Mergi la conţinutul principal
Lecție de istorie cu artileriștii Batalionului 285 Artilerie

"Tradiții militare" la Muzeul Brăilei

• cu prilejul Zilei Armatei Române, în Sala "Regele Ferdinand I" a Muzeului Brăilei, a fost vernisată expoziția "Tradiții Militare - Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" • au rostit alocuțiuni conf. univ. dr. Costin Croitoru, lt. col. Ionuț Dinu, comandantul Batalionului 285 Artilerie, primarul Brăilei, Marian Dragomir și vicepreședintele CJ, Ionel Epureanu • coordonator al manifestării: M. A. Viorel Stoian, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană • au fost prezenți elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu"

 

Tradiții militare și lecție de istorie prezentată în direct elevilor de la Școala Gimnazială "Mihai Sadoveanu" Brăila, în ajunul Zilei Armatei Române.

Astfel, luni, 24 octombrie, de la ora 11.00, cu prilejul Zilei Armatei Române, în Sala Regele Ferdinand I și Regina Maria" a Muzeului Brăilei "Carol I", a fost vernisată Expoziția "Tradiții militare - Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" (structură a Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor"), cu obiecte, uniforme, arme, planșe și fotografii aflate în posesia unității militare brăilene - singura unitate de artilerie încartituită, astăzi, la Brăila și integrată în structurile NATO. Expoziția, dedicată Zilei Armatei Române și împlinirii a 54 de ani de la înființarea Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă", poate fi vizitată până pe data de 28 octombrie a.c. Coordonator al manifestării: M.A. Viorel Stoian, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei.

La eveniment, au participat elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu", care au fost fascinați de uniformele prezentate în expoziție și de celelalte obiecte expuse de artileriști.

În deschiderea manifestării a fost intonat Imnul României, iar conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", le-a vorbit oaspeților mari și mici despre importanța Armei Artilerie și a Zilei Armatei Române, îndemnându-i pe elevii prezenți să opteze pentru o carieră militară de succes. Locotenent-colonelul Ionuț Dinu, comandantul Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" Brăila, a prezentat, de asemenea, un scurt istoric al unității pe care o comandă și al unităților de artilerie care au ființat, de-a lungul anilor, la Brăila, începând cu vestitul Regiment 3 Artilerie "Franța". Comandantul a vorbit despre prezența artileriștilor brăileni în teatrele de operații din Irak și Afganistan și despre colaborarea lor cu unitățile NATO.

"Avem nevoie de armată, ca să impunem respectul celor din jur. E un adevăr trist, dar întotdeauna istoria o scriu învingătorii", a spus primarul Brăilei, Marian Dragomir, prezent la vernisaj, subliniind, totodată, importanța covârșitoare a armatei și a militarilor în existența unui popor. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, vicepreședinții CJ Brăila, Ionel Epureanu și Ionuț Dobre. Toți cei care au luat cuvântul la vernisaj i-au îndemnat pe tineri să aleagă o carieră militară de succes. 

În cadrul manifestării, conf. univ. dr. Costin Croitoru i-a oferit comandantului Batalionului 285 Artilerie, lt. col. Dinu, Medalia "Gheorghe Munteanu Murgoci - 150 de ani de la naștere", iar acesta i-a înmânat, la rândul său, dr. Croitoru simbolul unității pe care o conduce.

În continuare, a fost prezentat Drapelul de luptă al unității brăilene și sutele de obiecte expuse de artileriști, de la tehnică de luptă și până la uniforme și medalii. Elevii au fost încântați să încerce aparatele de ochire și să admire insignele, gradele și ținutele mai noi și mai vechi expuse, machetele, hărțile și planșele evocând istoria Armei Artilerie la Brăila.   

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro