Tradiție și prestigiu în educație. Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” - 160 ani de la înființare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tradiție și prestigiu în educație. Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” - 160 ani de la înființare

Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, unul dintre cele mai prestigioase licee din Brăila și din țară, a împlinit 160 ani de la înființare. Un moment special, pe care colectivul unității de învățământ a ales să-l marchează printr-o serie de activități ce au culminat miercuri, 6 decembrie, cu o serbare grandioasă. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti”, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru părinții, elevii, profesorii, precum și foștii dascăli și absolvenții de renume ai colegiului. În total, peste 300 de participanți s-au reunit să celebreze tradiția și excelența în educație.

Festivitățile au fost conduse de prof. Silvia Petrescu – directorul colegiului și prof. Carmen Botea – directorul adjunct, iar printre invitați s-au numărat Marian Dragomir – primarul Brăilei, Doinița Ciocan și Alexandru Jantea – viceprimarii orașului, Francisk Chiriac – președintele Consiliului Județean, prof. dr. Cătălin Canciu – inspector școlar general și prof. Cici Mihaela Bolovan – inspector școlar general adjunct.

În discursul său, Silvia Petrescu, directoarea colegiului, a vorbit despre realizările importante din ultimii ani.

”Școala este un organism viu, care se dezvoltă în direcții noi, legate de noile tendințe și oportunități. În perioada 2020-2023 am realizat extinderea infrastructurii digitale, începând cu 2022 am devenit școală de aplicație pentru practica pedagogică și am început, în acest sens, colaborarea cu universități de prestigiu. Din septembrie 2023 am inițiat implementarea școlii pilot pe criterii curriculare la clasele a VIII-a și a XII-a și catalogul electronic pentru a acorda noi oportunități elevilor noștri.  Perpetuăm tradiția, dar ne dezvoltăm și ne modernizăm în același timp. Vă doresc multă sănătate, împliniri, succese, iar așteptările părinților, copiilor, profesorilor, ale comunității, să se realizeze! Succes CNNB! Spiritul CNNB-ist să însoțească toți absolvenții noștri în viață, oriunde s-ar afla în lume! La mulți ani!”, a transmis aceasta.

După ce toți invitații au avut ocazia să ia cuvântul și să felicite elevii, profesorii și părinții pentru reușitele lor, ”ștafeta” a fost predată elevilor colegiului. Aceștia au reușit să surprindă audiența cu spectacole de muzică, teatru și dans, pregătite sub coordonarea profesoarelor Florentina Andronache, Cecilia Talpeș și Carmen Pârlog. Primul care a urcat pe scenă a fost Mihnea Oprea, clasa a X-a B, care a susținut un moment muzical emoționant, interpretând piesa ”Acolo este țara mea” (voce și chitară). A urmat apoi un colaj de poezii din volumul ”Pasteluri” al scriitorului Vasile Alecsandri, susținut de elevii clasei a V-a. Publicul a fost apoi energizat de trupa de street dance ”High Steppers”, formată din elevii claselor a V-a și a VI-a, iar elevi de la clasele a VI-a și a VII-a au venit cu un ”Cântec pentru Sfântul Nicolae”, interpretat în limba germană. De la germană s-a trecut la engleză, Iustin Trancă, elev în clasa a X-a B, recitând impresionant poezia ”Corbul” de Edgard Allan Poe. Serbarea a continuat pe ritmuri de muzică populară, când trioul format din Ancuța Maria (clasa a VI-a), Oana Dumitrescu (clasa a X-a F) și Andreea Surdu (clasa a XII-a E) a cântat piesa ”Așa-s moldovencele”. Momente muzicale au susținut și elevii Irina Balaban, clasa a VI-a, piesa ”Îmi place școala”, Eugenia Marina, clasa a X-a, care a interpretat la pian piesa ”Passacaglia” de Georg Friedrich Handel, Eliana Ghețu (clasa a X-a A) și Andra Mihaiu (clasa a X-a B) care au cântat în duet o variantă folclorică a piesei ”Inimă, nu fi de piatră” și Teodora Baciu (clasa a XII-a F) și Mihnea Oprea (clasa a X-a B), aceștia din urmă oferind un duet chitară-voce.

Mai trebuie menținonați și elevii Andreea Mihaili de la clasa a IX-a E care a venit cu un moment de dans clasic, precum și Trupa New LiL Style, formată din Eliza Tofan (clasa a IX-a D) și Giulia Petrof (clasa a X-a F), cele două oferind un spectacol de street-dance.

”Bălceștii” au arătat că sunt talentați și când vine vorba de teatru, oferind publicului două spectacole. Primul a fost ”Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde, distribuția fiind formată din elevii Daniela Roșioru, Ramona Măcreanu, Cristina Enache, Ema Ionescu, Mihnea Vioreanu, Marius Aramă, Andrei Cahul, Eduard Ion și Alexandru Ciupercă. Cea de-a doua piesă pusă în scenă a fost ”Gaițele” de Alexandru Kirițescu, piesa care a închis și serbarea, cu elevii Ioana Comșa, Zara Dragomir, Ștefania Bobocea, Lorena Mihai, Daniel Pascu, Alexandru Ciupercă, Eliana Ghețu, Andreea Ștefan, Sofia Dan, Maria Mândroiu, Ana Maria Crăciun și Mihai Crețu.

Mai trebuie precizat că pe tot parcursul evenimentului, pe scena teatrului a putut fi admirată o expoziție de tablouri pictate de Elena Rebeca Sandu, elevă în clasa a VI-a. Prezentatorii festivității au fost elevii Andreea Toncea (XII A) și Marius Craivan (XII F).

Sărbătoarea dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” a început luni, 4 decembrie și se va încheia astăzi, 8 decembrie, când are loc tradiționalul Concurs ”Micii Bălcești”, ce cuprinde trei secțiuni: matematică, limba română și limba engleză.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro