Rezultatele de la bacalaureat, înainte de contestaţii, au dus Brăila pe primul loc în topul naţional al judeţelor. După judeţul nostru, care, după afişarea tuturor rezultatelor a înregistrat o promovabilitate de 59,25%, urmează Iaşi, cu 56%, Bihor - 53% şi Buzău - 50%. Celelalte judeţe au avut promovabilităţi sub 50%, inclusiv Suceava, unde de obicei promovabilitatea era peste 90%. "Supravegherea a fost deosebit de strictă în toată ţara. Ministerul, în afară de un reprezentant care a stat aici pe toată perioadă desfăşurării bacalaureatului, a trimis pe perioada probelor scrise şi un grup de experţi din corpul de control al ministrului, care au avut fiecare în supraveghere un centru de examen sau un centru de corectare. La centrele de corectare chiar au făcut cu schimbul, ca să fie în permanenţă supraveghere. Uneori au realizat o supraveghere foarte strictă, ceea ce a şi incomodat comisia. Şi eu, şi toţi cei care au fost inspectori generali, au pus accentul pe promovare în condiţii de calitate. Am atras atenţia, în ultimii ani, de când eram pe locul patru în coada clasamentului, că nu se poate promova examenul de bacalaureat decât prin muncă asiduuă, atât a elevilor, cât şi a profesorilor. În timp, aceste eforturi au dat roade. În ţară, judeţele care aveau procente mari de promovabilitate în anii trecuţi nu au fost bazate pe acest punct de vedere", a declarat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu. Rezultatul care ne-a situat în fruntea clasamentului naţional al promovabilităţilor judeţene de la bacalaureat a determinat şi sindicatul din învăţământ să reacţioneze. "În şcoala brăileană se lucrează cu seriozitate. Acest succes nu e întâmplător, se datorează profesorilor de liceu, elevilor, dar şi modului în care toţi actorii implicaţi în procesul educaţional au înţeles să-şi facă datoria. Ne mândrim cu acest rezultat şi suntem conştienţi că aşa ceva obligă la continuitate", a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene.
Din statisticile întocmite de Inspectoratul Şcolar se poate remarca faptul că promoţiile anterioare au tras în jos judeţul cu mai mult de zece procente. Aceste promoţii anterioare sunt de fapt candidaţii picaţi în anii trecuţi şi care nici acum nu au învăţat ca să poată promova examenul. Cazul cel mai grav este la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", unde promovabilitatea a scăzut de la 70% pentru seria curentă, la 31% pentru toate promoţiile. Situaţia nu este nouă, ani la rând s-a întâmplat acest lucru, promovabilitatea unei şcoli scăzând cu mai mult de zece procente din cauza elevilor picaţi în anii anteriori.
Ceea ce surprinde de doi ani încoace, este faptul că la unele licee promovabilitatea a crescut datorită tocmai acestor elevi respinşi în anii trecuţi. Cu alte cuvinte, aceşti absolvenţi, respinşi anul trecut, au înţeles că fără să înveţe nu trec, şi acum s-au prezentat la examen la un nivel rezonabil. Asemenea situaţii se întâlnesc la Liceul Economic "P. S. Aurelian", unde promovabilitatea seriei actuale este de 6,25%, iar promovabilitatea tuturor seriilor este de 12%. La "Brâncoveanu" nu a promovat nimeni din seria curentă, dar promovabilitatea tuturor seriilor este de 12%, adică au trecut examenul doar candidaţi picaţi în anii trecuţi. La "Brâncuşi" situaţia se repetă, promovabilitatea a crescut de la 8% pentru seria actuală, la 17% pentru toate promoţiile, la "Istrati" promovabilitatea a crescut de la 0% la 8%, la "Moisil" de la 4% la 17%, iar la "Oncescu" Ianca de la 0% la 5%. "Există unităţi care trag judeţul în jos, iar noi, de la 1 septembrie, trebuie să supraveghem activitatea care se desfăşoară în aceste şcoli. Aici au fost elevi care în clasa a IX-a au intrat cu medii foarte mici. În acest context, în patru ani este puţin probabil că vor obţine rezultate deosebite. Acest efort ar trebui mutat şi la gimnaziu. Ar trebui să se testeze elevii şi la clasa a IV-a, şi a VI-a, aşa cum s-a început experimental anul acesta, ca să vedem evoluţia pe parcurs", a mai spus inspectorul general Iulian Danielescu.
În funcţie de aceste promovabilităţi, pentru seria actuală şi toate seriile, redăm mai jos un top al liceelor. Se poate remarca faptul că "Bălcescu" şi "Iorga" îşi dispută aprig locul II, la doar câteva sutimi de "Murgoci", care rămâne lider al clasamentului, şi saltul calitativ realizat de Colegiul tehnic "Edmond Nicolau". Directorul şcolii, prof. Ramona Chiper, a declarat că acesta este rezultatul unei foarte bune pregătiri realizate de către profesorii şcolii şi al responsabilizării elevilor. Practic şcoala a intrat în examen cu numai 31 de candidaţi, din care s-au prezentat 30 şi au promovat 21. Unul dintre candidaţi a luat chiar nota zece la istorie. "Noi la ultima simulare am creat exact aceleaşi condiţii ca la bacalaureat. Câte unul în bancă, au venit cu buletinul, nu au avut voie să iasă decât după o oră şi jumătate, nu au avut voie cu telefoane mobile. Am avut doi candidaţi prinşi cu telefonul mobil şi nu au mai intrat în bacalaureat. Pregătiri s-au făcut la toate disciplinele, cu toţi cei care au dorit chiar de la 1 octombrie. Iar după ce s-a terminat şcoala, în ultimele trei săptămâni înainte de examen am trecut la pregătiri intensive, zilnice. În plus, i-am lăsat pe ei să aleagă dacă se prezintă sau nu la bacalaureat după ce au văzut rezultatele la simulare, dar i-am întrebat dacă vor să se facă de râs şi dacă sunt conştienţi că vor face şi şcoala de râs, dacă noi chiar merităm acest lucru. Iar rezultatele le-aţi văzut", a declarat directorul Ramona Chiper.
De asemenea, publicăm şi un top al absolvenţilor care au obţinut cele mai mari medii în principalele licee din Brăila.
Numai 6% dintre lucrări au fost contestate
Ieri dimineaţă, între orele 8.00 şi 12.00, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute au avut posibilitatea să depună contestaţii. La nivelul judeţului s-au depus 455 de cereri de reevaluare a lucrărilor, adică aproximativ 6% din total. Inspectorul general Iulian Danielescu, preşedintele comisiei de contestaţii, a precizat însă că aceste lucrări vor fi resigilate şi trimise în alt judeţ pentru reevaluare, la Brăila urmând să fie trimise pentru reevaluare lucrări din alte judeţe. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat vor fi publicate vineri, 13 iulie.
Anca Mihalache, una dintre elevele de nota zece, a terminat profilul uman în cadrul Colegiului Naţional Gh. Munteanu Murgoci. Ne-a povestit că a muncit mult pentru media obţinută şi a făcut şi sacrificii, în special de natură personală, însă acum toate acestea pălesc în lumina rezultatului obţinut. Asta cu atât mai mult cu cât, pentru ea, nota 10 pe linie la BAC reprezintă biletul de plecare către Anglia: "Am luat nota 10 la toate cele trei materii. Nu prea am avut emoţii, examenul în sine nu a fost greu, pregătirea de dinainte a fost grea şi a necesitat putere de organizare. Pregătirea intensă am început-o cu o lună şi jumătate în urmă, nu am mai ieşit absolut deloc în oraş, am învăţat non - stop. La istorie am învăţat din cursul anului, însă la română a trebuit să mă pregătesc mai intens pentru că au fost şi vreo 20 de eseuri, dar am reuşit să îmi aloc timp să trec prin ele pentru a le repeta. Ce planuri de viitor am? Vreau să merg la Londra să studiez actoria, de aceea am avut nevoie de nota aceasta la BAC şi am tras mult pentru ea. Oricum, sunt foarte fericită şi nici nu mi-a venit să cred că sunt unul dintre cei doi candidaţi din întreg judeţul care a obţinut 10 pe linie. Sunt foarte mulţumită de mine, e a doua mea mare realizare, prima fiind olimpiada la germană, la care am fost pe primul loc". Demn de menţionat este şi faptul că tânăra face parte din distribuţia piesei "Domnului Profesor, cu dragoste", alături de alţi liceeni de la Liceul de Artă şi Colegiul Bălcescu. Prestaţia artistică a tinerilor dar şi a actorilor a făcut ca de fiecare dată piesa să se joace cu sala plină la Teatrul "Maria Filotti".
La fel de fericită şi emoţionată a fost, la aflarea notei de la BAC şi cealaltă elevă de nota 10 din judeţul Brăila, Viorica Pătraşcu, absolventă a profilului real, din cadrul aceluiaşi colegiu. Deşi se aştepta să obţină o notă aproape de 10, fata ne-a spus că nu a visat vreodată chiar la 10 pe linie: "Am fost destul de surprinsă. Mă aşteptam la o medie aproape de zece, dar nu zece curat. Oricum, s-au luat note destul de mari în acest liceu. Am avut emoţii foarte mari, dar după ce am văzut subiectele mi-au trecut şi m-am apucat de treabă. Eu am fost cea care i-am anunţat pe părinţi, la telefon. Au fost extrem de mulţumiţi şi emoţionaţi. Nu le-a venit să creadă. Pentru BAC nu am făcut pregătire suplimentară ci doar pentru admitere. Vreau să dau la Politehnică la Bucureşti. Şi colegii mei s-au bucurat pentru mine. Cei care au văzut nota înaintea mea, m-au sunat, foarte bucuroşi. Am fost foarte mulţumită, e un sentiment de nedescris".
Topul liceelor
Nr. crt. Liceul Promov. serie curentă % Promov. total %
1. Colegiul "Murgoci" 98,15 98,15
2. Liceul "Iorga" 97,8 96,79
2. Colegiul "Bălcescu" 96,89 96,89
3. Liceul de Artă 90 90
4. Liceul Pedagogic 90 89
5. Liceul "Angelescu" Ianca 83 76
6. Liceul "Cerna" 80 78
7. Colegiul "Ana Aslan" 76 73
8. Gr. Şc. Însurăţei 71 50
9. Colegiul Teh. "Nicolau" 70 31
10. LPS 69 70
11. Colegiul Ec. "Ghica" 65 58
12. Gr. Şc. "Vâlsan" Făurei 58 44
13. Liceul "Sebastian" 57 55
14. Liceul Teh. "Saligny" 14 14
15. Colegiul Teh. "Neniţescu" 14 8
16. Liceul UCECOM 11 11
17. Liceul "Basarab" Măxineni 10 8
18. Liceul "Brâncuşi" 8 17
19. Liceul "P. S. Aurelian" 6 12
20. Liceul "Moisil" 4 17
21. Liceul "Gh. K. Constantinescu" 2 1
22. Liceul "Brâncoveanu" 0 12
23. Liceul "Istrati" 0 8
24. Liceul "Oncescu" Ianca 0 5
Topul primilor admişi la bacalaureat din liceele brăilene
Nr. crt. Prenume, Nume Liceul Nota
1. Anca Mihalache "Murgoci" 10.00
1. Viorica Pătraşcu "Murgoci" 10.00
2. Emanuela Popa "Bălcescu" 9,93
3. Simona Bordea Pedagogic 9.78
4. Mădălina Gheorghică "Iorga" 9.73
5. Gabriela Pîrliţeanu Liceul de Artă 9.61
6. Debora Ţolea "Cerna" 9.51
7. Loredana Gheorghe Gr. Şc. Însurăţei 9.43
8. Andreea Coman "Vâlsan" Făurei 9.35
9. Andreea Anghel Col. Ec. "Ghica" 9.28
10. Steluţa Voicu "Ed. Nicolau" 9.08
11. Dumitra Dogaru "Aslan" 9.05
12. Cosmin Bolog LPS 8.95
13. Alexandra Bardaş "Sebastian" 8.85
14. Adrian Oprişan "Angelescu" Ianca 8.73