Mergi la conţinutul principal

Totul despre LEGO, cele mai îndrăgite jucării de copii și adulți

Lego e un nume sonor, fiind un brand de jucării iubit de milioane de copii și adulți. Sigur și tu ai petrecut ore în șir construind structuri complexe din acele cărămizi emblematice din plastic, care se îmbină creând combinații infinite. Fie că ai crescut cu jocuri video sau cu jocuri tip Catan, e aproape imposibil să nu te fi jucat măcar o dată cu cărămizile Lego. În acest articol, ne vom uita la istoria Lego, urmărindu-i rădăcinile până la începutul secolului XX și explorând momentele cheie care au contribuit la transformarea sa într-unul dintre cele mai iubite branduri din lume.

Originile cuburilor LEGO

Povestea Lego începe în Danemarca, unde un tâmplar pe nume Ole Kirk Christiansen a fondat o mică companie în 1932. Inițial, compania producea jucării și mobilier din lemn, dar pe măsură ce Marea Criză s-a instaurat, Christiansen a fost nevoit să se orienteze către un alt material mai accesibil: plasticul. În 1934, Lego a lansat prima sa jucărie din plastic, o mică rață din plastic, dar abia în 1949 compania a lansat primele cărămizi de plastic care se îmbină între ele.

La acea vreme, cărămida Lego era revoluționară, căci le permitea copiilor să construiască structuri mai mari și mai complexe decât oricând înainte. Designul cărămizii era simplu, dar eficient, având o serie de știfturi care se îmbinau între ele și care permiteau asamblarea cu alte cărămizi în orice unghi. Această inovație a pus bazele nenumăratelor creații Lego care au survenit. Orice jucărie Lego se bazează, până în ziua de azi, pe acea faimoasa cărămidă de plastic.

Bazele sistemului Lego

De-a lungul anilor 1950 și 1960, Lego a continuat să își perfecționeze designul cărămizilor, iar în 1961, compania a introdus "Sistemul Lego". Această nouă abordare a designului jucăriilor a pus accentul pe importanța pieselor interschimbabile și a încurajat copiii să combine diferite seturi Lego pentru a crea propriile structuri și modele unice.

Sistemul Lego a avut un succes imediat, iar Lego a devenit rapid una dintre cele mai populare mărci de jucării din lume. În anii care au urmat, compania a continuat să inoveze, introducând noi seturi Lego care aveau diverse teme, de la Lego Claisc la întregi spații spațiale și nave de pirați.

Minifigurina Lego

În 1978, Lego a lansat o altă inovație care a revoluționat jocul: minifigurina. Aceste figurine mici, din plastic, au permis copiilor să dea viață creațiilor lor Lego și au devenit repede un element de bază al mărcii Lego. Astăzi, există mii de modele diferite de minifigurine, de la personaje Lego clasice, precum Batman și Harry Potter, până la creații originale, precum astronauți și piloți de mașini de curse.

Lego astăzi

În ultimele câteva decenii, Lego a continuat să evolueze, adaptându-se la noile tehnologii și la schimbarea gusturilor consumatorilor. În ultimii ani, compania s-a extins spre noi domenii, lansând diverse produse, de la jocuri video Lego la filme Lego. Astăzi, Lego este un brand global, cu produse vândute în peste 140 de țări din întreaga lume.

În ciuda succesului său, Lego s-a confruntat cu o parte însemnată de provocări de-a lungul anilor. La începutul anilor 2000, compania s-a confruntat cu scăderea vânzărilor, deoarece copiii se orientau din ce în ce mai mult către jocurile video și alte forme digitale de divertisment. Dar Lego a refuză să renunțe și, în schimb, și-a dublat angajamentul față de inovație. În ultimii ani, compania a introdus o gamă de noi produse și inițiative menite să mențină brandul actual și relevant, inclusiv lansarea unei noi linii de cărămizi Lego sustenabile, fabricate din materiale vegetale. Dincolo de vânzări și business, compania Lego a fost de-a lungul timpului și centrul atenției în diverse controverse. Un vas care transporta Lego s-a înclinat și a revărsat aproximativ cinci milioane de piese Lego în ocean. E considerat cel mare dezastru ecologic care ține de jucării. Aceste jucării încă afectează grav viața marină, fiind din plastic și de mici dimensiuni, aproape imposibil de a fi extrase.

Povestea Lego dovedește puterea inovației, a creativității și a perseverenței. De la originile sale umile ca mic atelier de tâmplărie în Danemarca, Lego a devenit una dintre cele mai iubite mărci de jucării din lume, inspirând generații de copii și adulți deopotrivă. Actualii acționari principali ai firmei sunt strănepoții lui Kirk și se află în top cei mai bogați oameni din Danemarca. Astăzi, Lego continuă să depășească limitele a ceea e posibil, cu noi produse și inovații care vor încânta cu siguranță pasionații mici și mari. În timp ce compania privește spre viitor, este clar că spiritul lui Ole Kirk Christiansen este încă viu și sănătos și că lumea Lego abia acum începe să fie explorată. Privind înainte, Lego se bucură de un viitor strălucit. Angajamentul companiei față de sustenabilitate, inovație și incluziune asigură faptul că va rămâne un brand relevant și iubit în anii următori. Cu noi produse, parteneriate și inițiative la orizont, Lego este pregătit să continue să inspire creativitatea și imaginația copiilor și adulților din întreaga lume.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro