La Muzeul Brăilei s-a lansat joi seara o broşură realizată în urma activităţilor din cadrul Şcolii de vară "Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila", o colaborare între Muzeu şi Şcoala "Mihai Eminescu". Directorul instituţiei gazdă, dr. Ionel Cândea, a explicat că s-au căutat în câteva aşezări rurale obiceiuri şi tradiţii româneşti şi a apreciat că acţiunea este foarte folositoare astăzi când întreaga lume se îndreaptă către globalizare cu riscul de a-şi pierde identitatea.
Inspectorul de limba şi literatura română, Adrian Simion, a lăudat ideea şi faptul că profesoara Marioara Bălan a reuşit să formeze o asemenea echipă la Şcoala "Mihai Eminescu". Directorul şcolii, prof. Evelina Dumitraşcu, a vorbit despre excelenta colaborare cu Muzeul Brăilei, iar prof. Marioara Bălan a spus că ideea proiectului a apărut ca o reacţie la "sărbătorile de import", la care copiilor le place atât de mult să participe. După ce a prezentat câteva dintre realizările şcolii de vară, a menţionat că proiectul va fi continuat poate în alte zone, cu alte muzee. Câteva gânduri despre cele două săptămâni a împărtăşit şi eleva Teodora Roman, după care muzeograful Brânduşa Ilie a vorbit despre succesul pe care l-a avut acest proiect la simpozionul naţional desfăşurat la Muzeul Astra de la Sibiu. La final, a fost oferit un scurt filmuleţ despre Şcoala de vară, realizat de elevul Cosmin Postelnicu şi operatorul de imagine Gabi Stoica.
Proiectul "Tradiţii şi obiceiuri din judeţul Brăila" s-a desfăşurat în perioada 14 - 25 iunie 2010 în localităţile Brăila, Gropeni, Unirea, Tufeşti, Ianca, Măxineni. Au participat elevii Timeia Chiriţă Stoenescu, Cristina Coteţ, Andreea Cîrîc, Iuliana Iordache, Teodora Roman, Monica Mihaela Coman, Andrei Vădineanu, George Moroianu, Oana Pele, Roxana Berbecaru, Bianca Olteanu, Cristian Creţeanu, Ada Dumitraşcu, coordonaţi de profesorii Marioara Bălan, Ileana Savu, Dumitru Nistor.