Mergi la conţinutul principal

Trafic cu droguri din Penitenciarul Brăila

* joi, procurorii DIICOT Buzău şi polițişti, au efectuat 32 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea * se fac cercetări într-un dosar vizând infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc * liderii grupurilor infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membrii aflați în libertate * drogurile ajungeau în penitenciare, inclusiv la Penitenciarul Brăila, disimulate printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori

 

 

 

 

Droguri pentru deţinuţii din Penitenciarul Brăila. Marfa era ascunsă printre alimente şi articole vestimentare. Totul a fost pus la cale de două grupări infracţionale, liderii acestora fiind chiar deţinuţi din penitenciare din Buzău, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea, care coordonau activitatea şi dădeau sarcini privind distribuţia de droguri persoanelor aflate în libertate. Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în cele cinci judeţe, pentru destructurarea grupărilor de traficanţi de droguri.

La data de 3 martie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Buzău împreună cu lucrătorii de poliție judiciară, au efectuat 32 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc.

După cum se arată în comunicatul DIICOT, în urma perchezițiilor, au fost ridicate 90 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive (80 de grame de materie vegetală tocată și 10 grame de pulbere de culoare albă), 40 de grame de cannabis, 45 de seminţe de cannabis, 11.400 de lei și 19 telefoane mobile. La sediul DIICOT  Buzău au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

 

Scrisori impregnate cu substanțe interzise pentru deţinuţi și  pachete de țigări aruncate în curtea penitenciarului

 

După cum au stabilit procurorii DIICOT, în cauză s-a reținut că, în perioada 22.04.2021–martie 2022, s-au constituit și au funcționat două grupuri infracționale organizate specializate, care au interacționat în realizarea de operațiuni de punere în circulație de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv și de droguri de mare risc. Unii dintre membri erau chiar deţinuţi sau arestaţi, iar alţii erau în libertate şi puteau face astfel aprovizionarea cu droguri. „Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membrii ai grupului infracțional aflați în stare de libertate (rude, afini și alte persoane din anturajul lor) în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila. Drogurile/produsele psihoactive, ce se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă, erau introduse în penitenciar prin pachete în care erau disimulate printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților ori care erau ambalate in diverse recipiente ori pachete de țigări (ce păreau folosite) aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor al penitenciarului în cauză de unde erau preluate de către deținuți”, au stabilit procurorii DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, au existat situații în care substanțele interzise erau preluate de deținuți din anumite locuri din incinta instanțelor unde fuseseră lăsate, în prealabil, în mod conspirat, de membrii grupului infracțional, cu ocazia aducerii lor pentru desfășurarea ședințelor de judecată.

Acțiunea din data de 3 martie a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și Galați, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Tulcea, precum și jandarmi ai inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Brăila, Galați și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro