Trădare în HC Dunărea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Pentru cine s-au tocat banii judeţului

Trădare în HC Dunărea

• opt dintre jucătoarele HC Dunărea, împreună cu cei doi antrenori ai echipei, îşi fac planuri să plece la Dinamo Bucureşti, spune presa centrală de specialitate • oricum, în această vară, jucătoarele cu pricina deveneau libere de contract • de pe urma plecării lor, clubul nu obţine nici un beneficiu ci rămâne doar cu cheltuiala făcută în toţi aceşti ani pentru pregătirea sportivă a fetelor • banii astfel cheltuiţi provin din bugetul municipalităţii şi al Consiliului Judeţean • ca să vă faceţi o idee, salariul jucătoarelor care vor să plece la vară este undeva la 2.000 - 3.000 de euro

 

Bani publici, de ordinul milioanelor de lei, aruncaţi degeaba pe mii şi mii de ore de antrenament, cantonamente şi, deloc de neglijat, pe salariile handbalistelor brăilene. De ce degeaba? Pentru că jumătate dintre jucătoarele de la HC Dunărea, în frunte cu staff-ul tehnic, îşi pregătesc în secret bagajul să plece din această vară la Bucureşti, în timp ce clubul la care s-au pregătit până acum rămâne cu buza umflată, în sensul că nu are nici un beneficiu de pe urma “migraţiei” în bloc. Altfel spus, dincolo de patriotismul local declarat, fetele s-au folosit de banii brăilenilor şi de resursele clubului finanţat din surse publice, într-un scop cât se poate de egoist: să-şi majoreze cotaţia pe piaţa transferurilor, pregătindu-şi în secret plecarea pe bani frumoşi la un alt club, din Divizia A. Presa sportivă centrală a dat drept sigură plecarea a 8 fete din actuala echipă cu tot cu cei doi antrenori, la Dinamo Bucureşti. Mai precis, este vorba despre jucătoare care acoperă posturile cheie dintr-o echipă: Aneta Udriştoiu, Eliza Buceschi, Gabriela Perianu, Timea Tătar, Bianca Tiron, Elena Voicu, Gabriella Szucs şi Mădălina Zamfirescu, plus antrenorul Costică Buceschi şi directorul executiv, Dragoş Chiriţă. Până acum reprezentanţii HC Dunărea nu au venit cu nici o dezminţire pe acest subiect. Vestea anunţatei plecări a jumătate din echipa HC Dunărea a lăsat un gust amar autorităţilor locale care spun că în continuare vor susţine financiar echipa.    

Brăila şi miile de brăileni iubitori ai handbalului vor avea parte de o mare surpriză în această vară şi, din păcate, nu de una plăcută ci de o totală dezamăgire, dacă se adeveresc informaţiile apărute în presa centrală referitoare la interesul pe care echipa de handbal din Divizia A, Dinamo Bucureşti îl nutreşte faţă de opt jucătoare de la HC Dunărea Brăila. Într-un articol din Prosport se dă drept sigură plecarea a 8 handbaliste de la Brăila fiind nominalizate jucătoarele aflate pe picior de plecare - Udriştoiu, Buceschi, Perianu, Tătar, Tiron, Voicu, Szucs şi Zamfirescu - , dar şi negociatorii acestui “exod” din partea brăileană, directorul executiv, Dragoş Chiriţă şi antrenorul Costică Buceschi. În situaţia în care se adevereşte informaţia apărută în Prosport, HC Dunărea rămâne fără jucătoarele titulare, mai precis fără handbalistele care cochetează cu echipa naţională, dar şi fără antrenorul principal. Conducerea clubului nu a avut nicio reacţie după apariţia informaţiilor din presa centrală, ba mai mult, antrenorul Costică Buceschi nu a dorit să comenteze pe această temă, deşi sâmbăta trecută, la finalul partidei HC Dunărea – Măgura Cisnădie, meci câştigat la scor de brăilence, o parte a galeriei le-a acuzat pe handbaliste de blat în jocul de la Râmnicu Vâlcea.

După cum cu amărăciune îşi aduc aminte brăilenii iubitori de handbal, meciul de la Vâlcea a fost pierdut în mod ruşinos după un joc nesigur, aproape de amatorism, în faţa modestei echipe.

Problema este că partida de la Vâlcea nu a fost singura care a ridicat suspiciuni de non combat. Cu două etape înainte, la Cluj, tot într-un meci televizat, handbalistele echipei brăilene au frizat penibilul şi au pierdut la 12 goluri diferenţă.

 

O nouă reorganizare

Dacă vor pleca titularele nominalizate de Prosport, din vară echipa va fi forţată practic să reintre într-un program de reconstrucţie, după ce doar ce finalizase un episod de organizare în vara trecută. În mod evident, procesul din acest an se anunţă a fi ceva mai dificil în condiţiile în care de la HC Dunărea vor pleca atât directorul executiv, Dragoş Chiriţă, dar şi antrenorul principal, Costică Buceschi.

Ca o paranteză, pe scurt, vara trecută HC Dunărea a parcurs un proces de restructurare, în cadrul căruia s-a renunţat la jucătoarele experimentate Ada Moldovan şi Alina Horjea. În paralel, pentru că HCM Baia Mare s-a retras din campionat, o parte dintre jucătoarele de acolo au ajuns la Brăila. Formula aplicată s-a dovedit a fi un succes, astfel că, având un lot al cărei medie de vârstă de 23 de ani şi cu multe jucătoare convocate la prima reprezentativă sau în lotul lărgit, HC Dunărea a devenit una dintre candidatele la titlul naţional. Ba chiar formaţia brăileană a cochetat cu postura de lideră, iar acum ocupă locul al doilea în clasament. O bună parte din merit îl are Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila care au pompat bani la club, bani care s-ar dovedi a fi o risipă dacă lotul de titulare va pleca, întrucât aceste jucătoare au fost practic pregătite pe banii noştri pentru viitoarea echipă, privată, Dinamo Bucureşti. De exemplu, numai anul trecut CJ-ul a virat în contul clubului vreo 2 milioane de lei, în timp ce Primăria a contribuit cu 0,7 milioane de lei.

 

Suporterii HC Dunărea, supăraţi de “figuraţia” făcută de fete din ultimele meciuri

Dar să vedem de unde a plecat toată această furtună privind migrarea în masă a jucătoarelor de la HC Dunărea. Zilele trecute, în presa centrală, mai precis în Prosport, a apărut un articol potrivit căruia Dinamo Bucureşti, formaţie aflată în Divizia A, dar care vrea să promoveze în Liga Naţională de handbal feminin, şi-a acontat deja opt jucătoare de la HC Dunărtea, dar şi pe antrenorul Costică Buceschi şi pe directorul executiv, Dragoş Chiriţă. “Dinamo a discutat cu Dragoş Chiriţă, actualul preşedinte al echipei HC Dunărea Brăila, care ar urma să vină pe aceeaşi funcţie la formaţia bucureşteană. În ceea ce priveşte staff-ul tehnic, Dinamo are doi antrenori pe lista scurtă, pe Costică Buceschi şi Mette Klit. Pentru întărirea echipei, Dinamo are în vedere mai multe jucătoare din echipa naţională, pe lista clubului bucureştean sunt Aneta Udriştoiu, Eliza Buceschi, Gabriela Perianu, Timea Tătar, Bianca Tiron, Elena Voicu, Gabriella Szucs şi Mădălina Zamfirescu, toate de la Dunărea Brăila”, se precizează în articolul citat.

Aşa cum era de aşteptat, vestea plecării a stârnit mii de proteste în rândul celor care meci de meci vin la Sala Polivalentă şi susţin echipa de handbal. Poate că aceste proteste nu ar fi fost atât de vehemente dacă nu apăreau sincopele de la Cluj şi Râmnicu Vâlcea. Obişnuiţi cu prestaţii foarte bune în primele etape, una dintre ele, cea din runda a patra, fiind încununată cu o victorie categorică în faţa campioanei Europei, CSM Bucureşti, fanii au început să le ceară explicaţii jucătoarelor după evoluţiile ulterioare. Victoria chinuită de la Galaţi, egalul cu SCM Craiova de la Brăila şi înfrângerile usturătoare de la Cluj şi Râmnicu Vâlcea, unde s-a văzut clar, la televizor, că jucătoarele de la HC Dunărea au făcut figuraţie în teren şi, firesc, au suferit înfrângeri ruşinoase, au fost taxate de suporteri. Pe site-ul cotidianului Obiectiv Vocea Brăilei au fost persoane care au ajuns să spună că partidele respective s-ar fi jucat la pariuri. În replică, Costică Buceschi a vorbit despre o oboseală fizică a jucătoarelor, însă aceasta nu poate fi o explicaţie realistă atâta timp cât după ruşinea de la Cluj, de exemplu, handbalistele noastre s-au odihnit toată ziua, iar noaptea au petrecut pe cinste la restaurantul Donaris, sărbătorind-o pe handbalista junioară Ştefania Epureanu. Numai că acel chef de pomină până la ore târzii din noapte a avut loc la mijlocul săptămânii, cu câteva zile înaintea unei partide importante, din Cupa EHF, cu echipa norvegiană, Byasen Trondheim.   

 

Costică Buceschi: “De la anul o să joace suporterii”

Revenind la incidentele înregistrate la finalul meciului de sâmbăta trecută, deşi HC Dunărea a câştigat la scor partida cu Măgura Cisnădie, suporterii le-au acuzat de blat pe handbaliste pentru prestaţia de la Râmnicu Vâlcea. Un alt spectator care este prezent meci de meci în Polivalentă a spus cu un gust amar: “Din păcate, acasă joacă bine pentru a-şi păstra publicul, dar în deplasare merg doar să se plimbe”. În sprijinul handbalistelor a sărit antrenorul Costică Buceschi. Acesta a avut numai reproşuri la adresa acelei părţi a galeriei care le-a admonestat pe handbaliste: “La prima sincopă cei din galerie au sărit cu acuzaţiile. Dacă au devenit aşa de specialişti, la anul o să joace ei!”, a fost reacţia antrenorului, căruia practic i-a zburat porumbelul din gură dacă privim lucrurile prin prisma iminentelor plecări în masă ale jucătoarelor de la HC Dunărea. Numai că tehnicianul brăilean a greşit când a spus că prima sincopă a fost cea de la Râmnicu Vâlcea, întrucât a fost, de fapt, a doua, după episodul tragi-comic de la Cluj, din etapa a 10-a. Rugat să comenteze ce s-a întâmplat la Râmniciu Vâlcea antrenorul a evitat răspunsul: “Nu s-a întâmplat nimic, nu mai am ce discuta”.

Ar mai fi totuşi încă un aspect de reliefat: din acest an clubul a luat decizia de a dubla practic preţul biletului de intrare la meciurile HC Dunărea de la Sala Polivalentă, mai precis de la 5 la 10 lei. Astfel, numărul celor care au urmărit primul meci din acest an, cel dintre HC Dunărea şi Măgura Cisnădie, a fost sensibil redus. Doar în jur de 1.200 de spectatori au fost în Sala Polivalentă, însă cu siguranţă numărul celor care au şi dat 10 lei pe biletul de intrare a fost mult mai mic. Evident, şi această decizie a conducerii clubului de handbal a iscat destule controverse. “La Galaţi echipele care sunt finanţate de administraţia locală sunt obligate să nu perceapă taxă de intrare le meciuri. Văd că la Brăila preţurile cresc. Unii din conducere vor să-şi rotunjească veniturile, probabil”, a comentat, la finalul meciului de la Polivalentă, un pensionar împătimit al sportului.

 

Dragoş Chiriţă: Vor să-şi facă reclamă pe spatele clubului HC Dunărea

Singurul care, într-un final, după mai multe insistenţe, a răspuns la telefon pentru a lămuri acest subiect a fost directorul executiv. Dragoş Chiriţă a spus că Dinamo Bucureşti vrea doar să-şi atragă sponsori folosindu-se de numele echipei HC Dunărea şi a antrenorilor ei. “Dinamo nu vrea altceva decât să-şi facă reclamă pe spatele nostru pentru a atrage sponsori”, a declarat Dragoş Chiriţă.

 

Reacţiile la cald ale autorităţilor locale: Primarul Dragomir - “Nu se poate dragoste cu forţa”

Contactat de reporterii “Obiectiv”, primarul municipiului, Marian Dragomir a comentat vestea anunţatei plecări a jumătate din echipa locală în frunte cu staff-ul tehnic, spunând cu resemnare că nu există contract care să ţină cu forţa un jucător la un club, fie el şi finanţat cu bani publici. “Nu am niciun fel de informaţii despre lucrul acesta. Noi am asigurat pe anul trecut tot bugetul asumat şi alocat echipei de handbal. Anul acesta aşteptăm răspunsul la contestaţia pe care am înaintat-o Curţii de Conturi Bucureşti. Nu am găsit înţelegerea necesară. După ce primim răspunsul o să luăm decizia optimă. Ca o paranteză, este important că pe o speţă similară la Consiliul Judeţean nu a fost niciun fel de problemă (din partea Curţii de Conturi - n.r.) şi se asigură finanţarea în continuare. Noi la Primărie aşteptăm răspunsul la contestaţia noastră pentru a ne face strategia pe sport pe anul 2017. Revenind, nu ai cum să ai un contract prin care să blochezi un sportiv toată viaţa. Nu există un contract care să specifice că atunci când sportivului i se termină perioada de joc la echipa respectivă să nu plece în altă parte”, a precizat sursa citată.

Potrivit primarului, în anul 2016, municipalitatea a virat către echipa de handbal suma de 700.000 lei. De asemenea, în aceeaşi perioadă de raportare, la fotbal suma alocată a fost de 497.500 lei, la Academia Stars (echipa fostului senator PNL Cătălin Boboc) - 37.500 lei, la atletism - 25.500 lei, la înot - 17.500 lei, rugby - 13.000 lei şi la baschet – 170.000 lei. În total, Primăria a plătit anul trecut 1,36 milioane lei numai pentru sport.

 

Francisk Chiriac: “Nu am nicio hârtie oficială că pleacă sau nu. E decizia jucătoarelor şi a antrenorului”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac s-a arătat îngrijorat de perspectiva că HC Dunărea va pierde brusc jumătate din lotul de jucătoare. “Ele îşi termină contractele în vară. E decizia lor unde pleacă. Noi vrem să mergem mai departe. Avem o discuţie şi cu ei. Dar până la urmă e hotărârea lor unde pleacă şi cum pleacă. Însă nu poate să plece toată echipa deodată. Fiecare jucătoare îşi face strategia. (...) Astea sunt doar zvonuri legate de plecare. Eu nu am nicio hârtie oficială că pleacă sau nu. Echipa a avut nişte rezultate slabe, conducerea clubului a avut o discuţie cu ele. În momentul de faţă conducerea clubului discută un buget şi ne gândim cum vom merge mai departe. Ne gândim în continuare să avem o echipă de handbal performantă la Brăila. Până la urmă, nu stăm doar într-un antrenor sau în nişte jucătoare. Astea sunt tatonări pe care ei le fac. Repet, nu am nimic scris oficial că vor să plece. E doar un articol în ziar”, a spus şeful judeţului. În plus, Chiriac a punctat că instituţia pe care o reprezintă îşi doreşte o echipă de handbal cu performanţe, iar pentru asta este dispusă să asigure finanţare. “Noi ne dorim să rămânem sus. Vrem să mărim un pic suma, astfel încât să avem o echipă performantă şi de ce nu, dacă avem rezultate şi ne ajută locul în clasamente, să fim în Liga Campionilor. Handbalul deocamdată e în grafic. Sunt bani. Le-am alocat, o să o facem şi anul acesta. Acum, ştiţi cum e, dacă ai o ofertă mai bună eşti liber să pleci. Dacă vrei să rămâi alături de echipă, rămâi. Numai că eu am declarat şi cu altă ocazie şi o fac şi acum: la Brăila va fi continuitate şi stabilitate. Adică ne dorim în continuare echipa de handbal pentru că o păstorim. (...) Eu cred că echipa de la Brăila e printre puţinele din România care are condiţii excelente şi de joc şi de cazare, deci nu e niciun fel de problemă şi nu ar avea motive de plecare. Doar, eu ştiu, chestiuni sentimentale: vreau să joc acasă, să fiu cât mai aproape de casă. E decizia jucătoarelor şi a antrenorului, până la urmă şi la coadă. De principiu, noi ne dorim să rămână această echipă pentru că e un lot valoros”.

Potrivit şefului CJ Brăila, anul trecut către echipa de handbal s-au alocat 2 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro