Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, unde are loc lunar sesiunea plenara, celelalte activitati ale acestuia si sesiunile plenare extraordinare se desfasoara la Bruxelles, iar Secretariatul General al Parlamentului European este la Luxemburg. Institutia a fost creata in 1958, ca o adunare a reprezentantilor parlamentelor nationale, cu atributii reduse. Din 1979, deputatii europeni sint alesi prin vot direct in toate statele membre, atributiile Parlamentului European fiind din ce in ce mai numeroase si mai extinse. Cele mai recente alegeri europene au avut loc in iunie 2004.
Legile europene sint regulamentele, directivele, deciziile
Legile europene adoptate de Parlamentul European si/sau de Consiliu se numesc Regulamente (obligatorii in toate elementele lor si direct aplicabile in toate statele membre), Directive (obiectivul lor este obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza, dar modalitatea de atingere a obiectivului poate fi reglementata de respectivul stat membru printr-o lege nationala - ceea ce se numeste procesul de transpunere), Decizii (obligatorii pentru entitatile carora li se adreseaza - state membre, persoane fizice sau juridice) si Recomandari sau Opinii (nu sint obligatorii, ci doar prezinta punctul de vedere al dreptului european asupra unei teme).
Iata doar citeva exemple de acte legislative europene elaborate in perioada 2004-2007, care au avut impact asupra cetatenilor din tarile membre: directiva serviciilor care faciliteaza accesul furnizorilor de servicii pe piata unica europeana si le permite sa isi deschida sau sa dezvolte afaceri in toate statele membre, regulamentul tarifelor de roaming care permite transparenta si unitatea acestora in toata Europa, precum si reglementarile referitoare la siguranta, transparenta si accesibilitatea calatoriilor cu avionul.
Alesii nostri din 25 noiembrie vor participa la votarea legilor referitoare la efectele schimbarilor climatice
In perioada imediat urmatoare (2007 - 2009), deputatii europeni care vor fi alesi la 25 noiembrie vor participa la redactarea legislatiei privind schimbarile climatice, managementul deseurilor, reforma pietei vinurilor etc. Acestea sint numai citeva exemple de teme de interes in care simpla abordare nationala nu ar fi nici pe departe atit de eficienta precum cea unitara, la nivel european.
Calendarul de lucru al deputatilor europeni cuprinde perioade pe care acestia le pot petrece in circumscriptie pentru a discuta cu cetatenii. Insa Parlamentul a dezvoltat si propriile sale mijloace de comunicare cu cetatenii, prin intermediul Birourilor de Informare din fiecare stat membru si a celor 5 antene regionale din primele cinci state membre ca marime geografica. Rolul acestor Birouri de Informare este de a informa publicul larg, direct si prin intermediul multiplicatorilor, despre deciziile luate de catre Parlamentul European, precum si de a promova activitatile Parlamentului si institutia parlamentara in ansamblul sau. "Consilierii Biroului pentru Cetateni pot oferi informatii brailenilor de luni pina vineri, intre orele 16.00 - 17.00. Cei interesati pot suna la numarul de telefon 613928 sau se pot prezenta pe str. Danubiului nr.5, la sediul nostru. Tot aici, persoanele interesate pot afla detalii in legatura cu standardele europene, accesul la finantarile europene, sansele tinerilor in Uniunea Europeana, piata europeana a muncii, drepturile si obligatiile cetateanului european. In aceasta perioada intentionam sa organizam si dezbateri referitoare la modul in care isi desfasoara activitatea Parlamentul European", ne-a declarat Maria Jerlaeanu, coordonator al Biroului de Consiliere pentru Cetateni - Braila.
Ce fac deputatii europeni?
Romaniei i-au fost repartizate 35 de locuri in Parlamentul European, primele alegeri europene de la noi urmind a avea loc in data de 25 noiembrie a.c. In urma acestor alegeri, cele 35 de locuri ale Romaniei in Parlamentul European vor fi ocupate de catre deputatii alesi in mod direct, care vor avea doar mandatul european.
Cea mai mare parte a activitatii parlamentare se desfasoara in comisiile parlamentare (20 de comisii permanente, 2 subcomisii si comisii temporare) unde se dezbat, se modifica si se adopta propunerile legislative venite de la Comisia Europeana si/sau de la Consiliu. In urma audierilor publice, studiilor, consultarilor pe care le are, plenul comisiei parlamentare voteaza un raport (realizat de raportor - unul dintre membrii comisiei, responsabil pentru respectivul proiect de lege). Acest raport al comisiei parlamentare este apoi dezbatut in cadrul celor 8 grupuri politice din Parlamentul European. Grupurile politice sint constituite in functie de afinitatile politice si nu de nationalitate, fiecare deputat european putind sa se inscrie intr-un singur grup politic, fie acela pentru care a optat partidul sau national, fie altul. In momentul de fata, in cele 8 grupuri politice din Parlament sunt reprezentate peste 100 de partide nationale din toate statele membre. Forma finala a proiectului de lege este dezbatuta si votata de catre plenul Parlamentului in cursul sesiunii de la Strasbourg sau a sesiunii suplimentare de la Bruxelles.