Mergi la conţinutul principal

Topul pensionarilor de lux

Dezbaterea publică începută în legătură cu pensiile speciale de care beneficiază anumite categorii de angajaţi aduce din nou în atenţie veniturile obţinute de foştii magistraţi, parlamentari, diplomaţi, poliţişti, militari, aviatori, funcţionari parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale. Topul pensiilor "de lux" din Brăila, aşa cum apare în evidenţele Casei Judeţene de Pensii, este dominat de magistraţi, care primesc lunar venituri chiar de peste 100 milioane de lei vechi. Pensii cuprinse între 5.001 de lei noi şi 10.000 lei primesc în prezent 19 beneficiari, dintre care 17 magistraţi, un aviator şi un parlamentar, iar peste 10.000 lei primesc trei beneficiari, dintre care doi magistraţi şi un aviator. "Facem precizarea că nu avem evidenţa în ceea ce priveşte pensionarii din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii. Probabil că atunci numărul celor care sunt beneficiari de pensii de lux ar fi mult mai mare. Legea unică de pensionare care se vrea aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2010 ar încerca să aranjeze lucrurile în sensul că ce este pensie în plată până la 31 decembrie 2009 să se plătească aşa, urmând ca de la 1 ianuarie 2010 să intre într-un proces de recalculare, astfel încât să se creeze o anumită echitate în ceea ce priveşte modul de calcul al pensiilor. Subiectul este discutabil privind retroactivitatea plăţii acestor pensii, vom vedea cum va suna actul normativ şi cum va fi pus în aplicare", a declarat Sorin Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila. Potrivit MApN, pensia militară medie în sistem, în luna februarie, a fost 1.700 lei. Astfel, cea mai mică pensie militară a fost de 39 lei, în timp ce pensia maximă a depăşit 5.000 lei. Conform statisticii, peste 72% dintre pensiile militare se situează sub plafonul de 2.000 lei. Conform statisticii MApN, doar puţin peste 1% dintre foştii militari au pensie de peste 4.000 de lei. Ministerul Administraţiei şi Internelor precizează că pensia medie în MAI, de care beneficiază poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, foşti angajaţi ai Aparatului Central, este de 1.755 de lei, fiind plătită şi o pensie de 11.429 de lei şi alte trei de peste 8.000 de lei. Pensionarii "de lux" ar putea rămâne cu cel mult un sfert din cât primesc acum, deoarece pensiile uriaşe obţinute de privilegiaţii legilor speciale vor fi reduse de anul viitor. Această intenţie a fost anunţată de consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Şeitan, care a precizat că pensiile a circa 200.000 de magistraţi, cadre militare şi alte persoane care primesc pensii în baza legilor speciale vor fi recalculate, astfel încât cuantumul acestora să fie egal cu valoarea contribuţiei. Proiectul legii unice a pensiilor urmează să fie finalizat în următoarele două luni, potrivit estimării ministrului Muncii, Marian Sârbu, astfel că de la începutul anului viitor pensiile să fie primite în funcţie de contribuţiile la sistemul public de pensii.

Pensionar bogat, pensionar sărac

Culmea, politiştii, angajaţii din armată şi din serviciile speciale nu plătesc nimic la fondul asigurărilor sociale. Achită doar 5% din venituri la bugetul de stat, în vreme ce un salariat obişnuit plăteşte o contribuţie proprie de 10,5 procente, la care se adaugă cea achitată de angajator, de 20,8%. În schimb, pensia militarilor şi a cadrelor MAI, SRI, SPP, STS variază între 60 şi 100% din ultimul salariu net. Magistraţii şi personalul de specialitate din instanţe, diplomaţii, parlamentarii şi funcţionarii publici din Parlament, precum şi aviatorii plătesc aceleaşi contribuţii ca şi majoritatea asiguraţilor sistemului public, dar beneficiază de bonificaţii substanţiale la pensie, care este calculată ca 80% din valoarea ultimului salariu, fiind actualizată ulterior cu inflaţia. De anul viitor, Legea unică a pensiilor va introduce o  singură formulă de calcul pentru toţi. Pensiile speciale vor fi recalculate în mod diferit de la o categorie la alta. Spre exemplu, magistraţii, care în prezent primesc o pensie de serviciu, conform contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale şi încă o "pensie specială" astfel încât pensia totală să reprezinte 80% din ultimul salariu, vor primi după recalculare doar pensia de serviciu, care pe medie reprezintă cel mult un sfert din pensia actuală. În schimb, cei din Armată şi de la
Interne, cărora nu li s-au oprit deloc contribuţii şi care reprezintă cea mai mare parte din cei cu pensii speciale, vor avea o pensie recalculată în funcţie de soldele primite de-a lungul perioadei de activitate, ca şi cum aceştia ar fi contribuit normal. Tot prin legea unică, procentul de majorare a pensiilor va fi acelaşi atât pentru foştii parlamentari, cât şi pentru foştii agricultori. În cazul pensionarilor din sistemul public, pensia medie a ajuns abia la 160 de euro, după majorările substanţiale din ultimii 2 ani. În prezent, cel mai bogat pensionar din România este un fost magistrat. Lunar, acesta primeşte 33.000 de lei.


"N-aş fi foarte îngrijorat în legătură cu acceptarea acestui proiect"

* este comentariul făcut de ministrul Muncii, Marian Sârbu, pe tema reducerii pensiilor de lux

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, este de părere că drumul de la teorie la practică în ceea ce priveşte reducerea pensiilor de lux nu este chiar atât de greu de parcurs şi consideră că scepticismul unora cu privire la faptul că ideile anunţate de guvernanţi pe această temă se vor concretiza nu este întemeiat. Aflat ieri la Brăila, ministrul Sârbu a comentat: "Ministerele implicate şi-au trimis la Ministerul Muncii reprezentanţi pentru negocieri. Existenţa acelui set de 7 principii pe baza căruia discutăm, între care se află şi noţiunea de sistem unic de pensii bazat pe nivelul contribuţiei din perioada activă, nu mai este contestat de nimeni, deci se poate spune că e vorba, până la urmă, de o acceptare tacită a ideii. Poate chiar am putea merge mai departe şi să vorbim de o acceptare explicită, din moment ce reprezentanţii ministerelor respective participă la discuţii, deci n-aş fi foarte îngrijorat în legătură cu acceptarea acestui proiect. În rest, este absolut prematur şi neconstructiv să discutăm despre valorile la care ar putea ajunge aşa-numitele «pensii de lux» înainte ca legea respectivă să intre în aplicare. Grupul de lucru abia şi-a început activitatea pe această temă, deci mai sunt multe de stabilit". (Mihaela DAN)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro