Torționarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție( ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității. Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava a fost acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, între 1958 şi 1963. Ioan Ficior a fost ridicat miercuri de poliţişti de la locuinţa sa din Capitală și condus spre închisoare.
Poliţiştii au mers, după pronunţarea sentinţei, la locuinţa lui Ioan Ficior pentru a pune în executare mandatul emis de instanţă pe numele fostului torţionar. Acesta a fost condus de polițiști spre închisoare.
ÎCCJ a susținut, practic, pedeapsa dată de magistrați în prima instanță, respectiv de 20 de ani de închisoare. Atunci, instanța Curţii de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că regimul de detenţie instaurat la Periprava şi Colonia Grind era deosebit de dur, deţinuţii fiind bătuţi, înfometaţi şi lăsaţi fără asistenţă medicală, iar în momentul în care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau că se cheltuieşte mai puţin pentru hrană.
Verdictul Curții este o victorie pentru victime, spune istoricul Adelina Țințariu.
„(Decizia n.red) reprezintă o mare victorie pentru victime, nu neapărat pentru istorici, care aşteptau de 27 de ani o aşa sentinţă. Sperăm că nu e ultima. Sunt multe cazuri ce trebuie investigate. Reprezintă un pas important spre această asumare a trecutului comunist. Statul acceptă trecutul și încearcă să rezolve pe cât se poate”, a spus istoricul.
Ioan Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.
„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.
Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv, în 10 februarie, la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.