• pentru marcarea Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, au fost organizate activităţi specifice în cadrul cărora elevii au primit recomanări • se poate cere ajutor prin help-line-ul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane - 0.800.800.678
Elevii de la mai multe instituţii de învăţământ s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, în cadrul unor activităţi organizate pentru marcarea Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie. Astfel, în perioada 14 – 18 octombrie 2019, poliţiştii brăileni, împreună cu Centrul Regional împotriva Traficului de Persoane şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, au efectuat activităţi informativ – preventive. Beneficiari ai informaţiilor preventive au fost elevii din mediul urban, de la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei, Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca şi şcolile Gimnaziale “Vasile Alecsandri” şi “Vlaicu Vodă” din municipiul Brăila, dar şi cei din mediul rural, de la şcolile Gimnaziale Unirea şi Viziru. “Demersurile oamenilor legii au urmărit conştientizarea copiilor şi tinerilor cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care aceştia trebuie să le adopte pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie. În acest scop, elevii au fost informaţi despre formele de manifestare a traficului de persoane, profilul traficanţilor, etapele recrutării, urmările pe care le are traficul de persoane asupra victimelor, principalele măsuri ce trebuie adoptate pentru prevenirea traficării”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
În plus, elevilor le-au fost prezentate instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, fiind promovat şi help-line-ul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane - 0.800.800.678.
Plecând de la rolul pe care Internetul îl poate avea în racolarea victimelor traficului de persoane, tinerilor le-au fost prezentate riscurile la care se expun prin utilizarea reţelelor de socializare fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale şi le-au fost transmise recomandări pentru utilizarea în siguranţă a internetului, precum şi pentru gestionarea eventualelor abuzuri din mediul on-line. Pentru o mai bună înţelegere şi fixare a mesajelor preventive, au fost prezentate filme şi spoturi cu conţinut adaptat tematicii abordate, iar beneficiarii au primit pliante cu informaţii şi recomandări preventive.
pentru a nu pica în plasa traficanţilor, tinerii au fost sfătuiţi să aibă mare grijă atunci când navighează pe internet şi să nu ofere informaţii personale unor necunoscuţi. Pe reţelele de socializare este bine să fie restricţionat accesul necunoscuţilor la profilul personal şi trebuie avută mare grijă la fotografiile postate. “Dacă eşti în pericol şi te afli în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă”, anunţă reprezentanţii instituţiilor abilitate în domeniu.