• poliţiştii brăileni s-au întâlnit cu elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei şi au purtat discuţii menite să îi ajute să se ferească de traficanţi • elevilor li s-a explicat faptul că internetul este “Unealta traficanţilor de persoane” • acţiunile preventive se desfăşoară în cadrul unei campanii adresate liceenilor brăileni, iniţiată de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi
“Internetul - Unealta Traficanţilor de Persoane!”. Acesta este titlul unei noi campanii de prevenire a traficului de persoane, iniţiată de Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. În cursul zilei de miercuri a avut loc o primă întâlnire a poliţiştilor cu elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei. Campania se va derula în perioada februarie-mai şi se adresează elevilor de clasa a IX-a, din judeţul Brăila.
“Activităţile de informare dedicate tinerilor urmăresc conştientizarea acestora cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane, cu accent pe legătura dintre utilizarea internetului şi racolarea victimelor, şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie. În cadrul întâlnirii cu elevii din Însurăţei, poliţiştii au prezentat formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, modalităţile prin care sunt racolate victimele, profilul traficanţilor, precum şi rolul internetului, în mod deosebit al reţelelor de socializare, în recrutarea victimelor”, au explicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Elevii au fost informaţi cu privire la principalele măsuri pe care trebuie să le adopte pentru prevenirea traficării, pentru navigarea online în siguranţă şi instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii. Pentru a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane, elevii au la dispoziţie help-line-ul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane 0.800.800.678 - serviciu naţional gratuit.
Pentru o mai bună înţelegere şi fixare a mesajelor preventive, au fost prezentate filme şi spoturi cu conţinut adaptat tematicii abordate, iar beneficiarii au primit pliante cu informaţii şi recomandări preventive.
Pentru a evita pericolul şi a nu deveni victimă a traficului de persoane, poliţiştii brăileni le recomandă tinerilor: să nu accepte cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosc şi în realitate, pe reţelele de socializare; dacă doresc să se întâlnească cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet, să anunţe anterior părinţii; să nu posteze pe internet fotografii în ipostaze indecente, pentru că acestea pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, împotriva lor sau a celor apropiaţi; să anunţe familia cu cine, unde şi cum vor să plece din ţară; să stabilească o parolă, pe care să o folosească în convorbirile cu părinţii, dacă au probleme; să nu dea nimănui actele lor de identitate, cu excepţia oamenilor legii.
În perioada următoare, poliţiştii vor continua întâlnirile cu elevii de la alte instituţii de învăţământ.