Topul liceelor cu cea mai mare promovabilitate la bacalaureat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Topul liceelor cu cea mai mare promovabilitate la bacalaureat

• Murgoci”, “Iorga” şi “Perpessicius” conduc clasamentul cu cei mai mulţi candidaţi promovaţi atunci când vorbim de absolvenţii care au terminat liceul anul acesta • pe de altă parte, liceele tehnologice au rate scăzute de promovare, existând chiar două unităţi unde niciun absolvent nu a reuşit să treacă de “examenul maturităţii” • pe discipline de examen, un scor perfect s-a obţinut la informatică şi psihologie

 

Nu mai reprezintă nicio surpriză faptul că liceele teoretice obţin promovabilităţi foarte bune la bacalaureat, în timp ce la liceele tehnice puţini sunt cei care reuşesc să treacă de “examenul maturităţii”. Această tendinţă s-a menţinut şi în acest an, aşa cum reiese din primele rezultate transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila.

Astfel, dacă ne raportăm la absolvenţii care au terminat liceu anul acesta, în topul unităţilor de învăţământ cu cele mai mari rate de promovare, Colegiul “Gh. M. Murgoci” conduce cu 99,5%, pe locul doi se află Liceul “N. Iorga” cu 98,01%, iar pe trei Liceul “P. D. Perpessicius” cu 97,63%. Colegiul “Bălcescu” se află abia pe locul patru, cu 97,33%, iar Liceul de Arte ocupă locul cinci cu 93,85%. Un procent foarte bun s-a înregistrat şi la Colegiul “A. Aslan” - 90% şi Liceul “P. Cerna” - 82,52%. Rate de promovare de peste 50% sunt şi la Liceul cu Program Sportiv, Liceul “C. Angelescu” Ianca, Liceul “G. Vâslan” Fărei şi Liceul “M. Sebastian”. Precizăm că la Colegiul Tehnic “C. D. Neniţescu” rata este de 50%, 3 din cei 6 absolvenţi din seria curentă care s-au prezentat la examen reuşind să promoveze. De asemenea, Colegiul Economic “I. Ghica” are un procent bun - 61%.

Liceele tehnologice care au înregistrat procente scăzute sunt: “A. Saligny” - 33,33%, “Ed. Nicolau” - 30%, “P. Istrati” - 28,57%, , “G. K. Constantinescu” - 25%, “M. Basarab” Măxineni - 22.22%. Există însă două licee tehnologice din Brăila unde niciunul dintre absolvenţii din promoţia curentă nu a reuşit să treacă de acest examen. Astfel, promovabilitate 0 avem la “G. Moisil” şi “N. Oncescu” Ianca.

Per total, rata de promovare în rândul candidaţilor din seria curentă este de 82,83%. La examen au fost înscrişi 1.511 candidaţi, 1.444 fiind prezenţi la probe.

În ceea ce priveşte promoţiile anterioare, rezultatele arată că nici a doua oară nu e cu noroc pentru toţi cei care îşi doresc să obţină diploma de bacalaureat. Din cei 237 de candidaţi înscrişi doar 165 s-au prezentat la probe. Iar procentul celor care pot spune că au reuşit este foarte mic, de doar 27,27%.

Analizând rezultatele pe cele trei forme se învăţământ - zi, seral şi frecvenţă redusă, vom descoperi că ultimele două sunt cele care trag în jos procentul candidaţilor declaraţi admişi la nivel de judeţ. Astfel, la seral, doar 5 candidaţi din cei 18 prezenţi au reuşit să obţină media de trece, unul având chiar o medie între 8 şi 9. La seral, dintre cei 8 absolvenţi care au dat bacalaureatul, doar 2 au scos mult râvnitul 6 (media necesară pentru a promova examenul).

 

Informatica şi Psihologia, materiile unde candidaţii brăileni s-au descurcat cel mai bine

Absolvenţii înscrişi la bacalaureat au avut de susţinut trei probe scrise: cea la limba şi literatura română, cea obligatorie a profilului şi specializării (matematică/istorie) şi cea la alegere a profilului şi specializării (biologie, fizică, chimie, geografie, informatică, economie, psihologie, sociologie, logică şi argumentare).

Astfel, la Limba română, procentul celor care au luat note peste 5 este de 94.06%. Un sfert din totalul candidaţilor au note între 8 şi 9, iar 10 absolvenţi se pot lăuda cu o lucrare de 10.

La Matematică, rata notelor mai mari sau egale cu 5 este de 85,69%, însă un sfert dintre candidaţi au note între 9 şi 9.99. Doar 19% dintre absolvenţi au note între 5 şi 5.99. La această probă s-au luat şi multe note de 10 - 61.

La Istorie avem, înainte de contestaţii, un procent de promovaţi de 98,23%. Opt absolvenţi au făcut o lucrare perfectă.

Biologia a fost proba care le-a dat bătăi de cap tinerilor, rata fiind de 82,74%. Au fost însă nouă lucrări perfecte.

Chimia pare să fi fost pe placul absolvenţilor, 95,83% din totalul celor care au susţinut proba reuşind să obţină cel puţin nota 5.

La Economie, procentul este de 86,96%, nu există nicio medie de 10 şi doar o singură medie între 9 şi 9.99.

La Fizică, aproape 40% dintre candidaţii care au ales să susţină această probă au luat note între 9 şi 9.99, iar 20 de tineri au primit nota perfectă. Procentul de promovare la această disciplină este de 96,25%.

La Geografie, 95,7% din totalul candidaţilor au primit note de şi peste 5, iar zece absolvenţi au luat nota maximă.

Informatica este materia la care tinerii brăileni s-au decurcat cel mai bine. Toţi cei 80 de candidaţi prezenţi au promovat această probă, iar 45% dintre ei chiar cu medii între 9 şi 9.99. Sunt şi nouă elevi cu o lucrare de 10.

De asemenea, 100% promovabiliate s-a înregistrat şi la Psihologie. Chiar dacă la această disciplină nu s-a luat niciun 10, aproape jumătate dintre candidaţi au note între 9 şi 9.99.

În final, la Sociologie rata de promovare este de 92,68% (două medii de 10), iar la Logică şi argumentare de 93,04% (7 note de 10).

 

Peste 550 de contestaţii depuse la BAC

 

Foarte mulţi candidaţi brăileni au fost nemulţumiţi de notele pe care le-au primit la bacalaureat şi au decis că e nevoie de o reexaminare a lucrărilor. Astfel, la sediul ISJ Brăila au ajuns 561 de contestaţii, cele mai multe fiind la Limba română - 245; Matematică - 96, Istorie - 61 şi Geografie - 45. Rezultatele finale se vor afişa luni, 9 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro