Mergi la conţinutul principal

Topul Firmelor din Brăila, o tradiție de 29 de ani

• ediția din acest an s-a derulat pe 17 noiembrie, în sala de festivități a Regal Ballroom • au participat 200 persoane, reprezentând peste 70 firme din toate domeniile de activitate, cu o cifră totală de afaceri de 1.648.900.374 lei

 

Cea de a XXIX-a ediție a Topului Firmelor din Județul Brăila a reunit, joi, 17 noiembrie, în sala de festivități a Regal Ballroom - fostul Club Progresul - de pe bulevardul Independenței, circa un număr de 200 persoane, reprezentând peste 70 firme din toate domeniile de activitate, cu o cifră totală de afaceri de 1.648.900.374 lei (aproximativ 336 milioane euro). Și această ediție a continuat tradiția celor anterioare, promovând reușita și performanța în afaceri. Pe lângă reprezentanții firmelor participante, au fost prezenți președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, primarul Viorel Marian Dragomir, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Ionuț Ciprian Dobre, viceprimarul Doinița Ciocan, precum și reprezentanți din teritoriu ai ministerelor și reprezentanții societății de avocați Ceparu și Irimia.

“Doresc să reafirm faptul că Brăila are un potențial mare de dezvoltare și că sunt încrezător în puterea antreprenorilor locali de a dezvolta business-uri puternice. Sunt încrezător în special în dezvoltarea sectorului agricol și de procesare a produselor agricole, dar și a industriei – în special cea care are legătură directă cu agricultura. Putem face mai mult în privința dezvoltării la Brăila a unui centru universitar puternic, care va fi un motiv pentru rămânerea tinerilor pe plan local și atragerea companiilor pentru a investi în Brăila.

Acum premiem liderii! Adică pe acei manageri și antreprenori care au înțeles ca etica în afaceri nu este doar un concept, că reputația se construiește greu și au învățat că forța unui proiect reușit stă în oamenii din spatele lui, în creativitatea, pasiunea, implicarea și tenacitatea pe care aceștia le arată zilnic”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Ștefan Fusea, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila.

Anul acesta, din cele 46.613 societăți comerciale înregistrate în județul Brăila, 9.017 au depus bilanț la 31 decembrie 2021, iar numărul firmelor care au îndeplinit în totalitate indicatorii luați în calcul este de 3.209. Pe primele 10 poziții ale Topului, structurat pe domenii și subdomenii de activitate precum și pe categorii de mărime a întreprinderilor, s-au clasat 1.659 firme, 351 firme au îndeplinit condițiile pentru Distincții de excelență (s-au clasat în primele trei locuri, în ultimii trei ani) și 278 firme pentru Trofee de excelență (s-au clasat în primele trei locuri, în ultimii cinci ani).

“Sunt onorat să felicit și să urez succes tuturor firmelor clasate în Top, celor nominalizate la Trofee și Distincții de excelență precum și celor 95 firme brăilene care au reușit performanța de a ocupa unul din primele 10 locuri în Topul Național al Firmelor organizat de Camera de Comerț și Industrie a României”, a mai declarat președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea.

Cele 95 firme cumulează o cifră de afaceri de 2.883.725.450 lei, un profit din exploatare de 318.463.716 și un număr de 5.075 salariați.

 

Cum se alcătuiește topul firmelor

Potrivit organizatorilor, numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de selecție în clasamentul stabilit prin aplicarea unui soft la nivel național, a fost și în acest an în creștere, Topul fiind organizat de către camerele de comerț și industrie județene în conformitate cu prevederile art. 4, lit. m din Legea nr. 335/2007 privind camerele de comerț și industrie.

Evaluarea nivelului de performanță și stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate și grupe de mărime a firmelor, se realizează în baza unei metodologii, de către Comisiile pentru realizarea Topului Firmelor, constituite pe domeniile respective, astfel: Cercetare-Dezvoltare și High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț, Turism. Împărțirea domeniilor pe grupe de activitate se realizează în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate a firmelor, declarat pe propria răspundere în situațiile financiare anuale. Cei cinci indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat.

Sursele de informații utilizate în întocmirea Topului sunt situațiile financiare ale societăților pentru anul anterior, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, informații despre firmele legal înregistrate în România, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și informațiile despre firme rezultate din activitatea camerelor județene.

Sunt admise în topurile județene de firme entitățile care sunt comercianți conform legii și îndeplinesc simultan următoarele condiții cu privire la datele de bilanț depus pentru anul anterior: profit din exploatare pozitiv, cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 lei în cazul celorlalte entități.

Au fost excluse din top grupurile de interes economic (GIE); societățile bancare, de creditare, asigurare – reasigurare, intermedieri financiare și de investiții financiare; firmele a căror cuantum format din suma datoriilor în legatură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului și impozitele și taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depășesc cuantumul creanțelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puțin unui indicator calculat este negativă; firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară  de activitate, insolvență.

Topurile județene sunt organizate de către camerele de comerț teritoriale, pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național. Clasamentul Topului Firmelor din Județul Brăila reunește firmele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, din cele care au depus bilanțul contabil pentru exercițiul financiar din anul 2021. Dintre acestea, sunt evidențiate firmele care au reușit să se claseze pe primele locuri, structurate pe domenii, grupe de activitate și clase de mărime, determinate prin ordonarea descrescătoare a punctajului.

Topurile județene sunt structurate pe 7 domenii de activitate (Cercetare-Dezvoltare și High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură, Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism), 251 grupe (conform codului CAEN) și 5 clase de mărime.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro