Mergi la conţinutul principal

Tot mai multe incendii de vegetație uscată în județul Brăila

* joi, un astfel de incendiu s-a manifestat în Insula Mare, fumul fiind vizibil din municipiu * de la începutul anului, pompierii au intervenit pentru stingerea a 151 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște

 

 

Se înmulțesc incendiile de vegetație uscată pe raza județului Brăila și, deși până acum pompierii au reușit să facă față situației, situația ar putea scăpa oricând de sub control ajungându-se la mari pierderi materiale sau chiar la punerea în pericol a vieții unor oameni. Joi după-amiază, un astfel de incendiu s-a manifestat pe un teren agricol din zona trecerii bac IMB, evitându-se la limită ca focul să se extindă și la pădurea din zona dig-mal. Fumul gros a fost vizibil din municipiu. De asemenea, joi seară, un cititor ne-a semnalat un alt incendiu de vegetație în Insula Mare, de această dată în zona localității Mărașu. Potrivit unei informări primite de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în Insula Mare au ars, în total, 3 hectare de vegetație uscată.

De altfel, în perioada 14 - 18 martie, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a șase incendii de vegetație uscată și gunoi, în mai multe localități, după cum urmează: Vădeni pe cca. 0,1 ha de vegetație uscată și 1 tonă gunoi; Chiscani pe cca. 0,03 ha de vegetație uscată; Baldovinești pe cca. 3 ha de vegetație uscată și cca. 20 tone gunoi; Siliștea pe cca. 0,2 ha de vegetație uscată; Insula Mare a Brăilei pe cca. 3 ha de vegetație uscată; Ianca pe cca. 3 ha de vegetație uscată. Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor sau fumatul în locuri neamenajate.

De la începutul anului până în prezent, subunitățile de intervenție ale inspectoratului au acționat pentru limitarea și lichidarea a 151 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște, care s-au manifestat în diferite localități ale județului. În sprijinul acestora au intervenit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență”, informează Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila.

 

Sfaturi de la pompieri

 

Pompierii atrag atenția că, pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se trebuie luate următoarele măsuri:

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanenta a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

– supravegherea permanentă a copiilor;

– fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

Executarea arderii miriștilor se face numai după:

– acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului (Agenţia pentru Protecţia Mediului poate emite acest accept numai dacă arderea se impune ca o măsură de carantină fitosanitară dovedită prin documente emise de autorităţile care au competenţă în acest domeniu, respectiv Agenţia Naţională Fitosanitară şi Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală);

– informarea în prealabil a serviciului privat / voluntar pentru situaţii de urgenţă de pe raza localităţii;

– obţinerea permisului de lucru cu focul, ce se emite prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest scop.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro