şi art. 41 Cod penal”, este soluţia instanţei de luna trecută, care a menţinut măsura arestului şi după ce a dat condamnarea.
La activităţile din luna octombrie, care au dus la prinderea traficantului, au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Serviciul pentru Acţiuni Speciale. Cercetările au continuat pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
Inculpatul Tarău mai are în listă infracţiuni de furt, el fiind condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pentru astfel de fapte.
După ce faţă de traficant s-a dispus trimiterea în judecată şi dosarul a ajuns în instanţă, în noiembrie 2018, inculpatul a invocat unele excepţii şi a sperat că scapă de judecată. Instanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DIICOT Brăila, a administratării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. S-a dat astfel startul procesului.