Mergi la conţinutul principal

Topul primelor de Crăciun

* totuşi, firmele importante din municipiu au acordat cadouri în bani sau tichete salariaţilor: "Laminorul", Şantierul Naval, Poşta * cei mai văduviţi se pare că vor fi slujbaşii de la stat, care au şi veniturile salariale diminuate în urma intrării în concediul forţat dictat de Guvern *

Pentru angajaţii atât din sistemul de stat cât şi din cel privat, criza economică şi financiară, care şi-a manifestat acut în acest an efectele, a transformat Crăciunul 2009 într-o sărbătoare săracă în bonusuri. Singura bucurie pentru mulţi va fi doar aceea că mai au unde lucra. De exemplu, în cazul bugetarilor, aceştia nu numai că vor rămâne fără prime de Crăciun, dar primesc şi salarii diminuate ca urmare a aplicării deciziei privind concediul forţat între 6 şi chiar 10 zile lunar în noiembrie şi decembrie. Cât despre cel de-al 13- lea salariu, şi acesta e pus de Guvern sub semnul incertitudinii. Specialiştii în resurse umane susţin că spre deosebire de alţi ani, când se acordau prime în mod egal, doar pentru că era Crăciunul, acum, bonusurile, acolo unde se vor acorda, criteriul va fi acela al performanţei individuale a fiecărui angajat.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de firma "Paylogic", citat de o agenţie de ştiri, circa jumatate din companiile din România vor mai acorda anul acesta prime de Crăciun angajaţilor, procent în scădere de la 93,5% anul trecut, iar suma medie va coborî de la 605 lei pentru un salariat, în 2008 la sub 230 de lei. Potrivit aceluiaşi studiu, la care au participat 86 de companii, acolo unde se vor acorda prime, acestea vor fi sub forma tichetelor cadou pentru 65% dintre respondenţi, în creştere de la 24% anul trecut, iar restul în numerar. De ce aşa? Decizia este influenţată de posibilitatea ca această cheltuială să devină deductibilă după cum reiese din studiul "Paylogic".

Dintre cele 86 de companii participante la studiu, niciuna nu mai acordă al 13-lea salariu ca primă de Crăciun, comparativ cu o pondere de 30% anul trecut, iar bonusurile nu vor fi sub formă de produse proprii. "Firmele de producţie care anul trecut au acordat cel de-al 13-lea salariu se găsesc în imposibilitatea de a face acest lucru în 2009. Aici se constată şi faptul că unele companii de producţie au decis să nu premieze toţi angajaţii, ci numai pe cei performanţi", susţin specialiştii care au analizat datele colectate la nivel naţional în urma studiului.

"Laminorul" conduce în topul primelor

Şi în plan local, situaţia legată de acordarea bonusurilor de final de an se arată destul de sumbră, indiferent că discutăm despre sectorul de stat ori cel privat. Cu mici excepţii, iar acestea sunt companiile mari, aşa cum este cazul Şantierului Naval sau Uzinei "Laminorul", unde primele sunt o certitudine şi s-au şi acordat deja. În cazul unor companii precum "Braiconf" sau "Promex" bonificaţia de final de an este în mod cert doar un vis frumos, singura mulţumire pentru angajaţi fiind aceea că încă mai au unde munci. Concret, în acest an, conducerea Şantierului Naval - SC "STX RO Offshore Brăila", a acordat angajaţilor o primă în cuantum de aproximativ 500 lei faţă de 470 lei brut anul trecut, reprezentând un procent fix din salariul mediu de bază pe unitate. De asemenea, navaliştii brăileni urmează să intre din 24 decembrie pentru câteva zile în vacanţa de Crăciun şi vor relua munca în data de 4 ianuarie.

Nici pe angajaţii de la "Laminorul" nu i-a uitat Moşul, după cum a dat asigurări sindicatul societăţii. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă pe unitate, angajaţii au primit tichete cadou în cuantum de 500 lei. În plus, din partea administraţiei dar şi a organizaţiei sindicale din uzină - "Metal '94", sunt acordate cadouri pentru copiii salariaţilor şi membrilor de sindicat. Pentru Uzina "Promex", deocamdată, lucrurile sunt certe în ceea ce priveşte prima de Crăciun: nu se acordă întrucât societatea traversează o perioadă dificilă din punct de vedere al asigurării portofoliului de comenzi pentru angajaţi. De altfel, în ultimele luni, societatea a notificat de două ori intenţia de concediere colectivă, iar urmare a negocierilor cu sindicatul, ultimul lot de disponibilizaţi a fost stabilit la 160 persoane faţă de 200 cât anunţase iniţial administraţia uzinei. În schimb, salariaţii din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română primesc un bonus de 150 lei net, la fel ca şi cei angajaţi la SC "Hercules", cu menţiunea că pentru salariaţii din Port organizaţia sindicală a adăugat 100 lei pentru fiecare persoană.

În cazul angajaţilor de la "Electrica" Brăila, "Transgaz", "Petrom", "Petrom Peco", "Petrom Service", acordarea primelor a rămas în stadiul de deziderat, la fel ca şi în cazul celor din sectorul bugetar. De exemplu, Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura nu au sume pentru astfel de bonificaţii de final de an. Ba, mai mult, aşa cum s-a întâmplat cu toţi bugetarii la nivel naţional, veniturile salariale au fost diminuate ca urmare a acordării zilelor de concediu forţat după regula stabilită de Guvern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro