• luna trecută, Tribunalul Brăila a admis propunerea DIICOT Brăila și a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestului preventiv față de inculpații Dinu Ioan, Moroianu Ionuț Alexandru, Stroe Dorin, Stroe Nicu, Hrehorec Iulian Emilio, cercetați pentru trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism • inculpații au contestat măsura primei instanțe, numai că la Curtea de Apel Galați au primit vești proaste • pe 29 septembrie, polițiști de criminalitate organizată și procurorii DIICOT Brăila au efectuat 14 percheziții domiciliare în municipiul Brăila pentru destructurarea unei grupări infracționale, formată din aproximativ 10 membri, care, începând cu anul 2014, au recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania)
«Cazare» la arest, pentru încă o lună de zile, pentru cei cinci traficanți de persoane și minore, membri ai grupării infracționale destructurate de procurorii DIICOT Brăila în septembrie. La sfârșitul lunii trecute, Tribunalul Brăila a admis propunerea DIICOT Brăila și a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestului preventiv față de inculpații Dinu Ioan, Moroianu Ionuț Alexandru, Stroe Dorin, Stroe Nicu, Hrehorec Iulian Emilio, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism. Inculpata Chițoiu Roxana Florentina rămâne în arest la domiciliu, cu anumite obligații impuse. “Atrage atenția inculpatei Chițoiu Roxana Florentina că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, arată magistrații.
Inculpații aflați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Brăila au formulat contestație împotriva măsurii primei instanțe, însă Curtea de Apel Galați a respins, ca fiind nefondate, cererile formulate de inculpații Stroe Dorin, Stroe Nicu, Dinu Ioan, Moroianu Ionuț Alexandru, Hrohorec Iulian Emilio șI Chițoiu Roxana Florentina împotriva încheierii din data de 25.10.2023 a Tribunalului Brăila.
Informațiile privind prelungirea arestării șI respingerea contestațiilor sunt postate pe site-ul instanțelor care au dispus măsurile.
Cum s-au adunat traficanții în spatele gratiilor
Reamintim că la data de 30 septembrie judecătorul din cadrul Tribunalului Brăila a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele bănuite, măsura arestului la domiciliu pentru alte două și măsura controlului judiciar, pentru alte patru. La data de 11 octombrie, Curtea de Apel Galați a admis contestația formulată de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila și a desființat în parte încheierea pronunțată de judecătorul de la Tribunalul Brăila și a dispus arestarea preventivă a altor trei persoane, măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană și cea a controlului judiciar, față de alte două persoane. S-au adunat cinci arestați, fiind vorba despre cei prezentați la începutul materialului.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 29 septembrie, de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, s-au descoperit și ridicat 175.750 de euro, laptop-uri și tablete, 21 de telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a patru autovehicule și patru imobile, precum și asupra a 10 conturi bancare.
Procurorii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a opt persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, iar cinci au ajuns la arest.
“Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și, ulterior, în afara României, ar fi acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În urma verificărilor efectuate a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania). În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obținut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituția în diferite locații și le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar (500 de euro) pentru« a-și păstra locul în club»”, au stabilit anchetatorii din cadrul DIICOT.
Persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piața prostituției doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului.
Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda „lover boy”. Veniturile obținute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însușite de către membrii grupului.